Predsjednica HDZ-ova Odbora za medije i saborska zastupnica Sunčana Glavak uputila je priopćenje o  činjenici da se Klub SDP-a u jučerašnjoj raspravi na Markovu trgu izbjegao očitovati o novom skandalu koji trese Prisavlje - odluci glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana da pokrene postupak otkazivanja ugovora o radu Hloverki Novak Srzić i Elizabeti Gojan.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-kao-70-ih-zbog-verbalnog-delikt...

Prisavlje u dogovoru sa SDP-om

Glavak poziva SDP da nedvosmisleno osudi otkaze kojima je verbalni delikt na velika vrata vraćen na hrvatsku medijsku scenu i da sam pokrene Radmanovu smjenu, čime bi ta stranka otklonila sumnju da glavni ravnatelj HRT-a sve radi u dogovoru upravo s njom. 

Priopćenje prenosimo u cijelosti, a međunaslovi su urednički:

Šutnja o udaru na slobodu mišljenja 

Zaprepašteni smo odlukom glavnog ravnatelja Hrvatske radio-televizije Gorana Radmana da pokrene postupak otkazivanja ugovora o radu dugogodišnjim novinarkama i urednicama HTV-a Hloverki Novak Srzić i Elizabeti Gojan samo zato što su izrekle svoje profesionalno stajalište o praćenju inauguracije Predsjednice Republike Hrvatske. 

Ali, još smo zaprepašteniji činjenicom da se Klub SDP-a u jučerašnjoj raspravi u Hrvatskom saboru izbjegao očitovati o dotičnom skandalu te time i osuditi Radmanov potez kojim je socijalistički relikt verbalnog delikta na velika vrata vraćen na hrvatsku medijsku scenu. I članovi aktualne vlade, znakovito, „mudro“ šute na novi Radmanov udar na slobodu javne riječi, slobodu mišljenja i izražavanja misli.

Javni servis kao partijski bilten 

Način na koji je gospođa Gojan vodila emisiju o inauguraciji - želimo jasno istaknuti - apsolutno nam je neprihvatljiv, ali ni na kraj pameti nam nije bilo tražiti njezin otkaz, pogotovo ne zato jer se „usudila“ javno braniti svoj voditeljsko-urednički pristup. Isto tako, nedopustivo je sankcionirati gospođu Novak Srzić samo zato jer je javno iznijela profesionalni sud o načinu vođenja te emisije.

I ovi ružni događaji, nažalost, samo su još jedna potvrda onog što je HDZ isticao od prvog dana otkad je bivši predsjednik Ivo Josipović instalirao Radmana na Prisavlje - da osoba koju je 80-ih godina prošlog stoljeća Centralni komitet Saveza komunista Hrvatske postavio na funkciju generalnog direktora TV Zagreb (a zadnji joj je „posao“ prije toga bilo preuzimanje štafete u ime druga Tita) ne može u 21. stoljeću obnašati dužnost glavnog ravnatelja HRT-a te da neće znati ili neće htjeti ispuniti demokratske i profesionalne standarde medijske kuće koja bi po zakonu trebala biti javni servis svih hrvatskih građana, a ne partijski bilten.

Kao TV Zagreb nakon sloma Hrvatskog proljeća 

Iz niza njegovih poteza razvidno je da Radman ne crpi inspiraciju samo iz 80-ih godina prošlog stoljeća, kako se i sam znao pohvaliti, nego i iz 70-ih - iz TV Zagreb nakon sloma Hrvatskog proljeća. Na Prisavlju su zavladali strah, cenzura i autocenzura. 

Ako su dvije dugogodišnje ugledne urednice - od kojih je jedna samohrana majka dvoje djece, a druga pred mirovinom - izbačene na ulicu zbog verbalnog delikta, onda nitko više nije zaštićen. 

Što još možemo očekivati? Hapšenja?!? 

Nesposobni i nepošteni boljševik

Kad je instaliran na Prisavlje, režimska je medijska mašinerija na sva zvona tvrdila da je Radman „sposoban, demokratičan i pošten“. Da nije sposoban, već je bilo jasno nakon tjedan dana, a o čemu i danas svjedoči sunovrat gledanosti/slušanosti i ugleda HRT-a. Da nije demokratičan, nego boljševik, jasno je nakon niza otkaza novinarima koji bespogovorno ne slijede njega i njegovu „avangardnu ulogu“, što je kulminiralo slučajevima gospođa Gojan i Novak Srzić.

Da nije pošten, pokazao je još objavljivanjem lažne imovinske kartice, a svakako i „posebnim tretmanom“ koji uživa Željko Rogošić. Zbog izražavanja misli Radman dijeli otkaze, a zbog falsificiranja životopisa svog kuma postavlja na lukrativnu funkciju. I o svakovrsnim će ugovorima sa ZAMP-om kad-tad pravna država reći svoje. 

Za Josipovića je kasno, ali…

Nije nikakva tajna da je tog i takvog Radmana instalirao (i ishodio mu faraonske ovlasti) bivši predsjednik RH kako bi si jednoumnim HRT-om pokušao osigurati drugi mandat. Za Josipovića je kasno, ali Klubu SDP-a javno postavljamo pitanje zašto se jedini u Hrvatskom saboru nije očitovao o najnovijem prisavskom skandalu, osudio povratak verbalnog delikta te zatražio da Radman odustane od otkaza novinarkama Gojan i Novak Srzić.

Nisu li sada i oni u dogovoru s Radmanom - kako bi im u predizbornoj kampanji osigurao monolitnu poslušnost HRT-a?! Upravo očitovanjem o slučaju Gojan i Novak Srzić mogli bi otkloniti tu, na žalost, realnu pretpostavku.

Poziv SDP-u da pokrene Radmanovu smjenu

Pozivamo SDP, njegove i zastupnike i članove Vlade, da prestanu voditi računa jedino o svom ostanku na vlasti. To je ionako nemoguće.

Pozivamo ih da do kraja mandata isprave svoje greške, radi države i njih samih. To je važno i zbog njihove budućnosti. A za početak nema boljeg načina od toga da sami pokrenu smjenu Gorana Radmana, rigidnog boljševika posvjedočene nesposobnosti i nepoštenosti, te na HRT dovedu uistinu sposobnog, moralno vjerodostojnog i demokratičnog ravnatelja. 

Time bi, ponavljamo, otklonili sumnju da Radman sve ovo radi u dogovoru upravo s njima.