Predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko danas je u Dubrovniku - nakon radnog sastanka u uredu dubrovačko-neretvanskog župana Nikole Dobroslavića - odgovarao na pitanja brojnih okupljenih novinara. Komentirao je, između ostalog, teme sastanka, razvojno-investicijske projekte, program reformi za bržu realizaciju investicija, izjave srbijanskog premijera Aleksandra Vučića…

Izjavu predsjednika HDZ-a i prvog potpredsjednika Vlade možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O SASTANKU & PROJEKTIMA

Susreo sam se gradonačelnicima i načelnicima iz županije - razgovarali smo perspektivama, razvoju i investicijama koje nisu ostvarene, a mogu se vrlo brzo realizirati. Razgovarali smo i o tome što Vlada može učiniti da se investicije poboljšaju i ubrzaju. Bilo je mnogo važnih tema - primjerice, Pelješki most odnosno prometna povezanost. Ali i autocesta te projekti koji su zastali u DUUDI-ju i DORH-u. Zaključak - djelujemo konkretno. Idemo vidjeti koji su to projekti koje možemo odmah realizirati, a da Vlada to može riješiti. Mijenjat ćemo legislativu da bismo ubrzali realizaciju, ali i uklonili zapreke za projekte.

O PELJEŠKOM MOSTU

Ovo područje će dobiti autocestu i Pelješki most. Već ove godine ćemo riješiti situaciju s Pelješkim mostom - vidjet ćemo kada će početi gradnja. Pelješki most je prioritet svih prioriteta. Konkretne radnje za Pelješki most su već počele, potrebna je dokumentacija s kojom idemo prema EU.

O TERMINALU U GRUŽU

Razgovarali smo i o terminalu u Gružu. Rješavaju se pregovori s investitorom - 93 milijuna eura, otvorit će se od 250 do 300 radnih mjesta. To je jako dobro i uskoro će se i s tim krenuti.

O PLAĆAMA U JAVNIM SLUŽBAMA

To je stvar pregovora sa sindikatima - nadam se da će sindikati imati razumijevanja za ovu situaciju. Gospodin Božo Petrov vodi pregovore i mislim da će to ići u dobrom smjeru.

O ŠEŠELJU

Šešelj je - to sam jučer rekao - notorni ratni zločinac i harlekin. Svima se smije u lice, a ima krvave ruke. Teško ga je komentirati. Hrvatski je narod rekao što misli o „velikoj Srbiji“, a pokazao je to i 5. kolovoza 1995.

O VUČIĆEVIM IZJAVAMA

Izjave Aleksandra Vučića su zamagljivanje, samo da se ne priča o Šešelju i sramnoj oslobađajućoj presudi. Floskulama pokušati nepričati o onome što se jučer dogodilo u Haagu je sramotno. Žalimo sve žrtve u svim ratovima - bez obzira koje su nacije i vjere. Želimo stabilnost i mir, dobre odnose sa Srbijom, ali moraju biti solidarni kada je u pitanju naš senzibilitet za ratne zločine i ratne zločince, tipa Šešelj.

O RAZRJEŠENJU DUŽNOSTI LOZANČIĆA

Nema za Lozančića časnog otpusta. On nema povjerenje Predsjednice RH, a neće imati ni premijera. On odlazi, a gdje će biti smješten, ne znam. Oni koji supotpisuju odluku će znati.