Milanović je rekao da će biti „nekoliko tisuća izbjeglica“, izmišljao je koridore i poručivao da će sve brzo završiti. Susjedinim zemljama dijelio je lekcije o humanosti, a sve one koji su upozoravali na sigurnosti aspekt proglašavao je - neprijateljima. Umjesto da se zatvore ilegalni prijelazi, a nadziru i drže otvorenima legalni, dogodilo se - suprotno! Neprestance upozoravamo - „planovi“ ove vlade su improvizacija! - istaknuo je, među ostalim, saborski zastupnik (i koordinator svih ekonomskih odbora HDZ-a) Domagoj Ivan Milošević u sinoćnjem gostovanju u emisiji „Otvoreno“ (urednik i voditelj: Domagoj Novokmet).

Donosimo ključne poruke:

O Milanovićevoj neodgovornosti

Pokušajmo staloženo i racionalno sagledati kako smo u deset dana od izbjegličke krize došli do sukoba s većinom susjednih zemalja te trgovinskog „rata“ sa Srbijom. Milanović je rekao da će biti „nekoliko tisuća izbjeglica“, izmišljao je koridore i poručivao da će sve brzo završiti. Susjedinim zemljama dijelio je lekcije o humanosti, a sve one koji su upozoravali na sigurnosti aspekt proglašavao je - neprijateljima. Umjesto da se zatvore ilegalni prijelazi, a nadziru i drže otvorenima legalni, dogodilo se - suprotno! Stoga danas migranti ulaze kroz polja! Vrhunac svega - izvoz hrvatskih roba je blokiran. Budimo racionalni - do ovoga smo došli samo zbog neorganiziranosti ove vlade. Hrvatske tvrtke imaju investicije i s ove i s one strane granice. Zaposleno je na tisuće ljudi, govorimo o ozbiljnim količinama roba, uvozu i izvozu… Mi smo granica EU, od Hrvatske se očekuje da se ponaša po višim standarda i drugačije razgovara sa susjedima, nego što to radi Milanović.

O sigurnosnoj ugrozi

Ova je vlada nesposobna upravljati krizom. Stvara sukobe! Uzorak uvijek isti - provokacija sukoba, agresija, dijeljenje lekcija… Bilo da se radi o javnom dugu, zaposlenosti, izbjegličkoj krizi… Sigurnosni aspekt je za ekonomiju je jako važan. Ugrožen je! Većina naših gospodarskih grana ovisi o stupnju sigurnosti, a ova je vlada povećala rizik sigurnosti.

O zloupotrebi predizborne kampanje

Mudri ljudi gledaju unaprijed i predviđaju krize. Hrvatska se nije smjela dovesti u ovu situaciju! Svima je jasno da zbog predizborne kampanje Milanovića ne zanimaju posljedice - nanosi štetu i hrvatskom i europskom gospodarstvu. Pokušava zloupotrijebiti predizborno vrijeme! To gledamo četiri godine - Milanovića apsolutno ne zanimaju posljedice. Vlada nas je - prije petnaestak dana - uvjeravala da je sa Srbijom sve dogovoreno. Svaka zemlja reagira na svoj način - mi trebamo riješiti svoje probleme. 

O nesposobnoj vladi

Treba zatvoriti ilegalne granične prijelaze, a nadzirati, kontrolirati i držati otvorenima legalne. Hrvatska je vanjska granica EU - tu odgovornost ova vlada ne shvaća. Gospodine Klisoviću, ova je vlada pukla na nekoliko desetaka tisuća izbjeglica. Što bi se dogodilo da je 90-ih bila odgovorna za njih 800 tisuća?! 

O ozbiljnosti situacije

Možemo li se složiti da sigurnosni aspekt ove krize utječe na gospodarstvo? Sigurnost je važna za turizam, promet, Hrvatsku kao energetsko čvorište… Humanitarni je aspekt iznimno važan - drago nam je kako su reagirali građani. No, sigurnosni aspekt je jednako važan! Neprestance upozoravamo vladu da migrante treba evidentirati na legalnim prijelazima!

O Milanovićevoj improvizaciji

S obzirom na štete koje se gomilaju, uvjereni smo da će ova vlada popustiti po pritiskom i proglasiti „plan D“. Pustiti, dakle, da se na neki način normalizira situacija. Neprestance upozoravamo - „planovi“ ove vlade su improvizacija. Konačno se mora početi upravljati krizom u hrvatskim interesima, a ne se - kao Milanović - nabacivati floskulama. Da Milanović štiti hrvatske interese, ne bismo danas bili tu gdje jesmo - na dnu EU.