Predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković danas je u Barbanu (jug Istre) pribivao 41. tradicionalnoj Trci na prstenac. I u ovom kraju Lijepe Naše, građani su predsjednika Plenkovića dočekali srdačno, a s mnogima se zadržao u dugom razgovoru. Potpora za parlamentarne izbore, zajednička fotografija za uspomenu, stisak ruke budućem premijeru…

Potpora važnim projektima

Kao što znate, danas je kod tunela Učka predstavljena lista naših kandidata za VIII. izbornu jedinicu. Snažna potpora svim razvojnim projektima u Istri i Primorsko-goranskoj županiji: dovršetak Istarskog ipsilona, bolnica u Puli, putničko terminal, također, u Puli, Luka Rijeka, nizinska pruga…

https://moj.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-podupiremo-sve-kljucne-projek...

U Barbanu je predsjednik Plenković dao izjavu za brojne okupljene novinare. Komentirao je, između ostalog, kvalitetnu naše liste za VIII. izbornu jedinicu, odnose sa Srbijom, borbu protiv korupcije…

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O LISTI ZA VIII. IZBORNU JEDINICU & PROGRAMU

Drago mi je da sam danas ovdje u Barbanu, u Istri, s našim prijateljima. Predstavili smo danas listu kandidata za VIII. izbornu jedinicu - to smo napravili kod tunela Učka, s istarske strane. Tako smo poslali snažnu poruku: i Istra i Primorsko-goranska županija izuzetno su važan dio Hrvatske za HDZ. Posebice u pogledu prometne povezanosti. U programu smo stavili snažan naglasak na jadransku orijentaciju Hrvatske, na ribarstvo i pomorstvo - to su, uz turizam, bitne gospodarske grane.

O ODNOSIMA SA SRBIJOM

Srbija mora smanjiti tenzije i provokacije. Srbija je članica EU i NATO-a. Teško smo se izborili za takav međunarodni položaj. Ako oni namjeravaju ići u smjeru Europske unije, onda moraju voditi računa o tome da hrvatska Vlada - kojoj ću ja predsjedavati - neće dopustiti pravnu nesigurnost hrvatskih državljana. Ovo što se dogodilo sa zamjenom identiteta g. Zdravka Hlobika je nedopustivo! Želimo imati potpuni uvid u podatke protiv koga su pokrenuti procesi na temelju starih optužnica bivšeg Vojnog tužiteljstva JNA. To je za nas nedopustivo. Imamo protumjere, a Srbija ako želi ući u EU trebala bi jako dobro razmisliti kakve poteze vuče.

O BORBI PROTIV KORUPCIJE

I u svome sam unutarstranačkom programu naveo da je jačanje pravne stabilnosti i vladavine prava u Hrvatskoj jedan od najvažnijih aspekata na kojem svi trebaju raditi. Učinkovito funkcioniranje pravne države te iskorjenjivanje korupcije za mnoge zemlje u tranziciji ostaje i dalje važna zadaća. To je prioritet HDZ-a - sadržan je u našem programu i na tome ćemo raditi. Postoje nadležna tijela koja su dužna provoditi mjere kako bi se iskorijenio taj, za društvo u mentalitetskom pogledu očajan fenomen.

O SUSRETU S MILANOVIĆEM

Susret je prošao dobro, sve OK. Očito da je Hrvatska u ovom trenutku predvidljiva u pogledu mjesta na kojem se možemo sresti. Nakon Nove Gradiške, susreli smo se danas ovdje u Barbanu. Malo smo popričali i pozdravili se.