Akcijom "STOP nasilju nad ženama"Zajednica žena HDZ-a želi senzibilizirati javnost i podići razinu svijesti otom problemu jer, unatoč kvalitetnim zakonodavnim rješenjima, taj problem udruštvu postoji, što znači da se mora i dalje djelovati kako bi se nasilje nadženama svelo na najmanju moguću mjeru, istaknula je predsjednica Zajednice ženaHDZ-a Katarina Fuček.

Fuček je ocijenila kako je Vlada donošenjem"Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji" poboljšalaprava i zaštitu žena žrtava obiteljskog nasilja, ali da "to nije dovoljnoukoliko se ne djeluje na svakog čovjeka i na taj način rješava postojećiproblem u društvu". "Prije svega, žene same moraju smoći hrabrosti,jer iako imaju podršku društva, Vlade i institucija, one moraju prevladatistrah koji ih sigurno i najviše koči", rekla je predsjednica Zajednicežena HDZ-a.

Naglašava kako je, u kontekstu vremena u kojemživimo, "nedopustivo da se još borimo s tim društvenim problemom, iako jeto problem i drugih država, a na nama je da učinimo sve što možemo da zaštitimožrtve nasilja". Prošle godine zabilježeno je oko 10.000 slučajeva nasiljau obitelji, a broj prijava je svake godine sve veći, naglasila je saborskazastupnica HDZ-a i tajnica Zajednice žena "Katarina Zrinski" ĐurđicaSumrak te dodala kako je prije bilo puno manje slučajeva, ali da su se osnažilei žene i zakonska regulativa te da je doneseno niz zakona u cilju sprječavanjanasilja nad ženama i u obitelji.

Dodala je kako još uvijek ima mnogo slučajevada "kad žena dobije pljusku ljudi kažu kako to nije nasilje, ali to jenasilje, jer jedna pljuska ide za drugom". Sumrak ističe da u slučajevimanasilja nad ženama, "kao i u borbi protiv korupcije, ne bi trebalo biti,kao što je premijerka Kosor rekla, ni imena i prezimena, ni stranke, jer setrebamo držati zajedno i ohrabriti žene da prijave nasilje". Također jedodala kako je jako važno raditi na ekonomskom osnaživanju žena jer "kadje žena ekonomski snažna onda se vrlo rijetko dozvoljava da se na nju digneruku", ali da je i dalje pitanje što se događa iza zatvorenih vrata ikoliko žena zapravo nikada ne prijavi nasilje.