Jasno su postavljene uloge i ovlasti - Vijeće za suradnju će predlagati najbolje kandidate, kako bi ih ministri mogli predložiti vladi za imenovanje za najbitnije funkcije. Kriteriji su kompetentnost, stručnost i iskustvo. Potrebno je iznjedriti što kvalitetnije ljude - interes je boljitak Hrvatske. Sjetimo se mandata Kukuriku koalicije, tada je postojala koordinacija unutar njih - koja je bila imaginarna, sve je bilo zamotano u nekakav oblak magle! - istaknuo je, između ostalog, glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić u gostovanju u HTV-ovoj emisiji „Otvoreno“ (urednik i voditelj: Domagoj Novokmet).

Donosimo ključne poruke:

O Vijeću za suradnju

Dakle, 22. siječnja 2016. potpisan je sporazum između Domoljubne koalicije, Mosta i liste Milana Bandića. Taj sporazum je javno objavljen - sve je transparentno. U njemu je i normirano da će biti formirano Vijeće za suradnju. Ono je, dakle osnovano - ono nema predsjednika, postoje koordinatori. To je savjetodavno tijelo - bit će ministrima servis koji će im davati prijedloge i savjete za određena politička rješenja temeljem potpisanih smjernica reformske vlade. To nije nikakva „nadvlada“. Jasno su postavljene uloge i ovlasti - Vijeće za suradnju će predlagati najbolje kandidate, kako bi ih ministri mogli predložiti vladi za imenovanje za najbitnije funkcije. Kriteriji su kompetentnost, stručnost i iskustvo. Potrebno je iznjedriti što kvalitetnije ljude - interes je boljitak Hrvatske. Sjetimo se mandata Kukuriku koalicije, tada je postojala koordinacija unutar njih - koja je bila imaginarna, sve je bilo zamotano u nekakav oblak magle.

O transparentnosti

Mi nismo vizionari kao g. Klisović i gospođa Pusić da znamo dva mjeseca unaprijed što će se dogoditi. Sustavno smo se tri i pol godine pripremali za preuzimanje odgovornosti za upravljanje državom. Tako da će i SDP-ova koalicija imati desetak godina za pripremu odgovornosti za upravljanja državom. Vidite u čemu se razlikujemo - g. Klisović je izrijekom rekao da ga je g. Pusić predložila. To nije problem kada jedna osoba odlučuje, a sada im je problem kada predlaže političko tijelo. G. Klisoviću, koji to državni akt je propisivao vašu koordinaciju kada ste odluke donosili „iza zavjesa“? Zakon ne priječi strankama vladajuće koalicije da se na ovaj način transparentno objavi sporazum i jasno ponude kriteriji po kojima će se predlagati ljude, a odlučuje Vlada.

ZA jaku Hrvatsku

Maknimo mistiku s političkih alata - Vijeće za suradnju je jedan od alata. Nema nikakve zakonske zapreke da se osnuje između političkih partnera. Idemo razgovarati gdje smo danas - što treba napraviti da bi naša država bila uređena i demokratska. U kojoj mladi ostaju, iz koje obitelji ne iseljavaju. Da bi bila onakva kakvu su je sanjali naši djedovi i naši prijatelji koji su ginuli u Domovinskom ratu. Odluke u Vijeću za suradnju će se donositi usuglašavanjem. A tko je državu doveo do ovog stanja - o tome bi mogao govoriti g. Klisović.

O izjavama Vesne Pusić

Zanimljivo je koliko ljevica prodaje ideologiju narodu. Kada oni nešto čine to je uvijek po njima ispravno. A upravo oni uvode obrasce nedemokratske prakse - kad su na odborima u prošlom sazivu Sabora glasali protiv za neke stvari. Sad su prvi put uveli praksu da se glasa protiv kandidata vladajuće koalicije, a onda nama spočitavaju zašto nismo glasovali za njihove kandidate. Jedna od tih kandidatkinja je g. Pusić koja je izjavila da je „Republika Hrvatska izvršila agresiju na BiH“. Je li se ikada ispričala za tu izjavu? I kazala ima li još uvijek taj stav. SDP-ova je vlada mala sjednicu u kojoj su u sedam minuta prošli čak 42 točke dnevnog reda.

O služenju svome narodu

Vijeće za suradnju kao savjetodavno tijelo će predložiti nekoliko kandidata za ministra branitelja. Vlada će u konačnici odlučiti o tome. Potrebno je postići suglasje na političkoj sceni da se prestanemo baviti i kontaminirati javnost s prošlošću u tom negativnom kontekstu. Idemo iz prošlosti učiti. Svi smo na političkoj sceni javne osobe - koje trebaju služiti svome narodu. Tu smo da sutra stvorimo kvalitetnije uvjete života u Hrvatskoj i da bi ona bila uređena. Oni koji su dobili mandat imaju pravo temeljem legitimnih i legalnih rješenja predlagati ljude. Dakle, kako je to zakonom propisano.

O stavljanju u mirovanje saborskog mandata

Prije tri godine sam stavio saborski mandat u mirovanje, isto tako sam učinio i sada. Bavit ću se poslovima glavnog tajnika stranke - ona je živi organizam koji treba usmjeravati i koordinirati aktivnosti. To zahtijeva puni angažman. Kad sam išao na parlamentarne izbore na listi Domoljubne koalicije u IV. izbornoj jedinici kolegama sam rekao da sam došao pomoći i da ću kada Sabor bude konstituiran prepustiti svoje mjesto u Saboru nekome s liste.