Odmah nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a, u Ogulinu su pred predstavnike medija stali potpredsjednik naše stranke Damir Jelić i Gordan Jandroković. Osim što su objavili vijest o imenovanju dr. Mire Kovača za čelnika Izbornog stožera HDZ-a za predsjedničke izbore, odgovarali su na mnogobrojna pitanja okupljenih novinara. Donosimo ključne naglaske:

O TZV. POREZNOJ REFORMI 

(JANDROKOVIĆ) Ponovno se radi o nedovoljno promišljenoj inicijativi. Naizgled je ona atraktivna jer se tiče povećanja plaća i poreznog rasterećenja srednjeg sloja. S druge strane - ako ste slušali što je danas govorio premijer - tek se traže mehanizmi kojima bi se nadomjestio gubitak jedinica lokalne samouprave. A radi se o otprilike dvije i pol milijarde kuna. Građani moraju biti svjesni da će tom mjerom doći do daljnjeg narušavanja i zdravstvenog i socijalnog i (pred)školskog sustava na lokalnoj razini. Sve ono što se financira s razine općina, gradova i županija dospjet će do ruba pucanja. Zaista se bojimo da će ta ad hoc politika, šarlatanska politika SDP-ove vlade dodatno destabilizirati porezni sustav te izazvati nesagledive posljedice.

O TZV. POREZNOJ REFORMI (2)

(JELIĆ) Odgovorit ću vam (i) kao karlovački gradonačelnik. Po našoj projekciji, zbog ove Vladine odluke oko četrdesetak osoba iz gradskog sustava morat će ostati bez posla. Godišnje ćemo izgubiti približno petnaestak milijuna kuna i zacijelo morati odustati od mnogih programa - primjerice,  od produženog boravka u vrtićima. Nastojim biti konkretan kako biste uvidjeli što sve donosi jedna odluka kada nije dovoljno promišljena. 

O SMJENAMA U HEP-u

(JANDROKOVIĆ) Kao i kod porezne politike, i u kadroviranju vlada stihija. Već treći put smjenjuju upravu HEP-a! Pogoduje se stranačkim ljudima, članovima obitelji. Očito je da su unutar Kukuriku koalicije snažno razvijeni i klijentelizam i nepotizam. Sve što su obećavali na početku mandata sada se raspada. Pokazuje se prava priroda ove vlade. 

O REFERENDUMSKOJ INICIJATIVI

(JELIĆ) Naš stav je jasan - o reformi izbornog zakonodavstva treba postići konsenzus svih važnih stranaka. Što se tiče prijedloga Željke Markić, nemoguće nam je zamisliti Hrvatsku bez prava na predizborno koaliranje - s dvadesetak stranaka koje postizborno koaliraju i do beskonačnosti se pokušavaju dogovoriti. Zemlja bi završila u stanje trajne političke nestabilnosti, što bi bilo pogubno i po gospodarstvo. Dakle, nama je ovakav prijedlog neprihvatljiv, no HDZ je otvoren za širi politički dijalog do suglasja.