(VIDEO) Gospođo Opačić, da ste proveli, kako kažete, „konkretne mjere“ onda večeras ne bismo sjedili ovdje. Da je to istina, ne bi TV prilozi o padu nataliteta ovako izgledali - skoro 100 000 mladih napustilo je Hrvatsku trbuhom za kruhom! A ne bi se događala Hrvatskoj ova „bijela kuga“. U prošloj godini je prvi put u povijesti rođeno manje od 39 000 djece - to je strašna činjenica! Ova vlada nije provela nijednu mjeru! - istaknuo je, među ostalim, potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner u gostovanju u HTV-ovoj emisiji „Otvoreno“ (urednik i voditelj: Domagoj Novokmet).

Donosimo ključne poruke:

O demografskoj katastrofi

Gospođo Opačić, da ste proveli, kako kažete, „konkretne mjere“ onda večeras ne bismo sjedili ovdje. Da je to istina, ne bi TV prilozi o padu nataliteta ovako izgledali - skoro 100 000 mladih napustilo je Hrvatsku trbuhom za kruhom! A ne bi se događala Hrvatskoj ova „bijela kuga“. U prošloj godini je prvi put u povijesti rođeno manje od 39 000 djece - to je strašna činjenica! A umrlo je više od 52 000 ljudi. Takvim tempom - Hrvatska će nestati. Sve drugo što se napravi - primjerice, autoceste, investicije - postat će besmisleno jer nikoga neće biti. Neće biti niti onih koji će uplaćivati za mirovine današnjim, ali i budućim umirovljenicima. Ili onih koji će osiguravati financiranje zdravstvene skrbi. Demografsko je pitanje - pitanje svih pitanja! Mora se reći, nažalost, da se apsolutno nije ništa učinilo. 

O potrebi konsenzusa

Postoji niz stvari o kojima bi trebalo postići konsenzus. Ali - ova vlada to nije niti pokušala! Neke se stvari ne mogu ostvariti u mandatu jedne ili dvije vlade. Naša će vlada ostvariti sve ono što prethodna vlada nije. Postoji niz stvari oko kojih bi valjalo gledati u budućnost: zdravstvo, obrazovanje, demografska politika… Efekti se vide tek nakon 10 ili 15 godina. No, ako se ne započne na njima raditi - onda nema ničega!

O Milanovićevim obmanama

Ova vlada nije provela nijednu mjeru! Prije dvije godine na aktualnom prijepodnevu u Saboru ukazao sam na to. HDZ je uvijek vodio računa o demografskoj politici, a ne kao SDP samo uoči izbora. Pitao sam tada Milanovića o katastrofalnoj demografskoj situaciji, a kao „odgovor“ dobio sam - prvo floskule, a potom uvrede. Kazao je da se strategija demografske politike izrađuje i da će biti gotova do kraja godine. Ne zaboravljam obećanja, pa sam Milanovića godinu dana kasnije opet u Saboru pitao gdje je ta strategija. Ponovno sam dobio nekoliko floskula i doskočica i - nikakav odgovor! Program HDZ-a je objavljen, za razliku od SDP-ova koji ne postoji. Četiri tjedna pred izbore, dakle, nemaju nikakav program. 

O mjerama za demografski oporavak

U našem programu su vrlo jasno definirane mjere - delimitiranje rodiljnih naknada, subvencioniranje korporativnih dječjih vrtića u, primjerice, poslovnim zgradama… Iz SDP-a su - budući da ništa nisu napravili - odmah „skočili“ poručujući od kuda novac za to. Vrlo jednostavno - za potpore roditeljima izdvojilo bi se oko 300 milijuna kuna. Pitate me za izvore financiranja? Jedan od njih će svakako biti da ćemo ukinuti skupe najmove za prostore u Zagrebtoweru. U funkciju ćemo staviti državnu imovinu. Nitko o tome ne govori - državna imovina je vrijedna oko 280 milijardi kuna. Država ima 0,7 BDP-a od toga. Primjerice, u Norveškoj prihod od državne imovine čini 11 posto udjela u BDP-u.

O SDP-ovu „redu“

Ključna stvar je javnu upravu učiniti učinkovitijom. Onda će sigurno doći do ušteda. Spomenut ću cijenu kvadrata obnova kuća u Gunji - kako to objasniti?! Samo ta razlika u cijeni kvadrata bi bila dovoljna da pokrije ne samo potporu od 1 000 eura za svako novorođeno dijete, već i smanjenje PDV-a na dječju hrane i potrepštine koje smo najavili. 

O SDP-ovim „uspjesima“

Gospodarstvo u Hrvatskoj je uništeno. Oko 320 000 blokiranih građana je trenutno u Hrvatskoj. A njihov broj i dalje raste, kao i njihov ukupni dug! Ta brojka je zastrašujuća! Da se „broj blokiranih i njihov dug smanjio“ su SDP-ove predizborne priče. Gospođo Opaćić, pogledajte brojke. Najavljivali ste da će te otpisati dugove za 60 000 do 70 000 tisuća građana, no to se nije dogodilo. A kad govorimo o broju radnih mjesta, Hrvatska gospodarska komora je navela da je u srpnju bilo najmanje radnih mjesta u usporedbi sa istim razdobljem u zadnjih 15 godina. Toliko o SDP-ovu „povećanju radnih mjesta“!