Kao dugoročno, održivo rješenje za zaštitu korisnika kredita u švicarskim francima HDZ predlaže paket mjera - konverzija franka u euro, moratorij do provedbe konverzije, otplaćivanje (većinsko) glavnice kroz anuitete te da komercijalne banke, država i Hrvatska narodna banka solidarno preuzmu troškove od ugroženih građana - ključna je to poruka s konferencije za medije koju su u Središnjici održali naša eurozastupnica (i predsjednica HDZ-ova Odbora za EU fondove) Ivana Maletić, predsjednik HDZ-ova Odbora za financije dr. sc. Tomislav Ćorić i potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a (i bivši ministar financija) Ivan Šuker.

Izjave naših financijskih stručnjaka pogledajte u cijelosti, a u nastavku donosimo njihove ključne poruke:

MALETIĆ: Tražimo od Vlade, HNB-a i banaka solidarnost prema građanima!

U Hrvatskoj teško gospodarsko-socijalno stanje - na koje SDP-ova vlada nema nikakav odgovor - eskalira kroz korisnike kredita u švicarskim francima koji se dovede u dužničko ropstvo. Mi, kao najjača hrvatska stranka, apeliramo na Vladu, Hrvatsku narodnu banku (HNB) i komercijalne banke da iskažu socijalnu osjetljivost, društvenu odgovornost i - solidarnost prema ugroženim građanima. Problem se mora riješiti na sustavan, dugoročan način. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-i-vlada-i-hnb-su-propustile-ni...

Nadam se da su napokon svi naučili da se jednokratnim mjerama kao što je bila dosadašnja - kojom se djelovalo samo na kamate, a ne na glavnicu - ne može doći do rješenja. Ovome velikom problemu treba pristupiti strateški - s daleko većom ozbiljnošću nego što je to dosad činila SDP-ova vlada.

ĆORIĆ: Konverzija i moratorij!

Dugoročno rješenje ovog problema HDZ vidi u konverziji kreditnih linija naših potrošača iz valutne klauzule u švicarskom franku u euro. Preduvjet za dugoročno rješenje jest upravo to da se kreditne linije napokon vežu uz onu valutnu klauzulu uz koju HNB veže monetarnu politiku - a to je euro. 

Do operacionalizacije tog rješenja, nužan je moratorij na tečaj franka - i to od prije ovoga naglog skoka. Trošak bi trebali snositi HNB, banke i država - što mora biti predmet daljnjeg dogovora svih zainteresiranih strana. Ali, još bi se jedna mjera morala donijeti - o čemu će kolega Šuker.

ŠUKER: Glavnica - ključno pitanje!

Još dok je ova vlada donosila prvo, ad hoc rješenje za probleme sa švicarcima, banke su trebale uvesti netipičan način otplate anuiteta - da anuitet sadržava više glavnicu, a manje kamate. Da je to učinjeno, žrtvama aktualne eksplozije tečaja švicarskog franka glavnica bi bila puno manja, a na kamate taj tečaj ionako ne bi utjecao. Glavnica je ključno pitanje. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/prva-tocka-sjednice-vlade-mjere-pomo...

Drugo: bez gospodarskog rasta, smanjena nezaposlenosti, provedbe strukturnih reformi… vrlo je teško naći definitivno rješenje za ovaj problem. Zato će HDZ u lipnju izići s cjelovitim Programom gospodarskog oporavka i zapošljavanja koji razrađujemo zajedno s uglednim IFO institutom iz Münchena.