Jarun. Vodstvo HDZ-a okupilo se kako bi svečano obilježilo 27. obljetnicu osnutka naše stranke. Pobjednička smo stranka - pobijedili smo na svim izborima u zadnje četiri godine. A danas obilježavamo povijesni nadnevak, ne samo za našu stranku, već i za cijelu hrvatsku državu. U tim prijelomnim, povijesnim vremenima, HDZ je jasno izašao pred hrvatski narod s programom neovisne, samostalne i suverene Hrvatske.

Unatoč komunističkoj zabrani

Toga 17. lipnja 1989. godine, unatoč zabrani represivnoga komunističkog režima, u Zagrebu je, u prostorijama Nogometnoga kluba Borac (današnji NK Jarun), održana Osnivačka skupština Hrvatske demokratske zajednice. U nazočnosti 48 osnivača, za predsjednika je izabran dr. Franjo Tuđman. Iz skromnih prostorija ondašnjeg NK Borca - uz puno hrabrosti i odvažnosti - započet je neizvjesni put prema državnom osamostaljenju. Započeo je politički uspon stožerne, najveće stranke hrvatskog naroda.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/27-obljetnica-osnutka-hdz

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/vijenac-i-svijece-u-spomen-na-dr-fra...

Vijenac kod spomen-ploče

Predsjednik Tomislav Karamarko položio je vijenac kod spomen-ploče s reljefom dr. Franje Tuđmana, rad akademskog kipara Antona Jurkića. A potom je u prostorijama NK Jarun održana svečana sjednica Predsjedništva i utemeljitelja HDZ-a.

Pobjeđujemo na svim izborima

A nakon svečane sjednice, predsjednik Karamarko odgovarao je na pitanja brojnih okupljenih novinara. Izjavu predsjednika Karamarka možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O SVEČANOJ SJEDNICI PREDSJEDNIŠTVA

Upravo smo održali svečanu sjednicu Predsjedništva HDZ-a. Naravno da smo razgovarali i o političkoj situaciji.

O SJEDNICI SABORA

Pitate me „hoće li u ponedjeljak doći do raspuštanja Sabora“? To treba pitati g. Reinera i konzultirati se s pravnicima. Te naći prava rješenja.

O PARLAMENTARNOJ VEĆINI

Nismo odustali od sastavljanja nove parlamentarne većine, ali - to sam rekao danas - spremni smo i na nove izbore. Nisam nerealan - ako ne bude ništa od preslagivanja, onda ćemo ići na izbore.

O POBJEDNIČKOJ STRANCI

Čovjek koji ima odgovornost - mora odgovorno i reagirati. Pričekajmo drugi tjedan - bit ćemo puno pametniji. Imamo sastanke Predsjedništva na kojima se jasno i vrlo otvoreno govori. Uskoro moramo napraviti inventuru situacije. Pobjeđujemo četiri godine na svim izborima - pobijedili smo i na parlamentarnim. Napravit ću sve što stranci bude najpotrebnije. Napravio sam to dva puta, mogu to napraviti i još 22 puta. Odgovoran sam čovjek.

TRADICIONALNA UTAKMICA HDZ - HUMANE ZVIJEZDE

Na kraju programa obilježavanja 27. obljetnice osnutka HDZ-a, odigrana je tradicionalna nogometna utakmica HDZ - Humane zvijezde.

DODJELA UVJERENJA

Uoči svečanosti na Jarunu, u Središnjici HDZ-a dodijeljena su uvjerenja 9. generaciji Političke akademije Zaklade hrvatskog državnog zavjeta.