Milanovićeva vlada nema ni znanja ni političke volje provesti strukturne reforme u Hrvatskoj! Loše prognoze Europske komisije za hrvatsko gospodarstvo potvrdile su ono što smo od početka govorili, a u 2015. nas očekuju još veći problemi - komentirao je danas u Središnjici saborski zastupnik Ivan Šuker (i bivši ministar financija) zabrinjavajuće prognoze EK da će hrvatski BDP u 2014. pasti za 0,7 posto. 

Ovo je još jedna u nizu potvrda neuspješnosti i diletantizma Milanovićeve vlade, „pohvala“ čestim rebalansima proračuna i neutemeljenom optimizmu lažnih socijaldemokrata. Stopa nezaposlenosti je „skočila“ na 17,7 posto, a strukturnih reformi ni u tragovima. Ipak, za reforme treba i volje i znanja čega „najbolja vlada do sada“ dokazano nema. Građani zbog njihove nesposobnosti žive sve lošije i lošije, no niti to ih ne zabrinjava. Čak imaju i svoje brojke za deficit - 16 milijardi kuna, a u te brojke (kao i u Milanovićevu ispraznu retoriku) nitko ne vjeruje.  

Prenosimo ključne poruke iz Šukerova izlaganja, a cjeloviti video možete pogledati u nastavku:

HDZ je na vrijeme i dobronamjerno upozoravao!

Sve ono što je Klub zastupnika HDZ-a u saborskim raspravama od trenutka donošenja proračuna za 2014. upozoravao da će se u Hrvatskoj dogoditi, Europska komisija je, nažalost, potvrdila. Vladinu, dakle, nedosljednu fiskalnu politiku i nepostojanje strukturnih reformi, što je rezultiralo deficitom od 19 milijardi kuna. Nezaposlenost je povećana na 17,7 posto. Loše projekcije EK gospodarskog rasta su potvrđene! U 2015. očekuju nas daleko veći problemi. I kad je riječ o neprovođenju strukturnih reformi - rezultat toga je da rashodna strana proračuna u 2015. ne može biti ništa drugačija od one u 2014. Prihodovna strana - s obzirom da nema gospodarskog rasta - bit će isto tako identična kao u 2014. Ili čak nešto lošija, jer fiskalni kapacitet hrvatskih poduzeća je manji.

SDP iznevjerio europske partnere

A najgore i najopasnije: Hrvatska se nalazi u proceduri prekomjernog deficita i u pismu EK je naznačeno kako će se u sljedeće tri godine smanjivati deficit. No, po projekcijama EK - ali i po onome što se stvarno događa u Hrvatskoj - deficit umjesto da se smanjuje, događa se upravo obrnuto, povećava se. Hrvatska, dakle, neće biti partner u pregovorima oko mjera smanjenja deficita, već će dobiti naredbu što treba napraviti. Jer, razdoblje niskih kamatnih stopa traje tri-četiri godine, stoga ćemo se u 2015. zaduživati po mnogo većim kamatnim stopama. Građani će, dakle, plaćati cijenu neprovođenja reformi u mandatu Milanovićeve vlade. 

Monetizacija - prodavanje magle!

U rebalansu koji je Vlada prošli tjedan usvojila, nije prihvaćeno ono što svi govore - od EK do međunarodnih financijskih institucija. Vlada opet ima svoje brojke! A brojku od 16 milijardi kuna deficita više nitko ozbiljan u svijetu ne prihvaća - taj iznos je oko 19 milijardi. Sjetite se rasprava u Saboru u prvoj polovici ove godine, kad smo upozoravali da će krajem godine deficit biti upravo ovoliki. Javni dug je narastao na alarmantnih 83 posto udjela u BDP-u. A monetizacija autocesta tu ništa ne bi promijenila!

SDP ZABORAVIO NA EU FONDOVE

Nakon izlaganja, Šuker je odgovarao na novinarska pitanja. A jedno se odnosilo na neprovođenje reformi u mandatu Milanovićeve vlade.

Koje su tri najvažnije stvari koje je Vlada u ove tri godine trebala napraviti - a nije?

Efikasna državna uprava dovodi do racionalnijeg korištenja sredstava na rashodnoj strani proračuna i uklanjanja administrativnih barijera za investitore. Otvara se prostor za bolje i efikasnije punjenje državnog proračuna - bez podizanja poreza. Ako smo o tome govorili kao o problemu 2009.  - a danas u 2014. govorimo o istom - onda to jasno pokazuje da je za provođenje takvih reformi potrebna politička volja. I još nešto: ako pogledate rebalans, najznačajnije rezanje na rashodnoj strani je tzv. EU komponenta. Stoga Hrvatska - nažalost! - EU financijski gledajući ima kao trošak, umjesto prihod. A iz EU fondova nismo povukli onaj dio koji smo mogli.

Što je sa Zakonom o strateškim investicijama? Od 19 projekata, prihvaćena su samo tri!

To govori da taj zakon nije napravljen u vremenu i prostoru u kojem se on treba primjenjivati. Ako donosite zakon za koji očekujete da će donijeti „investicijski tsunami“, a to se ne dogodi - onda je to znak da ste promašili! Zar ne ispada smiješno da su jedinice lokalne (samo)uprave donijele prostorne planove, uložile goleme novce, a netko im kaže da ne mogu raditi. To su administrativne barijere o kojima danas govorimo.