Pred nama je godina parlamentarnih izbora. O ekonomskim očekivanjima za 2015. i HDZ-ovu cjelovitom Programu gospodarskog oporavka i zapošljavanja - koji razrađujemo sa svjetski uglednim IFO institutom iz Bavarske - u emisiji Poligraf na Hrvatskom radiju (urednik i voditelj Mislav Togonal) govorio je predsjednik Odbora za financije HDZ-a i docent na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu dr. sc. Tomislav Ćorić. 

U emisiji je dr. Ćorić, opći je dojam, obrisao pod s Gordanom Marasom, tim ekonomskim nevježom, diletantskim ministrom i SDP-ovim jurišnikom. Prenosimo Ćorićeve ključne poruke:

ZA svako radno mjesto

Nakon dolaska na vlast HDZ će krenuti s reformama u ključnim sektorima. Gorući problem u Hrvatskoj je povećanje broja zaposlenih, odnosno bitka za svako radno mjesto. Naši napori usmjereni su da se na sve moguće načine poveća zaposlenost i životni standard naših građana. 

ZA rast BDP-a

Monetizacija autocesta nije ključni problem našeg gospodarstva. Hrvatska mora postići rast BDP-a - to je pretpostavka rješavanja svih ostalih problema. Sve segmente javnog sektora i lokalne uprave čeka analiza njihovog poslovanja, odnosno rentabilnosti. Nakon te analize, znat će se koji dijelovi javnog sektora zahtijevaju povećanje efikasnosti, a koji ne.

Marasov sindrom diletantizma

Nije mi ni na kraj pameti polemizirati s ministrom Marasom. Ja sam ekonomist i moja razina ekspertize daleko je iznad njegove, bojim se da ne bismo mogli razgovarati o konkretnim brojkama. Ne bih polemizirao o tome koliko je njegov rad „sjajan“. Bilo koji HDZ-ov prijedlog u Saboru vjerojatno ne bi naišao na dobro tlo, budući da se Vlada ionako zabavlja međusobnim svađama, raznoraznim kombinacijama i promjenama ministara koje nisu u domeni hrvatske ekonomske politike. 

316.763 nezaposlenih 

Iz perspektive ministra Marasa većina onoga što je učinjeno u zadnje tri godine izgleda “sjajno“, međutim, Hrvatska u ovom trenutku ima 316.763 nezaposlenih. BDP pada tijekom cijelog mandata ove vlade, javni je dug probio granicu od 80 posto BDP-a. U siječnju će iznositi 292 milijarde kuna. Imamo 320 tisuća blokiranih građana čiji dug trenutačno iznosi 30 milijardi kuna. Situacija u Hrvatskoj u ovom trenutku nije ni blizu lijepih riječi kojima se izražava ministar Maras. 

Suspektna monetizacija

U kontekstu monetizacije autocesta kao „transparentnog“ posla - koji spominje ministar Maras - jedino što je poznato je minimalna cijena koju Vlada traži za autoceste. A upravo su tu minimalnu cijenu „slučajno“ ponudili strani koncesionari?! Neka ministar Maras napokon kaže na koliko bi se točno godina monetizirale autoceste?