Europska komisija (EK) stalno upozorava da nema strukturnih reformi, a niti ne povlačimo sredstva iz EU fondova! Milanovićeva vlada ne zna iskoristiti prednosti EU članstva, donosi samo kratkoročne, ad hoc mjere. Prema danas objavljenoj (tzv. zimskoj) prognozi EK, BDP bi u Hrvatskoj ove godine mogao rasti na razini od 0,2 posto - najmanje u cijeloj EU! 

Najniži rast BDP-a, a najviši javnog duga!

Istodobno, rast javnog duga nam je najveći među svim članicama!  Hrvatska je postala mjerna jedinica za stagnaciju i neuspjeh! - sažetak je to današnje konferencije za medije pod nazivom „Prognoza Europske komisije - Hrvatska sve bliže Grčkoj!“ koju su u Središnjici održali naša eurozastupnica i stručnjakinja za EU fondove Ivana Maletić te predsjednik Odbora za financije HDZ-a dr. sc. Tomislav Ćorić. 

Izlaganja možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

MALETIĆ: Već 12. put EK ponavlja Milanoviću da ne razumije ekonomiju!

Ponovno moramo konstatirati da Milanovićevoj vladi EK stalno ponavlja iste poruke. No Vlada ih očito ne razumije, niti razumije što treba napraviti kako bi se država razvijala. Članica smo EU od 2013. i - s obzirom na nove šanse koje su nam se otvorile - mogli smo i morali isključivo rasti te građanima osigurati kvalitetniji život. Iz zimske prognoze EK, a i ovotjedne rasprave u Europskom parlamentu, razvidno je da je RH postala mjerna jedinica za stagnaciju i neuspjeh!

SDP - Samo Daljnje Propadanje!

Jedina smo članica EU kojoj se u svim prognozama, iz kvartala u kvartal, stalno ponavlja: ne provodite strukturne reforme, ne koristite EU fondove, nemate povoljno poduzetničko okružje... I zbog toga gubimo sve šanse za rast i razvoj! I ovaj neznatni rast BDP-a od 0,2 posto - koji predviđa EK - isključivo je plod toga što se očekuje ozbiljan rast u svim ostalim državama EU. Pokoja kapljica pozitivnih trendova tako padne na nas, a da SDP-ova vlada s tim nema nikakve veze.

S Milanovićem - čvrsto na dnu!

Projekcije EK ne znače ništa drugo, nego - stagnaciju! Neće se otvarati radna mjesta, neće se smanjivati javni dug i deficit. Dug i deficit isključivo će rasti - jasno to piše u prognozama! I to brzorastućim stopama u odnosu na ostale članice EU. Milanovićeva vlada, dakle, već 12. put dobiva opomenu EK da ne vodi našu zemlju u dobrom smjeru. I da nas cijelo vrijeme drže na dnu svih europskih ljestvica! 

Građani već sutra opet u problemima 

Vlada bi na primjerima dobre prakse u EU trebala učiti - i primjenjivati ih. No Vlada koristi samo ad hoc mjere - poput otpisa dugova. Građanima je uistinu potrebna pomoć, ali s ovom jednokratnom mjerom građani će već sutra opet biti u problemima. Na to upozorava i povjerenik EK za ekonomske i financijske poslove Pierre Moscovici. Od Milanovićeve se vlade očekuju dugoročne mjere koje državu vode naprijed! Tih mjera, međutim, nema. I zato smo u EU postali, ponavljam, mjerna jedinica za stagnaciju i neuspjeh! 

ĆORIĆ: Jedino se Hrvatskoj predviđa snažan rast javnog duga i deficita!

U zimskoj prognozi EK za Hrvatsku se ove godine predviđa rast BDP-a na razini od 0,2 posto. No prosjek EU iznosi 1,7 posto! A za Irsku se, primjerice, predviđa 3,5 posto rasta. U sve smo težoj fiskalnoj poziciji. Naš javni dug u udjelu BDP-a u 2014. iznosi - 81,4 posto! Jedina smo zemlja u EU kojoj se prognozira snažan rast javnog duga u sljedeće tri godine, dok kod svih ostalih ili pada ili raste po znatno nižim stopama! Nadalje, jedina smo članica kojoj je u prošloj godini deficit proračuna dostigao 5 posto BDP-a! EK nam za ovu i iduću godinu, nažalost, predviđa deficit veći od 5 posto. 

Europska sramota

Svi ekonomski pokazatelji u 2014. zvone nam uzbunu. Vlada napokon treba povući kredibilne poteze - prije svega reformske zahvate. Ovakvo stanje na duži rok jednostavno nije održivo. Apeliramo na Vladu da se napokon uozbilji! Jer smo u očima cijele europske javnosti - neozbiljni. Najneozbiljniji!