Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković prokomentirao je medijske napise o kaznenim prijavama koje je - na osnovi tzv. zapovjedne odgovornosti - navodno pokrenuo MUP Republike Srpske protiv 16 hrvatskih generala, među kojima su i Ante Gotovina i Damir Krstičević:

Nemamo nikakvog straha

- Treba prvo vidjeti o čemu je točno riječ, dok nema optužnica stvari su na razini pokušaja kakvih je i prije bilo. Postupit ćemo trezveno i racionalno. Razgovarat ćemo s vlastima BiH, osigurati zaštitu i nacionalnih interesa i spomenutih časnika Hrvatske vojske. Nemamo nikakvog straha. Hrvatska vojska bila je angažirana na oslobađanju teritorija BiH od velikosrpske agresije na čelu sa Slobodanom Miloševićem. Sve što smo radili bilo je na temelju dogovora predsjednika dr. Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ponosan-sam-jer-sam-sudjelovao-u-akcijama-kojima-smo-zaustavili-velikosrpsku

Tempirani, orkestrirani i selektivni procesi

Na pitanje jesu li te (navodne) kaznene prijave zapravo uplitanje politike u pravosuđe, Plenković je odgovorio:

- Svi ratni zločini, sva kaznena djela trebaju biti istražena, procesuirana, a oni koji su odgovorni za to i trebaju individualno odgovarati. To je načelo od kojeg ne odstupamo. Ali, tempirane, orkestrirane ili selektivne procese isključujemo! Ne uplićemo se u rad pravosuđa, ali štitimo hrvatske nacionalne interese.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/obnovili-smo-savjet-za-suradnju-s-medunarodnim-sudovima-upravo-radi-sustavne