Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je na međunarodnom skupu Dubrovnik Forum gdje je na panelu "Geopolitički izazovi" govorio o sigurnosnim izazovima za EU, politici proširenja, posljedicama Brexita, transatlantskim odnosima, migracijskoj krizi, situaciji u Ukrajini i drugim temama.

Na međunarodnom skupu Dubrovnik Forum u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, predsjednik HDZ-a i potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku EP-a Andrej Plenković govorio je na panelu ''Geopolitički izazovi'' kojim je moderirao ministar Miro Kovač. U panelu su sudjelovali i ministri, odnosno zamjenici ministara vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Kosova, Mađarske, Austrije, Grčke, Turske, Poljske, Rumunjske, kao i zamjenik američkog državnog tajnika za europske i euroazijske poslove te bivši savjetnik predsjednika Obame za nacionalnu sigurnost.

Podsjetivši da je Europa desetljećima nakon Hladnog rata uživala u benevolentnom geopolitičkom okružju i relativnoj sigurnosti, Plenković je rekao kako je danas sigurnosna situacija drastično promijenjena. Naglasio je da kao dio Zajedničke vanjske i sigurnosne politike, sigurnosna i obrambena politika EU moraju biti osnažene kako bi odgovorile na suvremene izazove.

Poručio je da je glavni izvor nestabilnosti ostao terorizam, karakteriziran radikaliziranjem europskih građana, dok je neviđeni migracijski pritisak na Europu i Schengenski sustav postavio raznolike izazove. Napomenuo je i kako su nezakonita aneksija Krima i drugo rusko djelovanje u europskom istočnom susjedstvu označili grubo kršenje međunarodnog prava i poretka koji se gradio desetljećima.

Premda je 2016. godina za Europu 4. godina gospodarskog oporavka, Plenković je ocijenio kako se posljedice gospodarske i financijske krize još uvijek osjećaju diljem Europe budući da je 22 milijuna građana EU nezaposleno, i to je veliki izazov.

Pojasnio je i da će posljedice britanskog izlaska iz EU značajno utjecati na akcije, prioritete i oblikovanje Europske unije u godinama koje slijede. Istaknuo je važnost suradnje s tradicionalnim partnerima EU te pozvao na nastavak razvijanja strateških odnosa SAD-om, posebno glede globalne stabilnosti i dovršetka TTIP-a.

Plenković je sudjelovao u raspravi o politici proširenja EU s naglaskom na potporu Hrvatske europskoj budućnosti BiH i ravnopravnosti konstitutivnih naroda, te o otvorenim pitanjima sa Srbijom. Kazao je da je proširenje EU prioritet za Hrvatsku, ali da će od svojih susjeda zahtijevati da ispune europske kriterije i riješe sva otvorena pitanja:

''Srbija pod krinkom primjene zakona o univerzalnoj nadležnosti želi procesuirati hrvatske državljane za kaznena djela na području Hrvatske, što je mjesecima izvor napetosti između dviju zemalja. Taj standard nikada nećemo prihvatiti!'', zaključio je Plenković.

U cijelosti donosimo izlaganje koje je predsjednik HDZ-a održao na engleskom jeziku: