U četvrtak će se glasovati o nepovjerenju g. Tihomiru Oreškoviću. Svima je u interesu financijska i politička stabilnost. Imamo program i ljude koji će Hrvatsku izvući s europskog dna! - sažetak je to ključnih poruka ministra financija (i našeg kandidata za mandatara) dr. sc. Zdravka Marića i glavnog tajnika HDZ-a (i saborskog zastupnika) Domagoja Ivana Miloševića iz današnje izjave za medije - nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a - ispred zagrebačkog hotela Panorama.

Njihove izjave - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

MILOŠEVIĆ: U ovakvoj situaciji u svim EU zemljama premijer bi dao ostavku!

Na sjednici Predsjedništva HDZ-a danas smo potvrdili g. Zdravka Marića kao kandidata za mandatara Vlade. U četvrtak će se pak glasovati o nepovjerenju g. Tihomiru Oreškoviću. U većini država Europske unije, nakon što su svi svima iskazali nepovjerenje u Vladi, bilo prirodno da premijer sam ponudi ostavku. Svjedočili smo prošlih mjesec dana da je Vlada došla do kraja slijepe ulice, a svim znamo kako se iz slijepe ulice izlazi.

Izniman profesionalni kredibilitet

Razgovaramo sa svima onima u Hrvatskom saboru - s onima, dakle, koji su svjesni trenutka u kojem se Hrvatska nalazi. Nužna je politička i financijska stabilnost te gospodarski napredak. Ovo su sljedeći koraci - smjer u kojem ide HDZ. Postoji parlamentarna većina koja je spremna podržati Vladu na čelu s g. Marićem. Bitna je razlika između g. Oreškovića i g. Marića, a to je da g. Marić razumije politički kontekst. Bio je u bivšim vladama i razumije političke odnose. Uz sav njegov profesionalni kredibilitet - tu je iskustvo u javnom i privatnom sektoru. A to je ono što treba Hrvatskoj da se maknemo s europskog dna! Potencijal postoji, ljudi koji to znaju i mogu provesti postoje, program HDZ-a postoji i to ćemo ostvariti na dobrobit građana.

MARIĆ: Počašćen sam odlukom - to je obveza i odgovornost!

Na Predsjedništvu HDZ-a sam izrazio svoj osjećaj - počašćen sam odlukom. Shvaćam je kao veliku obvezu i odgovornost. Kao ministar financija, svjestan sam trenutka u kojem se nalazimo. A istodobno, svih potencijala ovog društva, stoga je neophodna politička stabilnost. Svima je u interesu da se stvari čim prije i efikasnije stave u mir i stabilnost. Ponovit ću, duboko sam svjestan trenutka. Moji kontakti u domaćim i stranim financijskim krugovima daju vrlo jasnu poruku: u Hrvatskoj je prije svega bitna politička stabilnost. Spreman sam na izazove.