Relevantne analize i stručne procjene pokazuju da se upravo u jedinicama lokalne samouprave nalazi potencijal za najveći gospodarski razvoj, kao i da su one daleko manji trošak od državne uprave, zavoda i agencija. Namjera Vlade da ukine županije nije racionalna i nema ekonomsku opravdanost! - jedna je od poruka predsjednika Tomislava Karamarka na otvaranju seminara u Vodicama za HDZ-ove župane i gradonačelnike pod nazivom „EU i lokalna uprava - Kako dalje?“.

Uz predsjednika Karamarka, uvodni je govor održala i moderatorica susreta - predsjednica HDZ-ova Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu i kninska gradonačelnica - Josipa Rimac.

http://www.hdz.hr/vijest/najave/hdz-ovi-zupani-i-gradonacelnici-umrezava...

Njihove govore možete pogledati u cijelosti, a u nastavku prenosimo ključne poruke:

KARAMARKO: HDZ će sačuvati županije!

Razlog namjere SDP-ove vlade za ukidanje županija je to što HDZ od 20 župana ima njih 11, a na vlasti je u još dvije županije s koalicijskim partnerom HSS-om. Kukuriku vlast na najbrutalniji način želi maknuti HDZ-ovu lokalnu vlast, ali i uništiti sustav županija koji je savršeno osmišljen. Jer, tijekom povijesti smo bili svjedoci koliko je podjela na regije bila štetna za Hrvatsku. Kada bi se opet stvorila takva mogućnost, vjerojatno bi se dogodilo da bi takva regija ili pokrajina dugoročno zatražila svoj parlament ili neki oblik samostalnosti što bi vodilo razjedinjavanju i podjelama. HDZ će sačuvati županije. Naravno, pronaći ćemo način da ih učinimo efikasnijima, racionaliziramo, digitaliziramo, smanjimo administraciju i slično. 

Županije i gradovi - potencijal za gospodarski razvoj

SDP gura opasnu tezu o regionalizaciji zato što većinu županija drži HDZ. Za razliku od onog što se tvrdi u orkestriranoj kampanji, relevantne analize i stručne procjene pokazuju da se upravo u jedinicama lokalne samouprave nalazi potencijal za najveći gospodarski razvoj, kao i da su one daleko manji trošak od državne uprave, zavoda i agencija. Namjera Vlade da ukine županije nije racionalna i nema ekonomsku opravdanost!

SDP-ova vlada prokockala sredstva iz EU!

Uvjeren sam da je i deficit državnog proračuna ogroman jer ova vlast nije znala privući sredstva iz EU. Odmah po dolasku na vlast maknuli su kvalitetne ljude koji su se školovali i znali raditi taj posao. Nakon pobjede na parlamentarnim izborima HDZ će se nastaviti oslanjati na lokalnu samoupravu jer o radu i efikasnosti gradova i županija ovise kvaliteta i standard mnogih ljudi. 

Poruka županima i gradonačelnicima

Važno je otvarati nova radna mjesta, dovesti investicije i privući sredstva za gradnju infrastrukturnih projekata. Država će vam tu biti potpora - stvorit ćemo sigurne uvjete za ulaganje. Vlada svakih nekoliko mjeseci mijenja pravila igre ili uvodi nove poreze, stoga ne čudi bježanje potencijalnih investitora iz Hrvatske.

Do pobjede na izborima!

Na parlamentarnim izborima HDZ će pobijediti dvotrećinskom većinom, bez obzira na to kad će oni biti. Ipak, očekujemo da će ih Milanović raspisati na jesen kada nakon turističke sezone malo napuni proračun i promovira još koji populistički potez. Na nedavnim ponovljenim lokalnim izborima smo od 17 gradova i općina, osvojili njih devet. U Karlovcu je, pak, od 38 gradskih četvrti i mjesnih odbora HDZ pobijedio u 36. To je jasan pokazatelj da ljudima postaje jasno da HDZ kao narodnjačka stranka skrbi o interesu ljudi. 

RIMAC: Glavni cilj - ravnomjeran razvoj Hrvatske!

Naš cilj je ravnomjeran razvoj Hrvatske i svih javnih usluga. Težimo decentralizaciji lokalne i regionalne samouprave ne samo u fiskalnom, već i u funkcionalnom smislu, jer smo mi - načelnici, gradonačelnici i župani - oni koji mogu najbolje odgovoriti potrebama svojih građana. Obvezni smo prema našim biračima kroz lokalne programe, a uskoro i kroz nacionalnu politiku, davati što kvalitetnija i brža rješenja.

Kukuriku porezi uništili lokalnu upravu

Novom „poreznom reformom“ Vlada je jedinicama lokalne i regionalne samouprave oduzela od 8 do 25 posto financijskih sredstava. Iz državnih prihoda u 2014. izdvojeno je 14 posto za lokalnu i regionalnu samoupravu, dok je europski prosjek 30 posto. Kukuriku vlada je u svom „Planu 21“ najavljivala da ćemo doći do 22 posto. Podsjećam da smo prije njihova dolaska na vlast bili na 17 posto. Očito je njihov jedini cilj bio ukinuti županije, odnosno onemogućiti njihov rad. Broj župana, gradonačelnika i načelnika iz redova HDZ-a je podatak koji boli ovu vladu. Ona se stoga osvećuje jedinicama lokalne i regionalne samouprave i našoj stranci.