HRT je postao bilten Milanovićeva predsjedničkog kandidata Ive Josipovića! Što drugo reći nakon što je 4. rujna cenzuriran susret pomoćnice glavnog tajnika NATO-a (i predsjedničke kandidatkinje HDZ-a) gospođe Kolinde Grabar Kitarović s najvećim svjetskim državnicima - američkim predsjednikom Barackom Obamom, britanskim premijerom Davidom Cameronom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel na summitu Sjevernoatlantskog saveza u Walesu. Stoga su na tu temu u Središnjici HDZ-a konferenciju za medije održali čelnik Izbornog stožera HDZ-a i međunarodni tajnik HDZ-a dr. Miro Kovač te predsjednica HDZ-ova Odbora za medije, saborska zastupnica Sunčana Glavak. Prenosimo njihove ključne poruke:

Dr. MIRO KOVAČ: U svim dnevnicima, osim na HRT-u!

Želimo upoznati hrvatsku javnost da se HRT - javni servis koji plaćaju svi građani - koristi u predizborne svrhe jednog kandidata, onog SDP-a i aktualne vlade - Ive Josipovića. To  je nedopustivo i neprihvatljivo! U središnjem Dnevniku HRT-a, naime, cenzuriran je izvještaj o gospođi Kolindi Grabar Kitarović s NATO summita u Walesu: nije objavljen nijedan kadar s američkim predsjednikom Obamom, britanskim premijerom Cameronom i njemačkom kancelarkom Merkel! Ti su kadrovi u dnevnicima drugih televizijskih kuća - naravno - objavljeni. 

Otkazani dogovori

Također, već smo početkom kolovoza imali dogovoren intervju s gospođom Grabar Kitarović u jednoj važnoj HRT-ovoj emisiji na rasporedu 19. rujna, a koji je - naprasno otkazan! Programskom vijeću HRT-a uputit ćemo službeni dopis te zatražiti očitovanje o navedenim slučajevima. Ozbiljno razmišljamo o tome treba li gospođa Grabar Kitarović sudjelovati u emisijama HRT-a, dok se sve ovo ne utvrdi. 

SUNČANA GLAVAK: Josipović favoriziran, Grabar Kitarović cenzurirana!

U središnjem Dnevniku HRT-a tijekom mjeseca kolovoza Milanovićev predsjednički kandidat Josipović gostovao je 1.960 sekundi, a predsjednička kandidatkinja HDZ-a Grabar Kitarović svega 516. U prvih 15 dana mjeseca rujna - Josipović 562 sekunde, a Grabar Kitarović 252. Ako govorimo o zadnjih 45 dana - Josipović 2.522 sekunde, Grabar Kitarović 768. 

Još jedan podatak: o stanju ratnog zrakoplovstva, Josipović je u kolovozu govorio 603 sekunde, a Grabar Kitarović samo 53, u što je uračunata i njezina izjava kao pomoćnice glavnog tajnika NATO-a o očekivanjima tog saveza. Na stranu sekunde, ali pristojba koja se plaća iznosi milijardu i 400 milijuna kuna i najveća je izravna potpora bilo kojem javnom poduzeću u RH. Ako je sve ovo što smo iznijeli dirigirano, onda je doista riječ o vrlo opasnoj cenzuri koja je nezamisliva u uređenim demokracijama! 

Beskonačni primjeri cenzure s Prisavlja

Iznijet ću još nekoliko primjera zbog kojih smatramo da na HRT-u vlada opasna cenzura. Dana 4. rujna neformalnim se kanalima pokušalo doznati zašto gospođa Grabar Kitarović ni slikom ni tonom nije prikazana s najvećim svjetskim državnicima u HRT-ovom središnjem Dnevniku. Navodno su nakon toga prisavski šefovi zatražili da te snimke budu uništene, a prikazane su samo u Dnevniku 3 HRT-a, koji je „igrom slučaja“ ovog tjedna i ukinut. 

Gospođa Grabar Kitarović u emisiji Studio 4 dobila je prigodu uključivanja telefonom kao pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju, nakon čega su počele kadrovske smjene u toj emisiji. Slučajno ili ne - prosudite sami.

Na meti i ostali HDZ-ovci

Da se ne radi samo o gospođi Kolindi Grabar Kitarović, još samo dva primjera. Eurozastupnica Ivana Maletić bila je pozvana u emisiju Fokus, gdje je s druge strane trebao biti ministar Lalovac. No emisija je otkazana. Dva tjedna nakon toga Maletić ponovno dobiva poziv za gostovanje, međutim, emisija je - ponovno! - otkazana. Lalovac se očito prestrašio sučeljavanja, a prisavsko vodstvo postupilo je po njegovom nalogu.

Projekt zapošljavanja - nevažan!

Tražimo od Programskog vijeća HRT-a da preispita poštuje li se doista ugovor između Vlade RH i HRT-a te jednako tako zahtijevamo odgovor na pitanje zašto šalju novinare na događaje, a nakon toga se o tim istim događajima ne izvještava. Najbolji je primjer toga potpisivanje ugovora između HDZ-a i jednog od najuglednijih svjetskih ekonomskih instituta - njemačkog IFO instituta – o projektu jačanja zapošljavanja u Hrvatskoj.