Jarun, četvrt stoljeća poslije. Vodstvo HDZ-a okupilo se na „mjestu zločina“ kako bi obilježilo 25. obljetnicu osnutka naše stranke. „Stranke opasnih namjera“ - kako su je stigmatizirali Ivica Račan i njegov Savez komunista Hrvatske (SKH-SDP) isključivo stoga što je, jedina od svih, bila za neovisnu, samostalnu i slobodnu Hrvatsku.

Unatoč komunističkoj zabrani

Toga 17. lipnja 1989. godine, unatoč zabrani represivnoga komunističkog režima, u Zagrebu je, u prostorijama Nogometnoga kluba Borac (današnji NK Jarun), održana Osnivačka skupština Hrvatske demokratske zajednice. U nazočnosti 48 osnivača, za predsjednika je izabran dr. Franjo Tuđman. 

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/25-obljetnica-osnutka-hdz

U slavu na taj povijesni datum - ne samo za našu stranku, nego i za cijelu hrvatsku državu - Tomislav Karamarko, Stjepan Tuđman i predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a Milan Kovač zajedno su na Jarunu otkrili spomen-ploču s reljefom dr. Franje Tuđmana, rad akademskog kipara Antona Jurkića. Uručene su i prigodne značke te podijeljene zahvalnice osnivačima Hrvatske demokratske zajednice.  

Relativizacija povijesti

U svome vatrenom, nadahnutom govoru, predsjednik Karamarko naglasio je da je čast biti član stranke koja stvorila hrvatsku državu:

- Ne dopuštajte da vam nameću komplekse oni koji su napustili Sabor kada se glasovalo o neovisnosti, koji su razoružali Teritorijalnu obranu u osvit agresije, koji ni danas ne priznaju vrijednosti Domovinskog rata i veličinu dr. Franje Tuđmana! Zato i sotoniziraju HDZ! Pokušavaju relativizirati suvremenu hrvatsku povijest, no to im neće uspjeti! Čim ponovno preuzmemo odgovornost za vođenje države, vratit ćemo 30. svibnja kao Dan državnosti! 

Cijeli govor predsjednika Karamarka možete pogledati u nastavku:

Prof. dr. Miroslav Tuđman u svom se obraćanju najviše zadržao na problemu relikata totalitarne komunističke svijesti, a Milan Kovač na jedinim dvjema točkama iz Programskih načela HDZ-a koje još nisu ozbiljene - puna ravnopravnost naših sunarodnjaka u BiH i povratak hrvatskog iseljeništva. I njihove kompletne govore možete pogledati:

Na kraju programa obilježavanja 25. obljetnice osnutka HDZ-a, odigrana je tradicionalna nogometna utakmica HDZ - Humane zvijezde.