U prepunoj velikoj dvorani Svetišta Svete Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu u organizaciji gradskog HDZ-a predstavljane su šestosveščana kolekcija „Tuđmanov arhiv: Korespondencija predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana od 1990. do 1999. godine“ (glavni urednik: prof. dr. Miroslav Tuđman) i knjiga „HDZ od osnutka do Prvog Općeg sabora“, koju je priredio dr. sc. Dinko Čutura na temelju građe koju je prikupila supruga prvoga hrvatskog predsjednika Ankica Tuđman.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/tudmanov-arhiv-autenticnim-dokumentima-...

Nakon što je domaćin don Ivan Marijanović pozdravio okupljene, uvodni je govor održao prvi čovjek zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić, a knjige su predstavili predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ Milan Kovač, prof. dr. Zdravko Tomac i prof. dr. Miroslav Tuđman.

Prenosimo njihove ključne poruke:

MIKULIĆ: Pravo štivo - u pravo vrijeme!

Posebna mi je čast pozdraviti sve nazočne i zahvaliti se na ovolikom odazivu. Kažu da je za pravo štivo uvijek pravo vrijeme. Tako i tiskanje ovih knjiga dolazi u vrijeme, s jedne strane, skidanja maski lažne socijaldemokracije, a s druge reafirmacije istinskih vrijednosti na kojima se temelji suvremena hrvatska država. „Tuđmanov arhiv“ sastoji se od šest knjiga i nudi veliki broj do sada nepoznatih dokumenata koji su u vrijeme nastanka određivali budućnost Domovine. HDZ - svjestan trenutka u kojem se nalazi Hrvatska te svoje povijesne odgovornosti - odlučio je poduprijeti ovako zahtjevan i kompleksan nakladnički projekt, sa željom da se napokon adekvatno valorizira uloga prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

KOVAČ: Došao je kraj „detuđmanizaciji“!

„Tuđmanov arhiv“ sadrži 1.397 dokumenata koji do sada nisu bili dostupni javnosti, a nezaobilazno su štivo za razumijevanje i istraživanje suvremene hrvatske povijesti. Bio sam osobni svjedok svih tih događaja koji su sadržani u knjizi. Ta vrijedna građa pokazuje i dokazuje kolika je bila veličina dr. Franje Tuđmana kojem je HDZ bio sredstvo kojim smo ostvarili cilj - neovisnu i suverenu hrvatsku državu. Izlaskom ovih knjiga „detuđmanizacija“ u Hrvatskoj napokon je završila.

TOMAC: Hrvatska kakvu je želio dr. Tuđman!

„Crveni predsjednik“ je napokon otišao s Pantovčaka. Pred HDZ-om je još jedna povijesna zadaća - gospodarski oporavak nakon pobjede na parlamentarnim izborima! Kada ova nenarodna vlast ode, moći ćemo vratiti svoj dug prema dr. Franji Tuđmanu. Moramo raščistiti ovu katastrofu! Treba nam Hrvatska kakvu je želio dr. Tuđman, koja će se temeljiti na vrijednostima Domovinskog rata i novom zajedništvu. Ove knjige su važne jer predstavljaju istinu o dr. Tuđmanu - koja ruši sve optužbe protiv njega.

TUĐMAN: Napokon objektivna ocjena suvremene povijesti!

Knjige se izdaju u vremenima kada im to okolnosti dozvole. Predstavljanje ovih knjiga znači da je došao trenutak kada se može govoriti o idejama na kojima se temelji budućnost Hrvatske. Objavljeni su dokumenti na kojima je, doslovno, stvarana hrvatska država - oni otkrivaju kojim se metodama vodila ta politika i čemu je težila. Svatko će u građi moći naći dovoljno argumenata da objektivno ocijeni bilo koji događaj ili proces iz toga burnog razdoblja.