Točno prije 26 godina - 17. lipnja 1989. - u Zagrebu je u prostorijama Nogometnoga kluba Borac (današnji NK Jarun) održana Osnivačka skupština Hrvatske demokratske zajednice. Unatoč zabrani represivnog komunističkog režima - u osvit demokratskog vala promjena u cijeloj Europi - 48 utemeljitelja okupilo se ujedinjeno oko ideje slobodne, samostalne i suverene Hrvatske. Za predsjednika je na ovaj povijesni datum - ne samo za našu stranku, već i cijelu državu - izabran dr. Franjo Tuđman.

Sloboda i državna samostalnost

Iz skromnih prostorija ondašnjeg NK Borca - uz puno hrabrosti i odvažnosti - započet je neizvjesni put prema državnom osamostaljenju. Započeo je politički uspon stožerne, najveće stranke hrvatskog naroda. Na prvim višestranačkim, demokratskim izborima - nakon 45 godina komunističke represije i jednoumlja - HDZ je izašao pred narod s jasnim programom slobodne i demokratske Hrvatske. U dva kruga izbora u travnju i svibnju 1990. - predvođena dr. Tuđmanom - naša je stranka uvjerljivo pobijedila. Pripalo nam je čak 60 posto zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru (ondašnjem Saboru Socijalističke Republike Hrvatske).

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/25-obljetnica-osnutka-hdz

Pobjednička stranka

HDZ je državotvorna stranka koja ne odstupa od temeljnih načela - okupljanje svih slojeva hrvatskog društva na demokratskim načelima te očuvanje narodne tradicije i identiteta. Vodstvo stranke, brojni članovi, gosti i simpatizeri okupili su se danas na Jarunu da bi svečano obilježili 26. obljetnicu osnutka HDZ-a. Stranka smo koja je u zadnje tri godine, predvođena novim vodstvom, pobijedila na svim izborima - lokalnim, onima za Europski parlament i predsjedničkim. A pobijedit ćemo i na parlamentarnim! 

Kod spomen-ploče s reljefom dr. Franje Tuđmana, predsjednik Karamarko položio je vijenac.  U svom se govoru osvrnuo na povijest najveće stranke hrvatskog naroda i njenu ulogu u stvaranju moderne Hrvatske.

Donosimo ključne poruke, a govor predsjednika Karamarka možete u cijelosti pogledati u nastavku:

Dr. Tuđman - baština naroda

Povijest naše stranke paralelna je s poviješću hrvatskog naroda u proteklih četvrt stoljeća. Stranka smo koja je ostvarila samostalnu državu - na čelu s dr. Franjom Tuđmanom. Trebalo je mnogo hrabrosti utemeljiti HDZ u to neizvjesno vrijeme i krenuti putem za koji se nije znalo kako će završiti. Ili u nekoj komunističkoj tamnici ili u slobodi! Stoga, nikad ne zaboravimo velebno djelo dr. Tuđmana. Ne dopustimo relativizaciju povijesti. Dr. Tuđman baština je hrvatskog naroda. I svi koji su u to vrijeme bili statisti kad se stvarala moderna Hrvatska - nisu dr. Tuđmanu bili ni do gležnja u ljubavi prema domovini. Danas nam neki kažu da ne smijemo govoriti o vremenima kad je stvarana Hrvatska - jer to po njima „nije moderno“!

Domovini vratiti ponos

Je li današnja Hrvatska onakva kakvu su je sanjali utemeljitelji? Bio sam u Kanadi s našim iseljenicima - bila mi je čast biti s njima na proslavi svetog Antuna. Mnogo iseljenika mi je reklo da su došli prije šest mjeseci ili godinu dana. U zadnje tri godine iz Hrvatske je iselilo 100.000 ljudi. Hrvatskoj moramo vratiti ponos i dostojanstvo. Da svaki pojedinac može od svog poštenog rada pošteno živjeti! S uglednim bavarskim IFO institutom finaliziramo naš cjeloviti Program gospodarskog oporavka i zapošljavanja. I to je ono što plaši lažne socijaldemokrate.

Pobjeđujemo!

Optužuju nas za svašta. Nakon svih naših izbornih pobjeda shvatili su da smo dio naroda. Tkivo smo svog naroda i dišemo istim plućima. Ne može i neće biti drugačije! Narod nitko ne može prevariti. Osjećaj povezanosti je neraskidiv. Na parlamentarnim izborima zaokružit ćemo ciklus naših pobjeda! Zbog gubitka pozicija, panično napadaju našu stranku. Pobijedit ćemo - jer je istina najjača i ne može ju se poraziti! Pozivam, stoga, na zajedništvo!

UTEMELJITELJI POKAZALI IZNIMNU HRABROST!

Predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ Milan Kovač u govoru se prisjetio detalja s osnivanja stranke prije 26 godina.

- Utemeljitelji su prije 26 godina pokazali iznimnu hrabrost kada su osnivali HDZ. Tih dana - kad smo dolazili ovdje - imali smo sreću da smo izbjegli ondašnju miliciju. Proglašavali su nas „strankom opasnih namjera“! U Hrvatskoj, nažalost, danas raste beznađe i mladost se raseljava. Sve je više nezaposlenih. To moramo mijenjati! Pobijedit ćemo na izborima, a hrvatski narod imat će vladu kakvu zaslužuje!

Prisutnima se obratio i potpredsjednik naše sestrinske stranke HDZ-a BiH Davor Čordaš.

Na kraju programa obilježavanja 26. obljetnice osnutka HDZ-a, odigrana je tradicionalna nogometna utakmica HDZ - Humane zvijezde. Valja istaknuti da je danas u zagrebačkoj Središnjici održana dodjela uvjerenja o završetku programa VIII. generacije polaznika Političke akademije Zaklade hrvatskog državnog zavjeta (ZHDZ). 

VIJENCI U VELIKOM TRGOVIŠĆU I NA MIROGOJU

Izaslanstvo HDZ-a danas je u Velikom Trgovišću kod biste ispred rodne kuće dr. Tuđmana položilo vijence i zapalilo svijeće. Na zagrebačkom groblju Mirogoj na grobu dr. Tuđmana izaslanstvo naše stranke - zajedno s izaslanstvom sestrinskog HDZ-a BiH - također je položilo vijence i zapalilo svijeće.