Naši prvi potezi će biti usmjereni na srednje i male poduzetnike, obrtnike i jačanje industrija u Hrvatskoj. Odmah planiramo koristiti sve izvore financiranja koji su nam na raspolaganju - želimo postići rast od tri do četiri posto! - istaknula je, među inim, naša eurozastupnica i financijska stručnjakinja Ivana Maletić u sinoćnjem gostovanju u Dnevniku Nove TV. S našom eurozastupnicom razgovarala je novinarka Sabina Tandara Knezović. 

Razgovor možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O osnaživanju poduzetništva

Naši prvi potezi će biti usmjereni na srednje i male poduzetnike, obrtnike… Jačanje industrija u Hrvatskoj koje smo prepoznali kao industrije s potencijalom i strateške. I to kroz otvaranje izvora financiranja! Nude se novi fondovi i na razini EU. Isto tako, radimo mjere za poticanje hrvatskih izvoznika - da budu još bolji.

O nižem PDV-u na hranu

Nama je cilj smanjenje PDV-a - radimo procjene u kojem trenutku. Sigurno smanjujemo PDV na dječje potrepštine. Uz hranu, turističke i ugostiteljske usluge - definitivno broj jedan za najnižu stopu PDV-a. Definitivno je izgledno smanjenje PDV-a na hranu - na 10 posto.

O učinkovitijoj javnoj upravi

Idemo na kriterije izvrsnosti i kvalitete u radu - uvođenje mjerenja uspješnosti i postizanja rezultata i ciljeva. A otklonit ćemo sve ono što je preklapanje. Istovremeno imamo na određenim mjestima i suficit i deficit kadrova - tako da ćemo morati napraviti kvalitetnu preraspodjelu. Uvesti sustav nagrađivanja - da ljudi budu motivirani, najbolje i najkvalitetnije određuju svoj posao.

O općinama i županijama

Općine koje ne budu pružale kvalitetne usluge poduzetnicima, građanima, javne usluge, ne budu radile po modelima uspješnih lokalnih jedinica - bit će spajane i ukidane. Županije ćemo kroz definiranje kriterija učiniti što kvalitetnijim i učinkovitijim. Broj županija će ostati isti.

O stabilnoj kuni

U našem programu je stabilnost. Dakle, stabilna valuta i vraćanje povjerenja u domaću valutu. A to je potpuno suprotno devalvaciji - želimo što prije ispuniti kriterije iz Maastrichta koji nisu samo dug i deficit, nego i stabilni odnos kune i eura. Te ući u eurozonu.

O gospodarskom rastu

Da je ova vlada samo koristila potencijal iz europskih fondova - kako je bilo planirano još u vrijeme pregovora - Hrvatska bi rasla dva posto! A multiplikativni efekti tih ulaganja bi i doveli do većih stopa rasta. Odmah planiramo koristiti sve izvore financiranja koji su nam na raspolaganju - želimo postići rast od tri do četiri posto.