Hrvatska zajednica županija preciznim argumentima reagirala je na najavljene izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti te Zakona o zdravstvenom osiguranju. Konferenciju za novinare u Zagrebu su održali župani - virovitičko-podravski (ujedno i predsjednik Hrvatske zajednice županija) Tomislav Tolušić, karlovački Ivan Vučić i koprivničko-križevački Darko Koren te zamjenik požeško-slavonskog župana Ferdinand Troha.

Bez ikakvih konzultacija!

Jasno je poručeno - Varginim izmjena zakona siromašni građani i oni koji žive u ruralnim sredinama ostat će bez zdravstvene zaštite! Nedopustivo je da se izmjene zakona rade bez konzultacija sa županijama kao osnivačima zdravstvenih ustanova. Župani nisu, naime, bili upoznati sa izmjenama zakona, a pogotovo je neprihvatljivo da se one donose po hitnom postupku. Istaknuto je da je to jedinstveno stajalište svih župana - bez obzira na političku stranku.

Donosimo ključne poruke dvojice župana - Tolušića i Vučića:

TOLUŠIĆ: Zbog Varge prijeti potpuno uništenje sustava zdravstva!

Budu li prihvaćene predložene izmjena zakona o zdravstvenoj zaštiti i obveznom zdravstvenom osiguranju nastupit će potpuna privatizacija zdravstvenog sustava! I uništenje sustava kakav sada postoji. Jer, liječit će se samo bogati koji žive u velikim gradovima dok će siromašni - i oni u ruralnim sredinama - u potpunosti ostati bez zdravstvene zaštite.

Pogodovanje privatnicima!

Varga namjerava provesti privatizaciju sustava zdravstva - sve što je profitabilno daje privatnom sektoru! Ono pak što nije, ostavlja u sustavu - za to ionako ne postoji veliki interes ni odgovarajuća financijska potpora. Budući koncesionari bit će zainteresirani samo za ordinacije u gradovima, dok će one u malim mjestima propadati. Županije neće imati sredstava za njihovo financiranje. Praktički bi se domovi zdravlja doveli u minuse, dakle u loše financijsko poslovanje. S ovakvom izmjenom zakona za godinu dana imali bismo liječnike u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, ali ne i u Crncu, Zdencima, Čabru…!

VUČIĆ: Varga radi za svoj i interes lobija!

Ovo je čista privatizacija javnih zdravstvenih usluga. Ministar Varga izmjenama zakona, naime, pogoduje privatnim lobijima te nastoji samom sebi osigurati posao nakon idućih parlamentarnih izbora. Privatizacija na način da si netko priprema teren za budućnost. Ruralni dijelovi Hrvatske ostat će bez zdravstvene zaštite! 

Uništit će domove zdravlja

Domovima zdravlja ostale bi samo neprofitabilne djelatnosti pa bi oni postali stambeno-komunalna poduzeća koja će iznajmljivati prostor privatnim ordinacijama! Ministar bi određivao iznos koncesije, a domovi zdravlja bi i dalje bili dužni obnavljati opremu. Neprihvatljivo da ministar određuje kriterije i visinu koncesije - kako je to predviđeno u izmjenama zakona.