Nakon što je SDP-ova većina u Saboru na silu u lipnju donijela novi Obiteljski zakon, Ustavni sud ga je u četvrtak proglasio neustavnim. Ustavni suci su, naime, utvrdili nejasnoće u prijelaznim i završnim odredbama. A sve se to ne bi dogodilo da SDP-ovi saborski poslušnici nisu u svom poznatom stilu bahato odbili sve amandmane i opravdane kritike naših saborskih zastupnika i stručnjaka. Po tko zna koji put!

Niti jedna uređena država sebi ne smije dozvoliti da su u isto vrijeme na snazi dva zakona koja na potpuno različit način reguliraju isto područje! A upravo se to u Hrvatskoj dogodilo jer su istovremeno vrijedila dva Obiteljska zakona: jedan iz 2003. i drugi iz lipnja 2014! I sve to „zahvaljujući“ SDP-u! Ustavni sud je prvi puta u hrvatskoj povijesti u rekordnom roku od svega četiri dana od stupanja na snagu jednog zakona morao proglasiti neustavnim i nezakonitim odredbe tog istog zakona. SDP-ova koalicija svojom je arogancijom uspjela tako izazvati još jedan skandal i postići neslavni rekord - glavne su to poruke s današnje presice u Središnjici koju su održali potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner i predsjednik našeg Odbora za obitelj i mladež mr. sc. Stjepan Adanić.

Prenosimo ključne poruke:

REINER: Bahati SDP izazvat će pravni kaos!

Zakon koji regulira osjetljivo područje obitelji i obiteljskih odnosa uvijek se mora donositi konsenzusom jer regulira područje koje zadire u sve pore života. U Saboru smo podnijeli više amandmana kojima smo nastojali izbjeći ovo što se sada dogodilo. Ali, vladajuća većina ih je sve bahato odbila te donijela Obiteljski zakon koji je sada poništen odlukom Ustavnog suda!  Upozoravamo i na novu sramotu SDP-a koja će se dogoditi! Sljedeći tjedan u Saboru će biti na raspravi drugo čitanje Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola.  U tom Zakonu - protivno ustavnoj odredbi! - de facto je izjednačen brak s istospolnom zajednicom, te se u nizu članaka referira na Obiteljski zakon. Budući da je Ustavni sud proglasio neustavnim odredbe Obiteljskog zakona, možete zamisliti kakav će tek pravni kaos nastupiti ako se, prema željama vladajućih, i ovaj Zakon donese. 

Cijelu izjavu akademika Željka Reinera pogledajte u nastavku: 

ADANIĆ: Navikli smo na Milanovićeve vratolomije!

Upozoravali smo da je zakon loš i neprovediv, a SDP-ova većina zanemarila je sve naše stručne i opravdane kritike. Ustavni sud je utvrdio da članci 562. i 563. Obiteljskog zakona, promatrani zajedno, ne zadovoljavaju zahtjeve koje za zakone proizilaze iz vladavine prava! Ispravno je primijetio da su bila na snazi dva zakona istog naziva koji uređuju istu materiju!  To si ne smije dopustiti nijedna ozbiljna država! No navikli smo na ovakve vratolomije Milanovićeve vlade. Stoga je Ustavni sud morao donijeti ovakvu mjeru da zaštiti zakonitost. Ovo je, nažalost, jedna nova sramota ministrice Opačić, nadležnog ministarstva, ali i čitave Milanovićeve vlade!

Cijelu izjavu Stjepana Adanića  pogledajte u nastavku: