Vargina najava brzih operacija „u roku od 72 sata“ je jeftino politikanstvo u predizborne svrhe. Takvo nešto nije zabilježeno u povijesti europske medicine. I šteti pacijentima - jer daje lažni dojam i ulijeva im lažnu sigurnost. Vargina obećanja su zamka za pacijente! To je apsolutni stručni, znanstveni i medicinski krimen! - jednodušno su na današnjoj konferenciji za novinare - punim nazivom „Jeftini populizam ministra Varge“ - poručili predsjednik HDZ-ova Odbora za zdravstvo prof. dr. Ante Ćorušić i član dr. Lucian Vukelić.

Njihove izjave možete pogledati u cijelosti - kao i zaključak prof. dr. Ćorušića - a u nastavku donosimo ključne poruke:

ĆORUŠIĆ: Varga ne zna kako zdravstvo funkcionira!

Prije dva mjeseca pokrenut je „Program plus“ kojim su navodno upotrebom novog softvera smanjene liste čekanja za neke dijagnostičke postupke. No u pogledu operativnog programa ništa se nije promijenilo! Imamo podatke da se pacijenti s problemom očne mrene naručuju tek za studeni - sljedeće godine. Ništa se, dakle, bitno nije dogodilo. Nadalje, Vargin program „72 sata“ pokazuje da on ne poznaje sustav. To ne govorim napamet - već kao stručnjak koji se 25 godina bavi onkologijom. Varga i njegova zamjenica vode sustav kao čovjek koji nije vičan upravljanju zrakoplovom - sjedne u zrakoplov, ali ne zna njime upravljati. Ne poznaju se, dakle, osnovne poluge funkcioniranja sustava!

Populizam radi predizborne kampanje

Ono što najavljuju - da će pacijente liječnici operirati „u roku od 72 sata“ - jednostavno nije moguće. Takvo nešto nije zabilježeno u povijesti europske medicine. I šteti pacijentima - jer daje lažni dojam i ulijeva im lažnu sigurnost. A to nije dobro! Svakome je jasno da liječenje bolesnika oboljelih od malignih bolesti ovisi o ranom otkrivanju tumora, da pacijenta liječi stručni tim i da sustav ima novaca za to liječenje. Provjerio sam liste čekanja u zagrebačkim kliničkim centrima - za operaciju karcinoma debelog crijeva ili maternice čeka se dva tjedna! To je europski standard. A nakon ovakvih nevjerojatnih Varginih izjava može se dogoditi da će pacijente liječiti nestručni timovi, ako se želi operirati pacijenta u roku od 72 sata. Ministar Varga koristi dobro plaćen medijski prostor i daje lažna obećanja! To je opasno činiti s pozicije ministra koji je u ovom trenutku najodgovorniji za zdravstveno stanje nacije. Varga se upušta u avanturu vođen politikantskim i populističkim interesima u svrhu predizborne kampanje. 

VUKELIĆ: Vargini nestručni kadrovi uzrokuju zbrku!

Predizborno se vrijeme odrazilo na situaciju u zdravstvu. Osvrnut ću se na situaciju u kliničkim bolničkim centrima u Hrvatskoj - nakon sanacije bolnice su ponovno u minusima. U ovom trenutku spominje se oko 30 milijuna kuna minusa KBC-a Rijeka, a pretpostavke su da je on dvostruko ili trostruko veći. Svu priču oko ubrzavanja lista čekanja rade nestručni ljudi - sve radi predizborne kampanje da se vidi kako se liste čekanja smanjuju. Povećani broj pregleda povećava pak i listu čekanja. Pogotovo za operacijske zahvate. 

Gubitak stručnog osoblja

Više od 25 posto stručnog kadra - anesteziologa -  otišlo je iz KBC Rijeka. Iselili su iz Hrvatske! Mladi i obrazovani stručnjaci odlaze raditi vani. Sad se događa da nema anesteziologa u operacijskoj dvorani, pa to „pokrivaju“ specijalizanti! To je više nego neizdrživa situacija! Nemilo se troši novac, obećava se jeftino i populistički, a stručnjaci se ne plaćaju i odlaze. A na to stalno upozoravamo. Ne odlaze zbog novaca - već uvjeta rada i načina kako se vodi zdravstveni sustav.

ĆORUŠIĆ: Nikakvog stručnog ni znanstvenog opravdanja!

Varga iskorištava tešku situaciju pacijenata oboljelih od malignih bolesti i uvjerava ih u nešto što nema ni stručnog ni znanstvenog opravdanja - da će biti operirani u roku od 72 sata. To je apsolutni stručni, znanstveni i medicinski krimen!

VARGINA OBEĆANJA SU - ZAMKA 

Nakon izlaganja prof. dr. Ćorušića i dr. Vukelića uslijedila su pitanja novinara. A jedno od njih se odnosilo na usporedbu listi čekanja u Hrvatskoj s tranzicijskim zemljama u EU. Prof. dr. Ćorušić je odgovorio da pacijenti u Hrvatskoj čekaju jednako dugo kao oni u, primjerice, Češkoj. No, sustav treba unaprijediti i pacijentima osigurati stručni liječnički tim - kao što je to slučaj u Velikoj Britaniji.

- Analizirali smo liste čekanja za Češku, Slovačku, Sloveniju i Poljsku. Liste čekanja pacijenata oboljelih od malignih bolesti u Hrvatskoj su jednake kao u Češkoj te nešto bolje nego u Slovačkoj i Poljskoj. U Velikoj Britaniji su pak liste čekanja duže za tjedan dana, ali imaju bolje rezultate u liječenju. Sustav treba reorganizirati, kapacitirati ga organizacijski i kadrovski - da bi dostigli takav standard. Bavim se time 25 godina, objavio sam nekoliko stotina znanstvenih radova - nigdje i nikada nisam pročitao da je u ishodu liječenja važna brzina operacije. Razuman rok je od dva do tri tjedna - važno je da pacijenta liječi stručni tim. Vargina obećanja su zamka za pacijente!