Što prije izbori budu održani, to bolje za naše društvo! * Na svim važnim izborima od 2012. godine, uključujući, naravno, i predsjedničke izbore, HDZ je pobijedio! * Bili smo svi svjedoci pokušaja anketnog inženjeringa tijekom kampanje za predsjedničke izbore! * Sporazum o arbitraži je bio bilateralan, to je svakome jasno, pa tako i našim američkim partnerima! * Predsjednik Vlade ne želi govoriti u Kninu, želi položiti vijenac, nazočiti podizanju zastave i odlepršati za Zagreb! * Po čemu su se ministrica Pusić i ova Milanovićeva vlada dosad dokazali na vanjskopolitičkom planu - Hrvatska nije nikakav čimbenik u Europskoj uniji! * Milanovićeva je vlada totalno zakazala, posebno na gospodarskom planu! * U HDZ-u nam je posebno stalo do susjedne Bosne i Hercegovine, u kojoj je hrvatski narod zajedno s druga dva naroda, prijateljima Bošnjacima i Srbima, konstitutivan! * Ova je Vlada svojom nezgrapnošću, svojim manjkom diplomatičnosti, svojim neznanjem pothranila širenje vala povijesnog revizionizma u Srbiji! * Tamo gdje hrvatske tvrtke mogu uspješno poslovati, treba postojati i odgovarajuća hrvatska diplomatska infrastruktura! * Nova vlada predvođena HDZ-om i Tomislavom Karamarkom morat će od prvog dana biti učinkovita u podizanju Hrvatske na noge i provođenju gospodarskih promjena! - istaknuo je, među ostalim, međunarodni tajnik HDZ-a dr. Miro Kovač u opširnom intervjuu za tjednik 24express. S dr. Kovačem je razgovarala novinarka Tea Kvarantan Soldatić, a intervju prenosimo u cijelosti:

Prema informacijama iz SDP-a, izbori će biti početkom studenog. Je li HDZ spreman?


Kad god izbori budu bili, HDZ će biti spreman i nadmoćno pobijediti. HDZ-u je na unutarnjem organizacijskom planu svejedno kad će izbori biti održani, ali nije svejedno za našu zemlju i naše građane. Što prije izbori budu održani, to bolje za naše društvo. Hrvatska je u lošem gospodarskom stanju, mladi se masovno iseljavaju, više je umrlih nego novorođenih, na samom smo dnu ljestvice Europske unije po kupovnoj moći svojih građana, nezaposlenosti, proračunskom manjku, korištenju europskih fondova... Milanovićeva je vlada totalno zakazala, posebno na gospodarskom planu. Pa mi smo neto platiša u Europskoj uniji, više dajemo nego što dobivamo. To je sramotno, zar ne? Prema studiji uglednog Svjetskoga gospodarskog foruma, imamo šestu najmanje učinkovitu, čitaj najgoru Vladu u svijetu. Hrvatski birači će je za to kazniti. Hrvatsku treba promijeniti, gospodarski preporoditi, državu reformirati i učiniti je prijateljem građana. To je zavjet HDZ-a.

Jasno je da očekujete pobjedu. No na koliko mandata računate?

Računamo s vrlo komotnom većinom zastupnika u Hrvatskom saboru tako da naša buduća vlada bude stabilna i može kvalitetno osigurati potrebne gospodarske promjene Hrvatskoj.

Jeste li radili neko interno istraživanje i, ako jeste, kakvi su rezultati?


Naravno da HDZ ima svoja istraživanja. Prema njima, HDZ pobjeđuje na izborima. Ali za nas su jedino mjerodavno istraživanje - izbori. I kao što znamo, na svim važnim izborima od 2012. godine, uključujući, naravno, i predsjedničke izbore, HDZ je pobijedio.

Zadnja anketa daje prednost HDZ-u. No anketa prije svega mjesec dana davala je prednost SDP-u. S obzirom na to da je sad vaša stranka u prednosti, misli li HDZ i dalje da su ankete naštimane?

Molim Vas lijepo, istraživanja koja nam svako malo prezentiraju „etablirane“ anketne kuće na nacionalnim televizijama pokazale su se nevjerodostojnima. Nama to ne smeta, ali to je loše za hrvatske građane i političku kulturu naše zemlje. Bili smo svi svjedoci pokušaja anketnog inženjeringa tijekom kampanje za predsjedničke izbore. Prema tadašnjim „anketama“, trebao je nadmoćno pobijediti Ivo Josipović, a za predsjednicu Hrvatske narod je na kraju izabrao Kolindu Grabar Kitarović. Blago rečeno, nešto izgleda ne štima s tim „anketama“.

