Imali smo gotove odgovore vezano za sva poglavlja koja smo do sada pregovarali s Mostom. Raspravljali smo u četvrtak o tri vrlo važne teme: proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, reforma izbornog i političkog sustava. Pripremit ćemo očitovanja - koja će u ponedjeljak biti dostavljena Mostu. Sadrže ono što mi mislimo o prijedlozima Mosta, ali i neke prijedloge i dijelove našeg izbornog reformskog programa o kojima nismo razgovarali tijekom ovih pregovora! - istaknuo je, između ostalog, predsjednik primorsko-goranskog HDZ-a (član nacionalnog Predsjedništva i gradonačelnik Novog Vinodolskog) Oleg Butković u izravnom uključenju iz Rijeke u HTV-ovu emisiju „Otvoreno“ (urednik i voditelj: Domagoj Novokmet).

Donosimo ključne poruke:

O homogenom Mostu

Iako smo relativni pobjednik izbora, svjesni smo da ne možemo sami formirati vladu i da se moraju otvoriti razgovori - najprije s Mostom nezavisnih lista koji su dobili respektabilnih 19 mandata. Nama je interes cjeloviti Most. Rekli smo da želimo razgovarati o svim temama - nema teme o kojoj nećemo razgovarati kada je u pitanju budućnost Hrvatske. Kao dio pregovaračkog tima ističem da sam zadovoljan onime što sam čuo.    

O sadržajnim razgovorima

Imali smo gotove odgovore - vezano za sva poglavlja koja smo do sada pregovarali s Mostom. U četvrtak smo raspravljali o tri vrlo važne teme: proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, reforma izbornog i političkog sustava. Pripremit ćemo pisana očitovanja - koja će u ponedjeljak biti dostavljena Mostu. Sadrže ono što mi mislimo o prijedlozima Mosta, ali i neke prijedloge i dijelove našeg izbornog reformskog programa o kojima nismo razgovarali tijekom ovih pregovora. Primjerice, nismo otvorili poglavlja vezano uz zdravstvo, socijalnu politiku i probleme hrvatskih branitelja. Tražit ćemo od njih mišljenja o tim poglavljima. Ugodno sam pak iznenađen kako su naši razgovori vođeni - Most je ugodan sugovornik, nije se postavio na način da eksplicitno nešto traži i uvjetuje, već su tražili naša mišljenja i sučeljavanje argumenata. Ističem da smo se u većini stvari složili!

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-obostrano-suglasje-proglasenje...

O SDP-ovim obmanama

Nemam nikakva saznanja o institucionalnim ili političkim pritiscima na pojedine buduće zastupnike, već samo ono što sam vidio u medijima vezano uz predstavnika nacionalnih manjina. Naravno da nije dobro da imamo situaciju da je dio nacionalnih manjina potpisao, a dio nije. Imali smo situaciju gdje su visokopozicionirani izvori koalicije Hrvatska raste početkom tjedna govorili da imaju 70 potpisa, jučer ujutro 67, sada se pretpostavlja da ih je 66. 

O potrebi dijaloga

Gospođa Ermina Lekaj Prljaskaj ima svoja promišljanja - apsolutno poštujem ono što je rekla. Smatramo da su nacionalne manjine trebale pokušati razgovarati i s Domoljubnom koalicijom, ako su već razgovarale s koalicijom Hrvatska raste. I to na način na koji to radi Most - vidjeti zajedno koji su to problemi nacionalnih manjina. 

O reformama

U razgovorima o reformi javne i lokalne samouprave izrekli smo kolegama iz Mosta što mislimo o smanjenju broja općina, novom teritorijalnom ustroju i čitavom nizu reformi. Mi smo i u predizborno vrijeme govorili da treba smanjiti plaće saborskim zastupnicima i ministrima. Kada smo sučelili argumente, vidjeli smo da nije županija kao županija problem - već ovlasti koje ona ima. Te suštinsko pitanje decentralizacije financijskih sredstava na regionalnu i lokalnu razinu, prijenos ovlasti županija na gradove i općine, odnosno s države na županiju. Zaključili smo da treba otvoriti širu raspravu sa stručnjacima, ljudima s terena i građanima. Pitanje županija nije kamen spoticanja - o mnogim pitanjima ne možemo donijeti zaključke u dvosatnom razgovoru.       

O konsenzusu 

Ozbiljni smo ljudi, ozbiljna stranka i stojimo iza onog što napišemo. Ne mogu se zamisliti kao ministar na način da gledam s kim ću biti kolega u vladi ili hoću li uopće biti ministar. U ovom trenutku razmišljam isključivo o pregovorima - temama o kojima se raspravlja da vidimo gdje je moguće konsenzus stvoriti odmah na početku mandata. Te donijeti odgovarajuće odluke. Za neke smo se složili da to možemo odmah, a za neke treba vremena, ali i šira rasprava. 

O velikoj koaliciji

Velika koalicija nije nešto što Hrvatskoj treba. Aktualna vlada je imala četiri godine priliku provoditi reforme. Sjetimo se predizborne kampanje u kojoj je SDP strašio birače da smo mi za „rezove“, a oni omogućuju „kontinuirani prosperitet bez bolnih rezova i reformi“. Ne možemo, dakle, razgovarati s ljudima koji samo u mjesec dana imaju dijametralno suprotna stajališta. 

O novim izborima

U ovom trenutku ne vidim opravdanost novih izbora. Hrvatska nije u gospodarskoj i sigurnosnoj situaciji da bismo imali nove izbore. To nije dobar scenarij, ali u slučaju ponovljenih izbora mi smo spremni, imamo gotov program. Trenutno je najvažnije da je gotova prva runda pregovora i da se pokazala spremnost za provođenje reformi. Imamo reformski program i razvojne projekte s kojim i pregovaramo.