Potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner očitovao se jučer u ime naše stranke o sve spominjanijem pitanju - datumu parlamentarnih izbora. Naglasio je da SDP-ova vlada svakim novim danom sve više upropaštava hrvatsko gospodarstvo te bi se stoga izbori trebali održati čim prije:

Krajnji čas za ostavku!

- Neka se napokon prekine ova agonija! Ljudi gladuju, stoje u redovima pred pučkim kuhinjama, blokirani su - sve to govori o „funkcioniranju“ aktualne vlade. Mi smo za izbore spremni i ako se raspišu već sutra! Gospodarski program je pripremljen. Nažalost, moramo ga stalno dorađivati jer je gospodarsko stanje u Hrvatskoj iz dana u dan sve gore. Uistinu bi bio krajnji čas da Vlada podnese ostavku! Eto, propao im je i natječaj za željezničku prugu Dugo Selo-Križevci, jednu jedinu investiciju kojom su se toliko hvalili!

Dan izbora - dan SDP-ova poraza!

Prof. dr. sc. Reiner osvrnuo se i na proturječne istupe premijera Milanovića i potpredsjednice Vlade Vesne Pusić o nadnevku raspisivanja izbora. Milanović je najavio da bi izbori mogli biti održani u veljači iduće godine, dok Pusić tvrdi da će se izbori najvjerojatnije održati već u listopadu:

- Zanimljivo je da premijer govori jedno, a prva potpredsjednica Vlade nešto sasvim drugo. Njihove izjave potvrđuju ocjenu HDZ-a da su sve dosadašnje „najave“ datuma parlamentarnih izbora bile medijski spinovi kojima su željeli ispipati bilo birača. 

Propale populističke mjere

Populističke mjere Milanovićeve vlade - kao što su otpis dugova i zamrzavanje tečaja franka - nisu urodile plodom. U redovima Kukuriku koalicije zavladala je panika zbog odabira datuma raspisivanja izbora. Reiner je, stoga, zaključio:

- Prvo su preko „visokih izvora“ najavljivali izbore u svibnju ili lipnju, ali sada odluku odgađaju jer su se potpuno izjalovili lažni socijalni potezi koje je Vlada povukla u nadi da će prikupiti malo političkih poena kod birača. No brojke ne lažu. Dugovi građana povećani su za 400 milijuna kuna, a u Hrvatskoj je 4.500 blokiranih građana više nego prije mjesec dana. Istina je i da se od 313.000 blokiranih samo njih 3.500 kvalificiralo za oprost dugova. Je li to ta pomoć kojim se Vlada hvali?!