Nažalost, očekivano: BDP se u drugom kvartalu ove godine strmoglavio za 0,8 posto! Što je najgore od svega, uzastopno pada već 10 kvartala, od trenutka kada je SDP-ova diletantska vlada preuzela „odgovornost“ za upravljanje državom. U zadnjih 60 godina u cijeloj Europi nije bilo zemlje kojoj je BDP toliko dugo padao! A HDZ je, od prvoga njenog dana, Milanovićevu družinu dobronamjeno upozoravao da je na krivom putu - da joj je ekonomska politika potpuno promašena!

Naša eurozastupnica i stručnjakinja za EU fondove Ivana Maletić te član HDZ-ova gospodarskog tima dr. Đuro Njavro danas su na konferenciji za medije, održanoj u Središnjici stranke, oštro kritizirali SDP-ovu vladu koja nas je svojom nesposobnošću, neradom i destruktivnim potezima dovela u ovu katastrofalnu situaciju. Prenosimo ključne poruke s današnje presice.

MALETIĆ: S ovakvom vladom - uzalud i EU fondovi!

Europska komisija je 2013. Hrvatskoj prognozirala rast ako se ispune dva osnovna uvjeta: otvaranje izvora financiranja malim i srednjim poduzetnicima te uspješno korištenje EU fondova. Kao nova članica EU dobili smo priliku preokrenuti trendove - pokrenuti gospodarski rast i razvoj, otvoriti nova radna mjesta i privući investitore u Hrvatsku, no tu je priliku SDP-ova vlada prokockala jer kontinuirano proizvodi atmosferu nesigurnosti i nestabilnosti. Prisjetimo se poreza i doprinosa koji su smanjivani, pa ponovno povećavani, poreza koji su bombastično najavljivani, pa ipak nisu doneseni - ili se pak sad ponovo najavljuju za iduće godine. EK je upozoravala na loše korištenje EU fondova, brojke su neumoljive: imamo još neiskorištenih 200 milijuna eura iz razdoblja prije pristupanja EU, 450 milijuna eura iz 2013. te novu milijardu u 2014.! Imamo izvore financiranja, mogli bismo ih koristiti, no nemamo vladu koja zna kako! 

NJAVRO: Apsolutni debakl!

Prije deset kvartala, kada je preuzimala odgovornost za vođenje Hrvatske, SDP-ova je vlada imala dva jasna zadatka: rješavanje pitanja deficita u javnim financijama i pokretanje ekonomskog rasta. Sada vidimo da je rast BDP-a u svih proteklih deset kvartala bio negativan te da nijedan od dva temeljna ekonomska izazova nije riješen u dvije i pol godine mandata ove nesposobne vlade! Moramo biti konkuretni kako bismo potakli investiranje u Hrvatsku, a ne u neku od ostalih 27 zemalja EU! Ovaj pad BDP-a u potpunosti je izraz neuspjeha ove vlade!

Dio poteza koji su nužni kako bi se ovladalo deficitom javnih financija i otvorilo put gospodarskom oporavku iznio je dr. Njavro u odgovoru na novinarsko pitanje koje možete pogledati u nastavku.