Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković dao je intervju za europsko izdanje političkog portala politico.eu u kojem je govorio i o planovima tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. te ulasku Hrvatske u Schengen i europodručje.

Kazao je da želi tijekom našega šestomjesečnog predsjedanja EU-om zaključiti pregovore o dugoročnom proračunu Europske unije (Višegodišnjem financijskom okviru) te je ponovio da Hrvatska, kao najmlađa članica, koja se EU-u pridružila 2013. godine, ima za cilj pridružiti se Schengenu i uvesti euro:

- Rekao bih najprije Schengen, a onda kasnije euro.

Summit država EU-a i jugoistoka Europe

Najavivši da će predsjedanje Hrvatske Vijećem EU-a biti prigoda za stavljanje teme proširenja visoko na dnevni red, Plenković je naglasio da će se u Zagrebu u tom razdoblju održati summit čelnika zemalja EU-a i država jugoistočne Europe:

- Vjerujem da će u 2020. biti pravi trenutak da vidimo što možemo učiniti kako bismo riješili otvorena pitanja između država u našem susjedstvu. Nitko ne voli spominjati proširenje prije izbora, no ako EU bude previše neodlučna, u taj će se prostor uključiti drugi veliki igrači sa svojim interesima.

Jačanje odnosa s Kinom

Govorio je i o odnosima s Kinom nakon što je u travnju u Dubrovniku održan 8. sastanak zemalja srednje i istočne Europe + Kine, čiji su zaključci bili „u potpunosti usklađeni s onima sa zadnjeg summita EU-a i Kine“:

- Ne vidi problem u svojem pristupu prema Kini. Kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation odabrana je putem transparentnog javnog natječaja za izgradnju Pelješkog mosta, koji će postati trajni spomenik hrvatskog članstva u Europskoj uniji, a sufinancira se s bespovratnih 357 milijuna eura iz fondova EU-a.

Granični spor riješiti bilateralno

Što se tiče graničnog spora, predsjednik Plenković je napomenuo da Hrvatska ima dobre odnose s Ljubljanom i da je prijepor moguće riješiti kroz bilateralne pregovore.

Osvrnuo se i na slovenskog premijera Marjana Šareca koji je u nedavno izjavio da je Europska komisija naklonjena Hrvatskoj u tom sporu jer je na njenom čelu stranka koja je članica EPP-a:

- Komisija je uradila jedinu moguću stvar, a to je da nama ostavi da bilateralno riješimo stvar.

Ja sam premijer Hrvatske, to je moj posao

Upitan bi li njemačka kancelarka Merkel mogla preuzeti jednu od ključnih EU pozicija, kazao je da to nije čuo:

- To nisam nikad čuo, niti od nje, niti od bilo koje druge osobe kojoj vjerujem.

Predsjednik Plenković jasno je stavio do znanja da se ne osvrće na insinuacije po kojima je i sam zainteresiran za visoku poziciju u EU:

- Ja sam premijer Hrvatske, to je moj posao!

https://www.politico.eu/article/croatian-prime-minister-andrej-plenkovic-european-ambition/