Predsjednik HDZ-ova Odbora za financije dr. sc. Tomislav Ćorić danas je za mnogobrojne medije komentirao podatke Eurostata o rastu hrvatskog BDP-a. Euorostatova metodologija pokazala je, naime, da je BDP u prvom kvartalu rastao 0,1 posto, dok su podaci Državnog zavoda za statistiku iskazali rast od 0,5 posto.

Izjavu dr. sc. Ćorića možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Prema sezonski prilagođenim podacima Eurostata, rast hrvatskog gospodarstva u prvom kvartalu 2015. - u odnosu na isto razdoblje u prošloj godini - iznosio je 0,1 posto. Porast gospodarstva u prvom kvartalu - prema, također, podacima Eurostata - u odnosu na zadnji kvartal 2014. iznosio je 0,01 posto. Govorimo, dakle, o promilima! Uz ovakve gospodarske pokazatelje Hrvatska se iz dana u dan udaljava od ostatka Europe. 

S MILANOVIĆEM SVE DALJE OD EUROPE

A nakon izjave, uslijedila su pitanja novinara. Jedno od pitanja odnosilo se na motiv zbog kojeg Milanovićeva vlada prikazuje samo podatke DZS-a, dok Eurostatove prešućuje. Naš stručnjak za financije odgovorio je jasno i argumentirano - Vlada jednostrano prikazuje podatke jer želi stvoriti sliku o „fenomenalnom uspjehu“. Istodobno, europsko gospodarstvo raste šest puta više od hrvatskog.

- Vlada favorizira jedan tip podatka - u odnosu na ostale. Tako želi stvoriti sliku o „fenomenalnom uspjehu“, no za 2015. projicirani rast hrvatskog gospodarstva je 0,3 posto. S druge strane, projicirani rast europskog prosjeka je 1,8 posto! Europsko gospodarstvo, dakle, raste šest puta više nego hrvatsko! Ovim stopama rasta Hrvatska se iz dana u dan odmiče od europskog prosjeka. Nažalost!

Drugo pak pitanje odnosilo se na sramotnu izjavu Ranka Ostojića „da je Karamarko nedavnim izjavama odobravao ponašanje prosvjednika prema policajcima“. Dr. sc. Ćorić odgovorio je da se takvim izjavama želi skrenuti pozornost s ključnih problema u hrvatskom gospodarstvu. 

- Izjava Ranka Ostojića - kao i čitav niz izjava zadnjih dana - odmiču fokus javnosti s ključnih problema u Hrvatskoj. A ključni problem u Hrvatskoj je stanje gospodarstva! Mi smo fokusirani na kreiranje gospodarskog programa!