Predsjednik Tomislav Karamarko danas se u Radničkom domu susreo s predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH). Predstavnici SSSH-a, naime, na temelju „Predizborne platforme SSSH 2015.“ razgovarali su s predsjednikom Karamarkom o najvažnijim gospodarskim pitanjima. A nakon sastanka, izjavu za medije uime naše stranke dali su saborski zastupnik (i koordinator svih ekonomskih odbora HDZ-a) Domagoj Ivan Milošević i predsjednik HDZ-ova Odbora za rad Boris Kunst.

Njihove izjave - i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

MILOŠEVIĆ: Zajednički cilj - gospodarski rast i nova radna mjesta!

Detaljno smo razgovarali o brojnim problemima koji muče i javni i privatni sektor. S obzirom da SSSH okuplja sindikate u oba spomenuta sektora imaju dobar uvid što se događa. Razgovarali smo o spašavanju industrije i poljoprivrede, ali i o razvoju prometa, energetike, turizma… A detaljno smo razgovarali, nadalje, i o upravljanju javnim poduzećima. Općenito, dakle, o učinkovitom javnom sektoru. Cilj je ostvariti što veći gospodarski rast i nova zapošljavanja - sve ono što nismo vidjeli u mandatu ove vlade. 

Milanovićev potpuni neuspjeh

Zaostajemo, nažalost, za cijelom Europom, a posebice za onim zemljama s kojima se trebamo uspoređivati - Češka, Slovačka, Poljska… Spomenute posttranzicijske zemlje ostvaruju veliki skok gospodarskog rasta. Za razliku od Hrvatske koja, nažalost, ne samo da sve više zaostaje za razvijenim zapadnim zemljama, nego i na istoku Europe. Hrvatska ima mnogo potencijala za rast - o kojima smo, također, danas razgovarali. Znati ćemo ih iskoristiti!

Zapošljavanje, obrazovanje & inovacije

Ova vlada nema strategiju razvoja industrije. Nezamislivo je da danas - kada se sve zemlje bore za prosperitet i napredak vlastite industrije - dopuštamo da ona propada. Trebamo - prije svega - očuvati radna mjesta. Maksimalno poduprijeti ulaganja u nove industrije i tehnologije. Zapošljavanje, obrazovanje i inovacije - važan su stup HDZ-ova gospodarskog programa. Te potpora privatnom sektoru - poduzetništvu i obrtništvu. Cijelim nizom zakona može se osigurati da privatni sektor u Hrvatskoj bude konkurentniji. Pristup kapitalu zadnjih godina nije se poboljšao - unatoč ulasku u EU. Hrvatska ima mnogo alata koji se, nažalost, proteklih godina ne koriste. Dva su razvojna stupa koji mogu pomoći konkurentnosti industrije - prometni položaj Hrvatske i energetski sektor. HDZ-ova vlada će Hrvatsku staviti na kartu Europe, pa i šire, kao energetsko čvorište. Te učiniti povoljnijim izvor energenata kako za industriju, tako i za građane.

KUNST: Snažna potpora radničkom dioničarstvu!

Pronašli smo mnogo toga zajedničkog za suradnju nakon izbora. Naglašavam ono najvažnije - radničko dioničarstvo. Podupiremo ga i treba ga širiti. U Hrvatskoj je već 50 poduzeća uvelo takvo dioničarstvo - na zadovoljstvo radnika. A ima poduzeća koja to pokušavaju, ali im se ne dopušta da to uvedu. Usuglasili smo se, nadalje, oko minimalne plaće - da ona s današnjih 38 posto prosječne plaće treba narasti minimalno na 50 posto. Razgovarali smo o tome da je potrebno porezno rasteretiti trošak rada. U Hrvatskoj je on u cijeloj EU jedan od najopterećenijih. 

Milanović bez sluha za probleme radnika

Ova vlada nije učinila ništa oko strategije javne uprave - sve ostaje na novoj vladi. Dotakli smo se problema građana starije dobi - i tu je potrebno donijeti strategiju. Najvažnije je da ćemo na svim ovim spomenutim područjima raditi u dijalogu i zajednički. Nećemo činiti greške aktualne vlade koja je socijalni dijalog pretvorila u verbalno nasilje nad socijalnim partnerima. To ne želimo! Tržište rada mora postati mjesto gdje će socijalni partneri zajednički donositi sve potrebne mjere i zakone. Sve ono, dakle, što je potrebno za rješavanje pitanja prava radnika. U mandatu ove vlade nema tko nije dolazio na Markov trg prosvjedovati - jer Milanovićeva vlada nije imala sluha za socijalni dijalog i partnerstvo.