Potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Davorin Mlakar gostovao je sinoć u emisiji Bujica na Osječkoj televiziji. Prenosimo njegove ključne poruke. 

O SLUČAJU SABO & SDP-ovim AFERAMA

Zanimljiv je taj kontinuitet: županica Lovrić Merzel, Željko Sabo, Linić, Čavlović Smiljanec, Zoran i Krešimir Milanović... Još će se deseci i deseci SDP-ovaca naći u vrlo neugodnim situacijama.

Premijer Milanović je prvo rekao da zbog sumnje u kriminal ne može više podržavati Sabu. Na kraju ga je SDP ipak podržao - na izborima za gradonačelnika Vukovara 15. lipnja ta stranka nema svog, bar ne službenog kandidata, nego podupire “neovisnog” Sabu. 

I mimo aktualnih pravomoćnih optužnica, Sabu je tijekom njegovog mandata valjalo istražiti I zbog mnogih drugih postupaka. Govorim samo o upravnom dijelu - čestim mijenjanjem pravilnika o unutarnjem redu ostavljao je ljude bez posla, ljude koji su znanjem I kompetencijom itekako zasluživali svoje plaće i dužnosti na kojima su se nalazili. Bilo je tu još sumnjivih radnji. 

Naposljetku, ne znam postoji li bolji argument za to kako je Sabo shvaćao ulogu gradonačelnika od činjenice da je bio priznao kazneno djelo podmićivanja gospođe Marije Budimir i želio se nagoditi s Državnim odvjetništvom, a onda je pod pritiskom svoje stranke odustao od toga. Nakon svega, opravdano se postavlja pitanje je li Milanović cijelo vrijeme znao za inkriminirani pokušaj podmićivanja. To je obrazac SDP-ova ponašanja, od pozadinskih manevara preko bezočnog laganja do flagrantnih pritisaka na neovisno pravosuđe. Kao, uostalom, u slučaju Perković.

O FRAKCIJSKOM RATU LINIĆ-MILANOVIĆ

Linić je na svojoj konferenciji iznio više vrlo ozbiljnih optužbi. Jedna je da ova vlada ne štiti nacionalne interese. Drugo, optužio je predsjednika Vlade da je koristio represivni aparat, zlouporabio tajne službe i policiju, protiv uglednog člana i Vlade i SDP-a. Treće, premijer se, navodno, osobno petljao u pojedine predmete koji su se vodili u Ministarstvu financija, Poreznoj upravi, HBOR-u... demonstrirao je kako njegov vlastiti interes utječe na odluke državnih institucija. U Europi bi i puno manji prigovori bili dovoljan razlog za pad vlade ili barem ostavku premijera. A bojim se da je ovo samo vrh ledene sante: nisam siguran da je Linić otkrio sve što zna o “načinu rada” SDP-ove vlade...

O JOSIPOVIĆEVU GRIJEHU NEČINJENJA

Poplave u Slavoniji, gotovo 400.000 nezaposlenih, egzodus 30.000 mladih, stalni pad BDP-a - to sve nisu bili dovoljni razlozi predsjedniku Josipoviću za sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost. Možda sada, kada su pale optužbe o zloupotrebi obavještajnog aparata u političko-privatne svrhe, ipak osjeti obvezu to učiniti. Josipović ni dosad nije koristio svoje ustavne ovlasti i predlagao održavanje tematske sjednice Vlade o - što smo tako reći svakodnevno tražili - katastrofalnoj gospodarsko-socijalnoj situaciji. Očito mu je SDP-ova potpora na predsjedničkim izborima važnija od egzistencije naših građana.

O DRAGOVANU & PARTIJSKIM DIREKTIVAMA

Jučer smo (u četvrtak - op. ur.) na saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost predložili da se na temelju Linićevih izjava provede nadzor tajnih službi i policije te detaljno istraži je li represivni aparat korišten protiv pojedinih članova Vlade RH. Tada je SDP-ova većina odbila HDZ-ov prijedlog, čak ga nije htjela staviti ni u dnevni red. A danas glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan, inače I potpredsjednik toga istoga saborskog odbora, zaključuje da ćemo ipak ispitati sve okolnosti slučaja Linić. Očigledno je u međuvremenu dobio novu partijsku direktivu...

O DANU DRŽAVNOSTI (30. svibnja) 

Volio bih da mogu čestitati Vama i Vašim gledateljima današnji dan, 30. svibnja, kao Dan državnosti. Danas je i Dan Hrvatskog sabora koji je djelovanjem Milanovića i SDP-a postao sluškinja izvršne vlasti. Nastojat ćemo vratiti Hrvatski sabor na onu razinu koja mu i pripada. Nakon što ponovno preuzmemo odgovornost za upravljanje državom, jedna od prvih akcija naše stranke bit će vraćanje 30. svibnja kao Dana državnosti.

Kompletnu emisiju možete pogledati u nastavku: