Većina europskih država već je ratificirala, punim nazivom, Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilju u obitelji. A pitamo zašto to Hrvatska (još) nije učinila!? Pozivamo ministricu Milanku Opačić da što prije pripremi Konvenciju za ratifikaciju u Saboru! - jednodušna je to poruka članice Predsjedništva HDZ-a Josipe Rimac, predsjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Gradske skupštine Grada Zagreba Margarete Mađerić i međunarodnog tajnika HDZ-a Mire Kovača s današnje presice koja je u Središnjici održana u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. 

Iznimno kritički osvrnuli su se i na izmjene Obiteljskog zakona koje je u Saboru donijela Milanovićeva poslušna većina jer - prema mišljenju struke - dodatno viktimiziraju žene koje su pretrpjele nasilje. No ni prošlogodišnje izmjene Kaznenog zakona nisu ostale nespomenute na novinskoj konferenciji - nasilje u obitelji treba postati kazneno djelo! A ne samo prekršaj, kao što je to sada.

Cjelovita izlaganja možete pogledati, a u nastavku donosimo ključne poruke:

RIMAC: O ekonomskom zlostavljanju žena premalo se govori!

Nasilje nad ženama, nažalost, prisutno je u svim društvenim slojevima i skupinama. Ni Hrvatska nije u tome iznimka - svakih 15 minuta jedna je žena zlostavljana! Bilo da govorimo o psihičkim, fizičkim ili pak spolnim oblicima zlostavljanja! U zadnjih 10 godina u Hrvatskoj su nasilni partneri ili članovi obitelji ubili više od 300 žena. Ta nam zastrašujuća brojka treba otvoriti i uši i oči kako bismo čuli glas zlostavljanih žena i vidjeli njihova lica! 

Pogubni utjecaj na demografiju

Jedan od oblika nasilja nad ženama o kojem se manje govori - u odnosu na psihičko i fizičko - jest sve češće ekonomsko nasilje! Žene su manje plaćene za isti posao koje obavljaju kao i muškarci. Pojedini poslodavci zlostavljaju majke - ili žene koje će to tek postati. Mnoge se zaposlenice ne usuđuju zasnovati vlastite obitelji upravo zbog tog oblika zlostavljanja. 

Veća osviještenost - manje zlostavljanja

Na globalnoj razini 35 posto žena bile su žrtvom jednog od oblika nasilja, dakle - svaka treća žena. U društvu je o spomenutim problemima potrebno mnogo više govoriti - ne samo na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama - te naglašavati postojanje mehanizama kojima se nasilje nad ženama može spriječiti. A jačim zalaganjem navedene se „crne“ brojke mogu izmijeniti.

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-rjecnikom-nasih-alkara-ivo-josipov...

MAĐERIĆ: Nasilje u obitelji kazneno sankcionirati!

Potrebno je što prije ratificirati Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (tzv. Istanbulska konvencija). Većina europskih zemalja ju je ratificirala i pitanje je zašto to Hrvatska još nije učinila. Pozivamo resorno ministarstvo i ministricu Milanku Opačić da u što kraćem roku pripremi Konvenciju za ratifikaciju u Saboru - kao prvi obvezujući dokument koji prepoznaje nasilje u obitelji i ženama kao temeljno kršenje ljudskih prava. Konvencija propisuje i ukazuje na izrazitu važnost medija na prepoznavanju, prijavljivanju i sprečavanju obiteljskog nasilja i nasilja nad  ženama. 

SDP-ove štetne izmjene zakona

A vezano za (novi) Kazneni zakon - koji je u primjeni od 1. siječnja 2013. - zalažemo se za izmjene i dopune tog zakona. Nasilje u obitelji, dakle, treba sankcionirati kazneno, a ne prekršajno! Novi Obiteljski zakon, isto tako, izazvao je mnoge kontroverze kad je izglasovan u Saboru. Struka je iskazala mišljenje da taj zakon dodatno viktimizira žene žrtve nasilja!

KOVAČ: Osuda svih oblika nasilja nad ženama!

Uime Predsjedništva HDZ-a i muškog dijela članstva pridružujem se osudi svakog oblika nasilja nad ženama. Iskazujem podršku ravnopravnom društvenom statusu žena, kao i njihovoj ravnopravnoj društvenoj ulozi. 

http://hdz.hr/vijest/eu/video-euroizbori-i-buduca-predsjednica-rh-dokaz-...