Predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković danas je - nakon sastanka s predstavnicima Diplomatskog zbora u Zagrebu - dao izjavu za brojne okupljene novinare. Komentirao je, između ostalog, teme današnjeg sastanka na kojem su predstavljene glavne smjernice djelovanja i prioriteti HDZ-a.

Izjavu predsjednika HDZ-a - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O SASTANKU S DIPLOMATSKIM ZBOROM

Vodstvo HDZ-a danas se susrelo s predstavnicima Diplomatskog zbora. U proteklih nekoliko dana imali smo uistinu veliki broj zahtjeva veleposlanika i drugih diplomatskih predstavnika za kontaktima s novim vodstvom HDZ-a. Željeli smo, stoga, predstaviti - u izravnoj komunikaciji - osnovne smjernice našeg političkog djelovanja uoči izbora i prenijeti glavne poruke o prioritetima. U prvom planu našeg programa je zapošljavanje mladih, dostojanstven život građana, porezna reforma… Omogućit ćemo tako mnogo veći rast BDP-a. Razgovarali smo i o našoj potpori Bosni i Hercegovini na njenom europskom putu te zaštiti prava Hrvata kao jednog od konstitutivnih naroda u BiH.

O IZBORNIM LISTAMA

Kada je riječ o izbornim listama, danas smo uputili dopis našim županijskim organizacijama, Gradskom odboru Grada Zagreba, našim Zajednicama i koordinacijama u iseljeništvu. Apostrofirali smo da se vodi računa o ravnopravnoj zastupljenosti spolova u prijedlozima koji će doći s terena. O listama ćemo odlučivati, nakon toga, tijekom idućeg tjedna.

O DIJALOGU, STABILNOSTI I ODNOSIMA SA SRBIJOM

Pitate me za „današnja događanja u Srbu“? Važno je naglasiti da HDZ i Hrvatska obilježava Dan antifašističke borbe 22. lipnja. Današnji dan je za vrijeme komunizma bio dan kada se to obilježavalo. On je nerijetko korišten za manipulaciju, pa i stvaranje kompleksa hrvatskom narodu. Politika HDZ-a je da poštuje antifašizam - on je spomenut i u Ustavu RH. Mi smo koncentrirani da djelujemo na stabilnost u državi, ujedinjenju svih političkih snaga na onim vrijednostima koja su u temelju moderne Hrvatske. Želimo, stoga, slati poruku stabilnosti, dijaloga i zatvaranja otvorenih pitanja sa Srbijom. Prije svega, mislim na apsolutno neprimjerenu notu koju Srbija uputila našem veleposlaniku u Beogradu. Očekujem jasan i decidiran odgovor kojim se takva nota ocjenjuje kao neprihvatljiva i to smo već dogovorili s ministrom dr. Mirom Kovačem.

O SNAŽNOM RASTU REJTINGA HDZ-a

Vidjeli ste rezultate redovitih istraživanja snage političkih stranaka - koja su objavljen prije dva dana. U odnosu na kraj lipnja - kada je potpora HDZ-u bila nešto iznad 21 posto - sada je potpora skočila za 31,6 posto. A to znači - na svaka tri birača dobili smo još jednog. Postignut je time ključni cilj naše unutarstranačke kampanje - ostvarili smo veliki napredak u vraćanju vjerodostojnosti HDZ-a, ali i stvorili preduvjete za odličnu izbornu utakmicu. U nju idemo s velikom ambicijom da pobijedimo!

O PRIPREMAMA ZA POBJEDU NA IZBORIMA

U kampanju ulazimo puni samopouzdanja s kvalitetnim ljudima i kvalitetnim programom te da vratimo sadržaj politici. U prvom planu će nam biti ključne teme koje brinu hrvatskog čovjeka - na tome inzistiramo. Oni koji nemaju snage ići samostalno, idu u koalicijama. Mi ćemo temeljem razgovora s našim partnerima u pojedinim izbornim jedinicama ostvariti sinergijski učinak. Zanima me kvalitetan, pobjednički rezultat HDZ-a. U postizbornoj ćemo fazi razgovarati s onim partnerima koji će naći zajednički nazivnik u našim programskim prioritetima. Više puta sam rekao - otvoreni smo za suradnju s Mostom.

O POBJEDNIČKOM PROGRAMU

Radna skupina koja radi na programu ide ka pojednostavljenju i rasterećenjem poreznog sustava. Tako će se generirati dovoljan prihod u proračunu te smanjiti porezno opterećenje kako građana, tako i poduzetnika. Imat ćemo o tome - kada program bude gotov - prezentaciju radne skupine koju vodi kolegica Ivana Maletić.