U Banskim dvorima održana je 15. redovita sjednica Vlade RH na kojoj je, između ostalog, prihvaćen Plan gospodarenja otpadom za razdoblje od 2017. do 2022. godine. Valja istaknuti i to da je Vlada RH prihvatila akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva - do kraja ove godine planirane su ukupno 104 mjere.

Povoljniji uvjeti za razvoj poduzetništva

U uvodnom obraćanju na početku sjednice predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković istaknuo je da će 2017. biti godina poduzetništva i osnaživanja realnog sektora.

- Fokus ćemo staviti na realni sektor i kreiranje povoljnije klime za poslovanje u Hrvatskoj - za ulagače i poduzetnike koji žele imati poticajno poslovno okruženje u zemlji. Namjera je Akcijskog plana administrativno rasteretiti gospodarstvo, a napravljen je u okviru naših aktivnosti temeljenih na Nacionalnom programu reformi i Direktivi o uslugama u unutarnjem tržištu. Zahvalio bih se ovdje potpredsjednici Vlade RH i ministrici gospodarstva, poduzetništva i obrta Martini Dalić koja je - zajedno sa svim resorima - koordinirala niz aktivnosti u proteklim mjesecima.

Daljnje rasterećenje gospodarstva

Govoreći o predviđenim mjerama do kraja 2017. godine, predsjednik Plenković naglasio je da se očekuju uštede u visini od 1,5 milijarde kuna za hrvatske poduzetnike.

- Riječ je našem sustavnom planu, a nakon njega će uslijediti dodatne aktivnosti u pogledu regulatorne reforme. Očekujem da predstavnici poduzetnika u Povjerenstvu za smanjenje i ukidanje neporeznih davanja, koje formiramo slijedom današnje odluke, aktivno i angažirano doprinesu njegovom radu kako bismo mogli poduzimati mjere koje su predviđene u Akcijskom planu te nastavili raditi na daljnjem rasterećivanju gospodarstva.

Kružno gospodarstvo - nova radna mjesta

Predsjednik Plenković se osvrnuo i na drugu točku današnjeg dnevnog reda Vlade RH - Plan gospodarenja otpadom.

- Htio bih najprije zahvaliti ministru zaštite okoliša i energetike Slavenu Dobroviću koji je u proteklim mjesecima - zajedno sa suradnicima te u konzultacijama sa županijskim razinama vlasti i Europskom komisijom - radio na Planu gospodarenja otpadom. Plan je važan preduvjet za korištenje europskih sredstava iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Ukupno je predviđeno za ove aktivnosti i za financiranje sektora otpada oko 475 milijuna eura. Usvajanjem današnjeg dokumenta stvaramo preduvjete da idemo ukorak s kružnim gospodarstvom, dakle, novim konceptom koji na razini EU uvažava razvoj industrije i gospodarstva, ali isto tako vodi brigu o zaštiti okoliša i prirode. Tako se kreiraju i nova radna mjesta.

SMANJENI TROŠKOVI POSLOVANJA

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić izdvojila je da je ovo početak reforme poslovne klime.

- Cilj paketa je provedba mjera koje će pojeftiniti poslovanje i smanjiti njegovu reguliranost te dati doprinos poboljšanju poslovne klime. Akcijski plan donosi 104 mjere u područjima zaštite u radu, zdravstvene i sanitarne zaštite, energetske učinkovitosti, poslovnog nastana, trgovine i osnivanja poduzeća. Cilj je smanjivanje troškova poslovanja za 1,5 milijarde kuna - kroz jednostavnije i jeftinije administrativne postupke.

Uštede od 450 milijuna kuna

Istaknula je neke od mjera koje donosi plan, pa će tako u području zaštite na radu poduzetnici moći samostalno putem on-line obrasca izrađivati procjene rizika za zaštitu na radu - što predstavlja uštedu od 450 milijuna kuna

Potpredsjednica Dalić je kazala da očekuje da će provedba plana ići relativno brzo - tako da će najvažnije mjere biti provedene tijekom prve polovice ove godine.Zahvalila je svim kolegama na provođenju politike Vlade RH - a to je pojednostavljenje i pojeftinjenje uvjeta poslovanja.

OSNOVANO POVJERENSTVO ZA SMANJIVANJE I UKIDANJE NEPOREZNIH DAVANJA

U sklopu Plana, Vlada je donijela odluku o osnivanju Povjerenstva za smanjenje i ukidanje neporeznih davanja te usvojila zaključak o uvođenju elektroničkih postupaka za registraciju poslovnog nastana i ishođenje odobrenja za obavljanje uslužne djelatnosti.