Predstavnici vladajuće koalicije dogovorili su da se parlamentarni izbori održe 4. prosinca, izjavila je premijerka Jadranka Kosor na konferenciji za novinare nakon današnjeg sastanka vladajuće koalicije u Banskim dvorima.

"Dogovorili smo se da datum izbora u Republici Hrvatskoj bude do kraja ove godine, dakle 4. prosinca. Vrlo lako i jednostavno smo došli do toga dogovora, on je prihvaćen konsenzusom, nije bilo nikakvih prijepora, iznimno sam zadovoljna. Sad govorim kao predsjednica vlade, da smo napravili ogorman, golem i težak posao i tu prije svega mislim na završetak pregovora", rekla je Kosor na konferenciji za novinare nakon sastanka na kojem su bili čelnici stranaka vladajuće koalicije i zastupnici nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru .

Kosor je rekla da će izbori biti održani prije 9. prosinca, datuma kad se najavluje potpisivanje pristupnog ugovora s EU-om.

"Budući da se potpisivanje pristupnog ugovora najavljuje oko 9. prosinca, izbori će biti prije toga i tu smo pokazali odgovornost", rekla je Kosor. Kako je rekla, do raspuštanja Sabora treba donijeti neke vrlo važne odluke. Kad ugovor o pristupanju s EU-om bude gotov, vlada i parlament ga moraju potvrditi i onda ćemo se moći dogovoriti o raspuštanju Sabora.

Vezano uz nastavak suradnje s HSS-om, Kosor je rekla da računaju na suradnju i nakon izbora jer su i dosad teško i odgovorno radili, ne samo na stranačkim stvarima nego im je ispred svega bio zajednički interes završiti pregovore.

"Smatramo da je to povijesni i strateški cilj za Hrvatsku i da je ovo bio trenutak koji ne smijemo ispustiti. Sad kad je taj dio završen, sad kad smo se dogovorili o sljedećim koracima, sad ćemo imati više vremena posvetiti se stranačkom životu i radu", rekla je Kosor.

Podsjetivši na teške odluke koje su donijeli, poput one o arbitražnom sporazumu, Kosor je zahvalila članovima vladajuće koalicije jer su pokazali odgovornost prema državi. "Političkiu hrabrost se ima ili nema i zato svim mislimo da je to jedan od razloga zbog kojega možemo i danas govoriti da želimo nastaviti taj posao i da želimo raditi kao tim i nakon izbora", zaključila je Kosor.

Zahvalila je kolegama u vladi i vladajućoj koaliciji na čvrstoj, stabilnoj i prijateljskoj potpori jer ni vlada ni ja bez te čvrste potpore ne bismo izdržali", rekla je premijerka, ustvrdivši da su uspjeli završiti pregovore do kraja lipnja i provesti program borbe protiv korupcije. Dodala je da su u protekle dvije godine obavili velik posao i u osnaživanju hrvatskoga gospodarstva. Smatra da današnjom objavom datuma izbora nikoga nisu razočarali. Podsjetila je da su računali da će 24. lipnja završiti pregovori, a to se dogodilo 30. lipnja. Nakon toga smo se planirali sastati, ali se Josip Friščić razbolio pa smo čekali da ozdravi", rekla je.

Predsjednik HSS-a rekao je da danas potvrđuju ono o čemu su govorili. "Spremni smo podnijeti račun za sve što smo učinili, ali nismo spremni predati se, nego tražimo novi mandat jer mislimo da na to imamo puno pravo kao što predsjednica vlade, a o tome se puno špekulira, ima pravo i pripada joj da potpiše pristupne dokumente. Jer, dok mnogi nisu vjerovali i ništa poduzimali, ona je svakodnevno radila na cilju na putu prema EU", rekao je Friščić. Kazao je da su se o datumu izbora vrlo brzo dogovorili i da je pretpostavka bila da nitko nikome ne diktira "nego da si kao odgovorni partneri kažemo što još trebamo učiniti". Friščić je zahvalio premijerki i vladi " jer nije lako biti predsjednik stranke koja ima šest mandata, a još je teže biti predsjednik stranke koja ima 66 mandata."

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je da se do danas u javnosti vodila kampanja o datumu izbora, a sada razloga za tu kampanju više nema. "Datum izbora smo usuglasili, on je u okvirima onoga što je realno moguće s obzirom na preostale poslove parlamenta i vlade i istovremeno u granicama onoga što većina političkih stranaka iz vladajuće koalicije i opozicije treba kao okvir za pripremu za izbore", rekao je.

Ustvrdio je da su od danas vladajućoj koaliciji ostale dvije stvari - da se završe poslovi sa zakonodavnim okvirom kako bi posao s EU bio priveden kraju i drugi posao koji je zajednički svim političkim strankama - da se počnu pripremati za izbore. Nada se da će vrlo brzo nakon godišnjih odmora i početka jeseni znati datum raspuštanja Sabora.