Ova je vlada htjela pokazati da nešto radi, pa makar i na štetu građana! - poručio je predsjednik Odbora za rad HDZ-a Boris Kunst u povodu jučerašnjeg stupanja na snagu novog Zakona o radu. Kada je na vlasti partija, koja se naziva socijal-demokratskom, smanjuju se radnička prava! 

HDZ se konzekventno protivio donošenju ovakvog ZOR-a iz više razloga, a Kunst ih je taksativno i nabrojao:

1. Bez suglasja socijalnih partnera!

HDZ, a što je i sam predsjednik Karamarko više puta javno isticao, inzistira na maksimalno mogućem suglasju socijalnih partnera o tako važnom zakonu. Upozoravali smo da nije dobro da se ZOR donosi jednostrano. A Vlada je upravo to učinila iz pozicije moći! 

2. Bez analize učinka!

Od početka pregovora sa socijalnim partnerima HDZ je upozoravao vladajuće da bi za svaku promjenu koju predlažu trebali napraviti analizu i argumentirano objasniti zašto se nešto mijenja te kakve učinke te promjene izazivaju. Nažalost, saborska većina je glasovala za novi ZOR, a da ne zna za što je glasovala! Uobičajeno Kukuriku eksperimentiranje preko leđa građana.

3. Protiv i poslodavci i radnici!

Poslodavci tim promjenama ne dobivaju ništa što će poboljšati njihovo poslovanje, a s druge strane protiv ZOR-a su bili sindikati i radnici koji drastično gube na svojim pravima.

4. Ne potiče gospodarstvo!

Nismo se nikako mogli složiti s činjenicom - a koju je Vlada, kao mantru, uporno ponavljala obmanjujući javnost - da će se ovakvim promjenama ZOR-a brže rješavati nezaposlenost i potaknuti gospodarstvo. Gospodarstvo možete potaknuti jedino gospodarskim mjerama, a ne smanjivanjem radničkih prava.

BEŠĆUTNOST, BAHATOST, PONIŽAVANJE RADNIKA... 

Ova vlada bezglavo je donijela ZOR ni sama ne znajući što je njime željela postići! Kao bjelodani dokaz da ova vlast vodi državu i narod u bezdan, Kunst je argumentirano nanizao tek dio spornih točki novog zakona: 

Protueuropsko povećanje radnog vremena!

Nelogično je da u vremenu velike nezaposlenosti, koja će prema svim pokazateljima do jeseni - kao i 2002. - dostići brojku od 400 tisuća, povećavamo broj radnih sati s 48 na 50 ili 60. Ako i dođe do povećane potrebe za radom, poslodavci bi trebali uzeti radnike s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i na taj način ga rasteretiti. Kao punopravna članica Europske unije, trebali bismo težiti njenom prosjeku, koji iznosi 37 sati, a ne drastično ga povećavati. Suludo! 

Prijenos radnika - moguće zloupotrebe!

Nije dobro riješeno pitanje prijenosa radnika u povezana društva - otvara se prostor manipulacijama. Ako poslodavac ima povezano društvo izvan Hrvatske, u mogućnosti je u njega preseliti sve radnike, a imovinu u drugo povezano društvo, što može rezultirati raznim zloupotrebama. 

Bolovanja uključena u otkazni rok! 

Zar radnik može birati vrijeme kada će se razboliti? Zar bolest bira vrijeme? Otkaz donosi veliki stres za čovjeka, a ova bešćutna vlada bolovanje svrstava u otkazni rok. 

Onemogućavanje ustavnog prava na štrajk!

Ustav RH kaže da oni radnici koji se sindikalno organiziraju imaju pravo štrajkati, a ova vlada donosi još jedan zakon koji je suprotan Ustavu. Diskriminirajuće je, naime, da oni sindikati koji nisu reprezentativni nemaju pravo na štrajk. To je neprihvatljivo!

Poticanje nezakonitih otkaza!

Za nezakoniti otkaz radniku poslodavac se kažnjava s deset prosječnih plaća manje nego prije donošenja ovoga „famoznog“ Zakona. Bilo je 18, a sada je „kazna“ svedena na maksimalno osam prosječnih plaća. To je direktan poziv poslodavcima da još lakše nezakonito dijele otkaze!

I tako dalje, i tako dalje, i tako dalje...