Iz nastupa Zorana Milanovića vidljivo je da je stupanj nervoze i panike kod njega svakim danom sve veći. U samo tri tjedna rejting HDZ-u porastao je za 31,6 posto - na svaka tri birača smo dobili još jednog. Milanović pokazuje da nije dobro komunicirao s predstavnicima stranih država u godinama kada je bio na dužnosti predsjednika Vlade. Kada je preuzeo Vladu u vrlo kratkom roku je - nakon ulaska Hrvatske u EU - donio „lex Perković“ i tako je Hrvatska došla pod prijetnju ukidanja sredstava za funkcioniranje Schengena. U migrantskoj krizi je zatvorio granicu sa susjednom i narušio odnose s drugim državama! - neke su od ključnih poruka iz gostovanja predsjednika HDZ-a mr. sc. Andreja Plenkovića večeras u Dnevniku Nove TV.

Gostovanje predsjednika HDZ-a možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O PANICI U SDP-u

Iz nastupa je g. Milanovića vidljivo da je stupanj nervoze i panike kod njega svakim danom sve veći. U samo tri tjedna rejting HDZ-u porastao je za 31,6 posto - na svaka tri birača smo dobili još jednog. Komentar g. Milanovića je apsolutno promašen i neprimjeren. Samo pokazuje da nije dobro komunicirao s predstavnicima stranih država u godinama kada je bio na dužnosti predsjednika Vlade. To jako dobro znaju svi koji se bave diplomacijom. Isti taj g. Milanović kada je preuzeo Vladu u vrlo kratkom roku je - nakon ulaska Hrvatske u EU - donio „lex Perković“ i tako je Hrvatska došla pod prijetnju ukidanja sredstava za funkcioniranje Schengena. U migrantskoj krizi je zatvorio granicu sa susjednom i narušio odnose s drugim državama.

O PROGRAMU

Naša radna skupina - koju vodi kolegica Ivana Maletić - finalizira program. To je ozbiljan program na kojem su radili brojni naši stručnjaci i odbori. Znanstvena podloga bio je dokument kojeg su prošle godine napravili naši stručnjaci u suradnji s bavarskim IFO institutom. Stavljamo ključni naglasak na probleme hrvatskog društva - gospodarstvo, veća zaposlenost, dostojanstven život ljudi treće dobi i osoba s invaliditetom, kreiranje mogućnosti zapošljavanja za mlade… Gospodarski pokazatelji u ovom trenutku idu upravo u smjeru veće zaposlenosti i smanjenja nezaposlenosti.

O SMANJENJU JAVNOG DUGA

Hrvatska u ovom trenutku ima javni dug oko 288 milijardi kuna. Javni dug već je smanjen za jedan postotni bod u odnosu na 2015. i 2016. - zahvaljujući strategiji upravljanja javnim dugom koju vodi ministar financija dr. Zdravko Marić. Postoje tri načina smanjenja javnog duga: gospodarskim rastom što je ključni aspekt našeg programa, pametnom fiskalnom konsolidacijom i aktivacijom pasivne državne imovine.

O REFORMAMA

Kada je riječ o reformama, cijeli dokument - koji će biti prezentiran idućeg tjedna nakon što ga usuglasimo i finaliziramo na unutarstranačkim koordinacijama i našim partnerima - isključivo je fokusiran na konkretne mjere. Primjerice, porezna reforma. Idemo za tim da vidimo kako možemo građane i poduzetnike rasteretiti poreza - kako bi plaće bile veće.

O POBJEDNIČKOJ STRANCI

Glavni aspekt mog političkog programa tijekom unutarstranačke kampanje bio je baziran na vraćanju vjerodostojnosti HDZ-u. Želim da HDZ bude prepoznat kao ključna, stožerna stranka koja štiti nacionalne interese i brine o onome najvažnijem - boljem životu građana.

O PRIPREMAMA ZA POBJEDU

Moj adut u kampanji je program, iskustvo, otvorenost i želja da pridonesem boljitku građana s kvalitetnim programom te kolegama koji će zajedno sa mnom raditi na kampanji. Imamo veliku potporu. Na izbore smo odlučili ići samostalno - pokazujemo samopouzdanje i uvjerenost da će ono što želimo u ovom trenutku pridobiti veliku potporu birača. To će se vidjeti u sučeljavanju - želim politici vratiti sadržaj. SDP vodi trgovačku politiku podjelom fotelja - čujem da će o programu razgovarati naknadno. Mi imamo drugačiji pristup. Gledamo ankete, analize i smatramo da je upravo ovakav pristup izborima onaj koji su birači očekivali. Želim da HDZ bude ono što je oduvijek bio - najjača i najsnažnija hrvatska stranka kojoj birači vjeruju i koja će učiniti dobro za hrvatske ljude.

O IZBORNOM I POLITIČKOM LEGITIMITETU

Praksa u drugim europskim zemljama pokazuje da se poslije izbora rade koalicije i savezi. Najsnažnija i najveća stranka u tom partnerstvu dobiva mjesto predsjednika Vlade. To je moja vrlo čvrsta pozicija - od nje neću odstupiti. Sve druge varijante su se pokazale kao model koji dovoljno učinkovit. Želim, stoga, da onaj koji vodi Vladu ima jasan i izborni i politički legitimitet - zato HDZ ide na to da predsjednik Vlade bude predsjednik HDZ-a. Vrlo jasno sam rekao da sam otvoren za suradnju s Mostom. Niti jednom riječju nisam rekao ništa što bi tu suradnju u budućnosti moglo ugroziti - tako će biti i dalje.