Naš je eurozastupnik Andrej Plenković uime HDZ-a najoštrije osudio Šešeljevo paljenje hrvatske zastave. Zatražio je isto i od srbijanskih vlasti, a od Tužiteljstva Srbije da pokrene postupak protiv Šešelja. Brojnim okupljenim novinarima Plenković je komentirao i katastrofalnu izjavu srbijanskog ministra rada Aleksandra Vulina koji je Antu Gotovinu nazvao „ustaškim generalom“ te ispravnost usvojene Rezolucije „Srbija: slučaj optuženog ratnog zločinca Šešelja“ koja je osudila Šešeljeve nedopustive ratnohuškačke nastupe, govor mržnje i omalovažavanje žrtava rata, kao i izostanak adekvatne političke i pravne reakcije srpskih vlasti.

Optuženi ratni zločinac i vođa Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj zapalio je ispred beogradske Palače pravde hrvatsku zastavu rekavši da želi poslati poruku „hrvatskoj ustaškoj državi“ kao odgovor na zahtjeve hrvatskih dužnosnika da se vrati u haaški pritvor.

U nastavku donosimo izjavu eurozastupnika i odgovore na novinarska pitanja:

Ispravnost naše rezolucije!

Uime HDZ-a najoštrije osuđujem današnje Šešeljevo paljenje hrvatske zastave pred Palačom pravde u Beogradu. To potvrđuje da je naša rezolucija koju smo inicirali u EP-u pravodobna i ispravna. Prvo, već smo tada na vrijeme prepoznali koliko će daleko ići ratnohuškačka retorika vrijeđanja drugih zemalja, žrtava rata, kao i prijetnja svjedocima. Tada smo, također, tražili da Haag preispita odluku Raspravnog vijeća koje je rezultiralo odlukom da se Šešelja vrati u Haški pritvor. Treće, tada smo već sa zabrinutošću konstatirali neadekvatnu političku reakciju i izostanak pravne reakcije srbijanskih vlasti. Da se reagiralo tada - ovo se danas ne bi dogodilo!

Vidimo zadnjih dana da izjave vrha srbijanskih vlasti nisu na crti „poštovat ćemo odluke Žalbenog vijeća i surađivat ćemo sukladno našim međunarodnim obvezama“. Očekujem od srbijanskih vlasti da najoštrije osude današnji čin paljenja hrvatske zastave te od Tužiteljstva Srbije da pokrene postupak protiv Šešelja jer je počinio kazneno djelo - po članku 175. Kaznenog zakona Srbije.  

Osude bez dvojbe!

Bilo je toliko razloga da Tužiteljstvo i srbijanske vlasti davno protiv Šešelja poduzmu određene mjere. Ako Srbija želi biti kredibilan kandidat za članstvo u EU, pregovarati o konkretnim poglavljima, onda kod ovakvih situacija ne smije biti dvojbi. Stavovi srbijanskih vlasti moraju biti jasni, decidirani, poštovati vladavinu prava i ispuniti međunarodne obveze. Ne može se nekoga iz humanitarnih razloga pustiti na slobodu, a onda da taj mjesecima vodi kampanju!

Zašto ne reagirate?

Hrvatska mora biti vrlo jasna i čvrsta, jer su izjave nekih članova srbijanske vlade krajnje neprimjerene, a teorije o nekakvim međunarodnim zavjerama da se destabilizira vlada Srbije apsolutno ne dolaze u obzir. Ponavljam ono što sam rekao u EP-u, predsjedniče Nikolić, premijeru Vučić u čemu je problem reagirati na ovakav govor mržnje i provokacije koje idu u konačnici protiv aktualne srbijanske vlasti?!

http://hdz.hr/vijest/eu/video-odluka-o-seseljevu-povratku-u-haag-potvrda...

Potreban dug proces katarze!       

Mislim da je izjava srbijanskog ministra rada Aleksandra Vulina da je Gotovina "ustaški general", upravo jedna od tih katastrofalnih izjava koje dolaze iz Beograda. Hrvatska je članica EU, poštuje svoje međunarodne obaveze i ispunila je visoke standarde u tom procesu. A pred Srbijom je još jako dug proces katarze suočavanja s prošlošću, a ne negiranja i izbjegavanja svega onog što se dogodilo, to jest prešućivanja odgovornih za to. Mislim da je to u pozadini svih onih suzdržanih reakcija i svojevrsno razotkrivanje.

Istina i pravda za žrtve

U našoj rezoluciji apelirali smo na što brže okončanje, ne samo ovog postupka protiv optuženog ratnog zločinca Šešelja, nego svih postupaka pred Haškim sudom - radi pravne sigurnosti i ostvarenja ključnog cilja, a to je utvrđivanje istine, pravde i satisfakcije žrtava.