Dr. sc. Tomislav Ćorić, docent na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, sinoć je u HTV-oj emisiji Studio 4 (urednica: Ružice Renić Andrijanić) prvi put gostovao na nekoj od nacionalnih televizija u svojstvu predsjednika Odbora za financije HDZ-a. Tzv. porezna reforma SDP-ove vlade neće donijeta ništa dobroga hrvatskom gospodarstvu, nego nam nanijeti još jednu makroekonomsku štetu - glavna je to poruka s Ćorićeva „vatrenog krštenja“. 

Prenosimo ključne naglaske iz nastupa dr. Ćorića, a u nastavku možete pogledati i video zapis kompletnoga njegovog gostovanja (u društvu u studiju s predsjednikom Hrvatske obrtničke komore Dragutinom Ranogajcem):

Socijalno ugroženima - ništa ili vrlo malo!

Nekima možda dobro zvuči Vladina tzv. porezna reforma, ali to je mjera koja sama po sebi neće apsolutno ništa dobrog donijeti hrvatskom gospodarstvu. Efekt poreznog rasterećenja, koji ionako nije znatan, zaobići će veliki dio građana: za one socijalno najugroženije ova mjera značit će ili ništa ili samo nekoliko desetaka kuna više na plaći.

Vlada tvrdi da će se tih oko 2,5 milijarde kuna - koje bi građani navodno trebali dobiti - izravno odraziti na povećanje osobne potrošnje, no to je samo iluzija. Dovoljno je spomenuti da je u Hrvatskoj 300.000 ljudi s blokiranim računima.

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-protiv-tzv-porezne-reforme-i-refer...

Protiv vrtića, škola i - umirovljenika!

Smanjenje prihoda od poreza na dohodak stvorit će velike probleme jedinicama lokalne samouprave. One će taj problem - za koji Vlada nije ponudila nikakvo rješenje - moći riješiti na dva načina: ili povećanjem prireza koji su u njihovoj domeni ili smanjenjem izdataka. A smanjenje izdataka značilo bi i smanjenje investicija, odnosno - otpuštanje ljudi. 

Negativna strana ove mjere prelomit će se i na usluge koje pružaju jedinice lokalne samouprave - vrtići, škole, priprema projekata za EU fondove, besplatni udžbenici, socijala, pomoć umirovljenicima… I dok Vlada isključivo naglašava jednu stranu priče - onu blago pozitivnu - makroekonomski učinci su potpuno drukčiji. 

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-o-poreznoj-reformi-jos-jedan-sdp-o...