Odbor za regionalni razvoj i EU fondove HDZ-a (predsjednica: mr. Ivana Maletić) te Odbor za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo (prof. dr. Krunoslav Zmaić) uputili su zajedničko priopćenje u povodu neistina ministara Tihomira Jakovine o „uspješnosti“ Programa ruralnog razvoja. 

Reakciju prenosimo u cijelosti, a međunaslovi su urednički:

Ili ne zna - ili mulja

Na konferenciji za medije koju je jučer održao u povodu zaprimanja prijava na (prvi) natječaj za podmjere 4.1. i 4.2. Programa ruralnog razvoja RH 2014-2020 ministar Jakovina je pokazao da ili ne razumije osnovna pravila evaluacije ili da svjesno - po tko zna koji put - obmanjuje javnost.

Ministar je, naime, uveo presedan nezapamćen u EU - Program je ocijenio „uspješnim“ i prije negoli ga je odobrila Europska komisija (EK), a kamoli da je zaživio u praksi.

Od ocjene uspješnosti još smo jako, jako daleko jer su za mjerodavnu evaluaciju propisana tri koraka (ex-ante, interim i ex-post). No već sada možemo bez zadrške, nažalost, predvidjeti da će Program doživjeti - neuspjeh. 

SDP - Stalno Destruira Poljoprivredu

Prvo: ministar se hvali brojem zaprimljenih zahtjeva za potpore (1.280). Pritom prešućuje da broj prijava sam po sebi ne predstavlja nikakav „uspjeh“, nego isključivo pokazuje da su naši poljoprivrednici jedva dočekali objavu natječaja budući da su u mandatu Kukuriku vlade ostali bez ikakvih izvora financiranja. 

Drugo: ministar u svojoj samohvali ili ne zna ili svjesno prešućuje da će najveći dio projekata (oko 1000 prijava) - koji se odnosi na izgradnju te opremanje i nabavu mehanizacije - prema kriterijima bodovanja na kraju biti odbijen. A to su projekti upravo malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) koji su i ključni za opstanak hrvatskog sela. 

Zakinuti mali proizvođači

Mali poljoprivredni proizvođači, naime, nemaju nikakvu prednost na ovom natječaju. Obratno, prednost imaju velika poduzeća jer prema uvjetima natječaja kojim se Jakovina toliko hvali dodatne bodove pri ocjeni projekata dobivaju ulaganja u infrastrukturu i zajednička ulaganja. Velika poduzeća - kada se povežu s tvrtkom kćeri - mogu prijaviti zajedničko ulaganje i povući do 38 milijuna kuna po projektu. Dovoljno je deset takvih povlaštenih projekata i potrošit će se cijela alokacija od 370 milijuna kuna koja je predviđena za podmjeru 4.1.1. 

A ostali? Svi ostali ostat će praznih ruku. O čemu mala obiteljska gospodarstva - premda su se izložila dodatnom trošku za izradu dokumentacije - nisu transparentno obaviještena.  

Tko će obeštetiti prevarene?

Kako će ministar Jakovina objasniti hrvatskim poljoprivrednicima kada od 1.280 prijava samo nekoliko desetaka projekata dobije sredstva? I to uglavnom koja su prijavila trgovačka društva? Hoće li ministar - koji je osobno odgovoran za loše definirani natječaj, dezinformiranje malih poljoprivrednika i njihova prevelika očekivanja - OPG-ovima nadoknaditi sredstva koja su u dobroj vjeri uložili u pripremu projektne dokumentacije?

Na kraju, još jedno pitanje: koliko će vremena trebati Jakovini da ocijeni sve te prijave, odobri projekte i izda odluke, s obzirom da su pojedini projekti iz IPARD-a - a bilo je samo 240 prijava - obrađivani dvije godine?

Grobar hrvatskog sela

Toliko o „uspješnosti“. Osim ako za ministra Jakovinu nije „uspjeh“ to što će se nakon ovakvog natječaja OPG-ovi nastaviti gasiti, a hrvatsko selo odumirati. Premda je primarni cilj Programa - kako se navodi - planski ojačati konkurentnost hrvatske poljoprivrede, a time i ostanak što većeg broja ljudi na ruralnim područjima.