Ovaj gospodarski rast, nažalost, hrvatski građani neće osjetiti! Treba naglasiti da ovim tempom Hrvatska zaostaje sve više i više - standard građana urušen je za više od deset posto u posljednje tri godine, a nezaposlenost mladih je viša od 50 posto - među najvećima u EU i daleko najveći kada gledamo tranzicijske zemlje! Kada pogledamo veliku većinu parametara - ostajemo prikovani za europsko dno! - sažetak je to ključnih poruka s današnje konferencije za novinare koju je u Središnjici održao naš saborski zastupnik (i koordinator svih ekonomskih odbora HDZ-a) Domagoj Ivan Milošević vezano uz nove podatke Državnog zavoda za statistiku (DZS). Naime, DZS je objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 1,2 posto na godišnjoj razini.

Izjave možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Prikovani za europsko dno!

Prekasno i premalo! Vlada bi nas ovim tempom u 2008. godinu vratila negdje 2045. godine! A za to hrvatski građani nemaju strpljenja, niti svi zajedno imamo vremena. Ovaj gospodarski rast, nažalost, hrvatski građani neće osjetiti! Treba naglasiti da ovim tempom Hrvatska zaostaje sve više za europskim državama - posebno za post-tranzicijskim državama koje bilježe višestruko veći gospodarski rast, zapošljavanje i investicije. Kada pogledamo veliku većinu parametara - ostajemo prikovani za europsko dno! 

Standard građana je urušen!

Kako smo ostvarili ovaj rast? Izvoz je nešto na što ova Vlada nije imala utjecaj - s obzirom na promjenu metodologije i ulaska u EU. Iza onog što je pridonijelo gospodarskom rastu, nažalost, ne stoje gospodarske reforme poput onih koje su provodile druge vlade post-tranzicijskih zemalja. Ne možemo se, nažalost, uspoređivati s ekonomijama Njemačke i Austrije, ali se možemo i trebamo uspoređivati s ekonomijama Češke, Slovačke, Poljske. O baltičkim zemljama koje rastu po stopi od četiri ili pet posto da ni ne govorimo, a koje su danas u gorem okruženju nego Hrvatska! Kumulativno smo mi i dalje lošiji nego što smo bili 2011. godine. Zaostajemo sve više i više - standard građana urušen je za više od deset posto u posljednje tri godine, a nezaposlenost mladih je viša od 50 posto - među najvećima u EU i daleko najveći kada gledamo tranzicijske zemlje!

Nema reformi! 

Već više od dvije godine neprekidno govorimo o reformama: reformi cjelokupnog javnog sektora - s jedne strane administracije i svih servisa koje država pruža svojim građanima i poduzetnicima, a s druge strane upravljanja javnim poduzećima. Potpuno treba promijeniti poslovnu i investicijsku       klimu - potrebni su stabilnost i predvidljivost poreza i zakona te maksimalno pojednostavljenje. Ako pitate bilo kojeg domaćeg ili stranog investicijskog stručnjaka reći će vam da se poslovna klima u Hrvatskoj urušila. A trebala se popraviti ulaskom u EU, ali nismo iskoristili prilike koje su mnoge države članice prije nas iskoristile. Tu ne govorim o EU fondovima, nego posebnim prilikama privlačenja stranog kapitala, otvaranju novih radnih mjesta, pomoći domaćim poduzetnicima da proizvode i budu konkurentni. A mi smo, nažalost, manje konkurentni nego prije četiri godine! Dakle, problem su trendovi! Razlika Hrvatske i post-tranzicijskih zemalja se povećava - to govore činjenice!

Bez strateških projekata! 

Svi analitičari govore o urušavanju od preko deset posto standarda građana. Dakle, teško da građani bolje žive. Postavlja se logično pitanja s obzirom na dobru turističku sezonu, što ćemo kad odu turisti? Ne možemo graditi uspješnu ekonomsku budućnost, prosperitet i otvaranje novih radnih mjesta u značajnoj mjeri isključivo na turizmu. Turizam je značajan i dobrodošao, ali investicija nemamo! Nema nijedne investicije iza koje stoji ova Vlada! Aktualna je Vlada devet mjeseci nakon što je preuzela odgovornost za vođenje države sama u svojim smjernicama ekonomske i fiskalne politike napisala rast od tri posto. Nevjerojatno je da aktualna Vlada ne prihvaća konkretne projekte osim Pelješkog mosta. Nijedan u svoj strateški dokument nisu ugradili! To su propuštene prilike zbog kojih smo svi zajedno izgubili deset godina života. Nitko nije zlonamjeran, nakon tri godine aktualne vlasti svi se veselimo bilo čemu što donosi optimizam, ova Vlada apsolutno ničim ozbiljnim kao i nijednom strukturnom reformom nije pridonijela ovom što se događa!