Milanovićeva vlada je u prošlom petomjesečnom razdoblju u prosjeku gradovima i općinama iz proračuna uzela između 12 i 15 posto poreza na dohodak. Ili - oko osam posto ukupnog proračuna! Lokalna samouprava je dovedena u situaciju da se kroz proračune bori za goli život. U ovoj poreznoj „reformi“ su najviše izgubili građani! Mala mjesta su „reformom“ najviše izgubila. Siromašni, nažalost, postaju još siromašniji! Slavonija je potpuno devastirana! - sažetak je poruka s današnje konferencije za novinare - punim nazivom „Jedinice regionalne i lokalne samouprave pred bankrotom“ - koju su održali gradonačelnik Zaprešića (i predsjednik Udruge gradova) Željko Turk i virovitičko-podravski župan (ujedno i predsjednik Hrvatske zajednice županija) Tomislav Tolušić.

Njihove izjave možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

TURK: SDP-ova porezna „reforma“ - populizam u predizborne svrhe!

Porazne posljedice

Ukazujem na posljedice porezne politike ove vlade - činjenica je da je vlada u prošlom petomjesečnom razdoblju u prosjeku gradovima i općinama iz proračuna uzela između 12 i 15 posto poreza na dohodak. Ili - oko osam posto ukupnog proračuna! Ako se tome doda da je poreznom politikom dobar dio i općina i gradova izuzet iz područja potpomognute porezne politike, slijedi novi udar na dohodak. On će biti veći od 100 milijuna kuna! Prema Zakonu o fiskalnoj odgovornosti župani, gradonačelnici i načelnici obvezni su imati pozitivne rezultate. Jasno ukazujemo na neodrživost ovakvog poreznog sustava. Smanjene su plaće radnika i nema novih zapošljavanja. 

Stalna vrludanja i antisocijalni refleks

Uz Grčku smo najcentraliziranija država članica EU. Lokalna samouprava je dovedena u situaciju da se kroz proračune bori za goli život. Posljedice vladine porezne politike - ne samo da su smanjene plaće radnicima, već i dotacije za vrtiće, uvedene komunalne naknade… Čitav niz, dakle, novih mjera! A gradovima je nametnut oprost dugova vezanih uz komunalne naknade - koji je doživio fijasko! Ova vlada vrluda kada je riječ ne samo o poreznoj politici, nego i razvoju JLS-ova. Ali, i države! Vlada se bavi populizmom u predizborne svrhe! U konačnici, politika vladajućih je duboko antisocijalna - onima s najvećim plaćama, one su najviše porasle, a onima s najmanjima porasle su - najmanje.

TOLUŠIĆ: Poreznom „reformom“ Slavonija je potpuno devastirana!

Županijama uzeti golemi novci

Navest ću primjer „rada“ ove vlade na županijama: plaća, primjerice, zaposlenika u drvnoj industriji porasla je za dva posto, a plaća voditelja bankarske poslovnice mnogo više. U kombinaciji s ukidanjem statusa područja od posebne državne skrbi - za 100 posto povećani su iznosi koje moramo vratiti kroz povrat poreza - događa se da će JLS-ovi do kraja godine izgubiti preko 6 milijardi kuna. Manje novca za škole, zdravstvene ustanove, ceste, vodovode, dokumentaciju za EU projekte… Ova vlada upropaštava JLS-ove! 

Eksperiment preko leđa građana

Nominalno se nekome plaća povećala, ali općenito se barem za 15 posto smanjila razina usluge za građane. U ovoj poreznoj „reformi“ su najviše izgubili, dakle, građani! Mala mjesta su pak najviše izgubila. Siromašni, nažalost, postaju još siromašniji! Slavonija je potpuno devastirana - može se zaboraviti na EU projekte! Politika ove vlade je potpuno pogrešna!