U Središnjici je danas održana - pred najužim vodstvom stranke - prezentacija prijedloga gospodarskog programa kojeg su, zajedno s onima iz bavarskog IFO instituta, predstavili HDZ-ovi stručnjaci - predvođeni eurozastupnicom Ivanom Maletić i predsjednikom HDZ-ova Odbora za financije dr. sc. Tomislavom Ćorićem.

Nakon prezentacije, Maletić i Ćorić su odgovarali na pitanja mnogobrojnih medija. Njihove odgovore možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

MALETIĆ: Investicije, strukturne reforme i kvalitetno upravljanje financijama!

Sve uspješne države temelje rast na investicijama, strukturnim reformama i dobrim financijskim upravljanjem. U Hrvatskoj smo na dnu! Nema investicija, ni traga od strukturnih reformi i katastrofalna situacija u javnim financijama. Vodstvu Hrvatske demokratske zajednice danas smo predstavili program u kojem dajemo rješenja za ova tri područja. Cilj je, dakle, pokrenuti zapošljavanje upravo na investicijama i novim izvorima financiranja za poduzetnike. Pokrenuti, dakle, ozbiljan gospodarski rast i rješavati svakodnevne životne probleme građana. 

Javna uprava - servis građana 

Reforma u sustavu javne uprave je jako bitna! Jer, moramo državnu upravu učiniti servisom za poduzetnike i građane. Jedna od zanimljivosti je informacijsko središte - koje ćemo sigurno uvesti. Poduzetnici ne mogu hodati od vrata do vrata mjesecima i godinama u potrazi za odgovorima i rješenjima. Sada će se javiti na jedno mjesto i dobiti sve informacije, odgovore, pomoć i podršku za poslovanje. 

Fond za uspješne inovatore

Još jedan primjer - osmišljavamo fond za nove izvore financiranja za poduzetnike i start-upove. Ne želimo da hrvatski inovatori odlaze u London i da ih prepoznaju negdje drugdje, nego da ostanu u Hrvatskoj. Ima još mnogo toga - o mjerama ćemo govoriti kad dođe vrijeme.

Osnaživanje poduzetništva - smanjenje poreza

Potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen je u Europskom parlamentu poručio svim vladama - pripremite investicijske platforme, spremni smo novim fondom ući u financiranje rizičnih projekata poduzetnika, start-upova i inovacija. Cilj je razviti Europu na drugi način. U prvi plan stavljamo sve mjere kojima se aktiviraju poduzetnici i gospodarstvo. Cilj - razviti poduzetničke projekte, povećati poreznu bazu i stvoriti uvjete za smanjenje poreza.

ĆORIĆ: Oporavak gospodarstva - poboljšanje poslovne klime, europski novac i učinkovita država! 

Jedan od temeljnih problema hrvatskog gospodarstva jeste smanjena, odnosno neučinkovita apsorpcija sredstava iz EU fondova. To može biti mnogo bolje i sve ćemo učiniti da apsorpcija EU fondova bude mnogo efikasnija. Što se tiče reformskih zahvata, njih možemo očekivati u čitavom nizu područja. 

Investicije - motor razvoja

Javni sektor mora postati učinkovitiji. Država mora postati učinkovit, prijateljski servis poduzetnicima i građanima. Jer, bez toga jednostavno ne možemo očekivati napredak! Niti poboljšanje poslovne klime koja je - iz perspektive stranih investitora - ključni problem. Niti povećanje gospodarskog rasta!

Mirovine preniske u usporedbi s EU

Mirovine naših građana i u ovom su trenutku relativno niske u usporedbi s prosječnim mirovinama u drugim europskim zemljama. Apsolutno moraju biti veće i to je ono čemu ćemo stremiti.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-o-gospodarskom-rastu-osnaziti-...