Glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić danas je u zagrebačkom Hotelu Panorama - nakon sjednica Nacionalnog vijeća, Predsjedništva i Središnjeg odbora - odgovarao na pitanja brojnih okupljenih novinara. Komentirao je, između ostalog, odluku o unutarstranačkim izborima donesenu danas na stranačkim tijelima, kandidaturu za ministra branitelja, izjave Milorada Pupovca…

Izjavu glavnog tajnika Brkića možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O UNUTARSTRANAČKIM IZBORIMA

Održali smo danas sjednice Nacionalnog vijeća, Predsjedništva i Središnjeg odbora - donesena je odluka o pokretanju procesa unutarstranačkih izbora. Koji će trajati do 28. svibnja, kada će biti 17. Opći sabor HDZ-a. A na njemu će biti izabrani svi dužnosnici stranke po delegatskom načelu, osim predsjednika stranke koji će se birati po načelu jedan član - jedan glas. Poznato vam je da u posljednjih 26 godina - otkad je osnovan HDZ - ovo je prvi put da se predsjednik stranke bira po načelu jedan član - jedan glas. I izbori za predsjednika stranke, odnosno predsjednicu ako bude dama, održat će se 17. travnja. Ovo je još jedno ispunjenje obećanja koje je dao predsjednik Tomislav Karamarko - da će se izbori, dakle, provesti po načelu jedan član - jedan glas.

O UVJETIMA ZA KANDIDATURU

Odlučeno je danas na Središnjem odboru stranke da se dosadašnja odluka o mogućnosti biranja i sudjelovanja na izborima stavi izvan snage - tako da će svi članovi, njih više od 200 tisuća, moći birati i biti birani bez obzira jesu li platili članarinu, osim dužnosnika stranke. Oni će morati platiti članarinu - ako nisu. Ovo je stavljeno izvan snage samo za unutarstranačke izbore. Jedan od uvjeta za kandidaturu za predsjednika stranke je da će morati prikupiti 5 000 potpisa članova, odnosno članica HDZ-a. Rok za prikupljanje je 13 dana.

O GOSPODARSKOM OPORAVKU

Raspravljali smo o aktualnoj političkoj situaciji u državi. Vodstvo stranke, na čelu s predsjednikom Karamarkom, iza sebe ima pet izbornih pobjeda i formirana je nova Vlada. Pred nama su gorući problemi koje je potrebno rješavati - otvaranje novih radnih mjesta, zaustavljanje iseljavanja… Sjetimo se samo koliko je bivšoj vladi trebalo da se formira, bit ćemo triput brži nego oni.

O KANDIDATURI ZA MINISTRA BRANITELJA

Premijer me još nije pozvao na razgovor - kada to bude, ja ću se odazvati. Demokracija podrazumijeva procedure i procese, nekima su možda predugi, ali to je tako. Kad budem pozvan na razgovor, svoje ću uvjete reći premijeru.

O PUPOVČEVIM IZJAVAMA

Pitate me za izjavu Milorada Pupovca „da se politika straha vraća u Hrvatsku“? Možda se on osjeća uplašenim, ne znam zbog kojih razloga, za to postoje nadležna tijela. Osobne frustracije pojedinaca su - ako se u određenom trenutku nekakvi benefiti smanje ili srežu pa se to pravilnije rasporedi - njihovo ili njegovo pravo. Ali, s time ne treba kontaminirati javnost.