Zagreb, Hotel Westin. Pobjedničko ozračje. Zajedništvo, snaga, zanos. Domoljubni naboj. Vrijeme je za preokret!

Hoću, znam i mogu! Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović predstavila je svoj izborni program „Za bolju Hrvatsku“. Njezino nadahnuto izlaganje moglo se pratiti uživo (live video streaming) i na internetskoj televiziji kolinda.tv koja je danas započela s radom. 

http://www.hdz.hr/vijest/najave/najava-uzivo-danas-u-11-sati-predstavlja...

Nesposobna Vlada - pasivni Josipović

U uvodnom dijelu govora, Grabar-Kitarović prvo se zahvalila svojoj stranci, HDZ-u, na velikoj časti koju joj je ukazala. Te je istaknula i da je teško gospodarsko-socijalno stanje jedan od razloga njezine kandidature:

- Svjesna sam da je kriza rezultat globalnih procesa i recesije. Ali, Hrvatska je u krizi i zato što ima neučinkovitu i nesposobnu Vladu, kao i predsjednika RH koji ništa nije učinio da nam danas bude bolja. Hrvatska je u krizi jer vlada ozračje pesimizma i malodušja. A ja poručujem: dosta je pesimizma, dosta je malodušja! Hrvatska, s ovim bogomdanim potencijalima, može i mora bolje! Samo na novom zajedništvu, slično kao i 90-ih, možemo izgraditi bolju budućnost!

Sasvim dovoljne ustavne ovlasti

Zalagat ću se - nastavila je buduća predsjednica RH - za dosljednu provedbu svih Ustavom definiranih predsjedničkih ovlasti:

- Ne trebaju nam nekakvi „novi temelji“! Mi imamo svoje temelje, najčvršće - Domovinski rat i učenje dr. Franje Tuđmana! Kako se Josipović usuđuje tražiti veće ovlasti, a ni sadašnje ovlasti nije koristio?! Po čemu ćemo ga pamtiti? Jedino po tome što ni o jednoj bitnoj stvari nije imao stav! Hrvatskoj ne treba novi Ustav, Predsjednik ima sve potrebne instrumente i mehanizme kako bi provodio svoje ovlasti te kako bi snažno utjecao na gospodarske i društvene procese. Prema čl. 94. Ustava, Predsjednik se „brine za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti.” Ova izričita ustavna obveza daje široku dimenziju predsjedničke uloge kao „arbitra“ i stabilizatora ukupnoga ustavnog i političkog sustava. Posebno što pritom Predsjednik ima izvorni legitimitet jer je neposredno izabran. Predsjednik i u okviru postojećih ustavnih ovlasti ima puno mogućnosti za djelovanje kroz poduzimanje različitih inicijativa, otvaranje rasprava, predlaganja, nuđenja rješenja... 

Skrb za SDP-ovu vlast, a ne za građane

No petogodišnja pasivnost predsjednika na odlasku spram Vlade pokazala je njegovu potpunu nezainteresiranost za gospodarsko stanje u Hrvatskoj:

- Evidentno je da takvo njegovo ponašanje proizlazi iz skrbi za zaštitu političkih probitaka i pozicija aktualne vlasti, a zanemaruje zajedničke interese građana te time svjesno krši ustavne obveze Predsjednika! Prema Ustavu, Predsjednik može predložiti Vladi da održi sjednicu i razmotri određena pitanja te može biti nazočan sjednici Vlade i sudjelovati u raspravi. To će i biti moj prvi potez nakon što postanem Predsjednica! Da je Ivo Josipović odlučan i neovisan, u ovako teškoj situaciji u koju su nas doveli zakrvio bi se s premijerom, i po cijenu traženja njegovog opoziva! Bolje novi izbori - nego ova agonija!

Pet programskih točaka

Nakon uvodnog dijela, Grabar-Kitarović predstavila je, u kraćim crtama, program „Za bolju Hrvatsku“ koji sadrži pet točaka: 

1. GOSPODARSKI RAST (Za bolji život u Hrvatskoj)

2. SOCIJALNA STABILNOST (Za život dostojan čovjeka)

3. NACIONALNA SIGURNOST I OBRANA (Za sigurnu i jaku Hrvatsku)

4. VLADAVINA PRAVA (Za pravnu stabilnost Hrvatske)

5. VANJSKA POLITIKA I DIPLOMACIJA (Za međunarodni ugled Hrvatske)

Zbog svega navedenog - zaključila je buduća predsjednica RH - otvorit ću snažan dijalog s Vladom RH, i s budućom vladom,  Hrvatskim saborom i svim gospodarskim, socijalnim, društvenim i drugim institucijama. Posebno snažan dijalog otvorit ću s hrvatskim građanima jer oni zaslužuju BOLJU HRVATSKU! Jer je svi mi zaslužujemo! Bit ću zamašnjak novog zajedništva! Neću biti predsjednica na daljinski upravljač - bit ću predsjednica svih građana! Neću bježati od odgovornosti - niti ću bježati od pozivanja na odgovornost! Bit ću - vaša predsjednica!

Na kraju veličanstvenog skupa, cijela je dvorana, u jedan glas, otpjevala pjesmu „Moja domovina“. Video snimku završne pjesme možete pogledati u nastavku: