Naš ekonomski stručnjak dr. Goran Marić danas se u izjavi za mnogobrojne medije u Središnjici osvrnuo na izjave prvaka glumljenog optimizma Grčića u povodu izvješća Europske komisije o ekonomskoj klimi u Hrvatskoj. EK je, naime, objavila da je ekonomska klima u Hrvatskoj u rujnu gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni mjesec, dok, istodobno, ekonomska klima u cijeloj EU raste. 

Izjavu dr. Marića možete pogledati u cijelosti, a u nastavku i pročitati:

Sve dalje od EU

Ekonomska klima u Hrvatskoj pogoršana je u kolovozu - indeks je pao sa 123,7 na 119,4. Te je od tada ostala nepromijenjena. Porazna činjenica! Ponajprije za ovu vladu - koja odgovara za stanje u Hrvatskoj. U EU pak raste indeks ekonomske klime. Hrvatska i EU idu, dakle, u različitim smjerovima. Vlada ne uočava osnovne probleme u gospodarstvu, ali ni gospodarstvenika. Zabrinjava koliko se nizak stupanj pažnje posvećuje činjenici da gospodarski subjekti imaju nizak stupanj samofinanciranja, a iznimno visoke troškove financiranja. Onda dolazi do izražaja i pravna i ekonomska nesigurnost! 

Grčić u paralelnom svemiru

Nema države u EU u kojoj je nemogućnost naplate potraživanja veća nego u Hrvatskoj. A to traje godinama. Grčićeva „objašnjenja“ da je stanje u gospodarstvu „idilično“ - i zanemarivanje nepromijenjenog indeksa ekonomske klime - samo pokazuju da je dosljedan u iskrivljavanju istine. Ako je riječ o tome da vidi što nitko drugi ne vidi, onda je riječ ili o genijalcu ili osobi s priviđanjima. A da je riječ o genijalcu, onda bismo imali 65 tisuća zaposlenih više, a ne manje u odnosu na otprije četiri godine.