Afera Pirangate prilično je uzdrmala susjede Slovence, ali i nas. Tko će u Hrvatskoj više profitirati ako dođe do raskidanja arbitražnog sporazuma - SDP ili HDZ?

Nema tu ništa dramatičnog, stvari su jednostavne. U javnosti su se pojavili tonski zapisi iz kojih proizlazi da je slovenska strana grubo kršila Sporazum o arbitraži, da je svojim djelovanjem nepopravljivo kompromitirala Arbitražni sud i da mu je time nepovratno uništila vjerodostojnost. Slovenska je strana to i indirektno priznala, njihov sudac i njihova predstavnica pri sudu dali su ostavke. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko bio je prvi koji je zatražio da se održi izvanredna sjednica Hrvatskog sabora, da Hrvatska izađe iz sporazuma o arbitraži, da se održi sastanak predsjednika Vlade Milanovića s predsjednicima parlamentarnih stranaka te da se postigne jedinstvo o zaštiti nacionalnih i državnih interesa. Sve to se dogodilo i zbog toga smo mi u HDZ-u zadovoljni. Tko će najviše profitirati? Od našeg, rekao bih, kartezijanskog postupanja najviše će profitirati Hrvatska.


Što HDZ predlaže, odnosno koji su potezi koje Hrvatska mora povući i što očekujete kao krajnji cilj?

Riječ je o bilateralnom sporu, sporu između dviju suverenih i prijateljskih država, članica Europske unije i NATO-a. I Sporazum o arbitraži je bio bilateralan, to je svakome jasno, pa tako i našim američkim partnerima. Sad Hrvatska i Slovenija moraju pronaći rješenje na temelju međunarodnog prava na nekom drugom sudu. To je čvrsta pozicija nas u HDZ-u. Arbitražni postupak i arbitražni sud su za nas prošlost. Ova se Vlada u razdoblju koje joj ostaje do izbora treba efikasno pripremiti za pravni spor sa slovenskom stranom, okupiti najbolje hrvatske i međunarodne stručnjake te savršeno pripremljena krenuti u rješavanje bilateralnoga graničnog spora na prikladnom međunarodnom sudištu.

Kako ocjenjujete dosadašnji rad predsjednice Kolinde Grabar Kitarović s obzirom na to da ste bili šef njezine kampanje?

Kolinda Grabar-Kitarović je predsjednica svih hrvatskih državljana i mi u HDZ-u smo zadovoljni da je bliska narodu. To se inače ne može reći za Milanovićevu vladu u odlasku koju uglavnom odlikuju neefikasnost i, nadasve, elitizam. Upravo je taj elitizam, to bježanje od naroda, kojega SDP i partneri žele podučavati i kojega ne razumiju, razlog upriličenja mimohoda u Zagrebu. To ljudi u Hrvatskoj moraju znati. Predsjednik Vlade ne želi govoriti u Kninu, želi položiti vijenac, nazočiti podizanju zastave i odlepršati za Zagreb. Boji se naroda i mogućih zvižduka. Žalosno, ali istinito.

Dosta ste javno kritizirali Vladu u vezi s mimohodom, njenu neorganiziranost, pa me zanima bi li HDZ da je kojim slučajem na vlasti bolje izlobirao dolazak saveznika?

Jesmo, s tim da smo rekli da želimo, kada se već priređuje, da mimohod bude što ljepši i cijeloj Hrvatskoj, posebno braniteljima, na ponos. Na kraju je takav, hvala Bogu, i bio. A organizaciju samog mimohoda smo kritizirali jer je Vlada razglasila da će u njemu sudjelovati postrojbe savezničkih vojski, da bismo na kraju doznali da ih neće biti, i to uz prigodno „cerekanje“ najviših predstavnika iz susjedne Srbije iz koje je pod Miloševićem krenula agresija na Hrvatsku i koja je na tome diplomatski poentirala. Jednostavno nevjerojatno. Nije Vlada trebala ni zvati savezničke vojske ako je osjetila da neće htjeti sudjelovati u mimohodu. Za ispitivanje terena koristi se instrument koji znamo kao službu vanjskih poslova. Da se proslavi 20. obljetnice Oluje pristupilo strateški i promišljeno mogla se organizirati međunarodna konferencija o njezinu značenju ne samo za Hrvatsku nego i na planu europske i svjetske politike. Oluja je, naime, Hrvatskoj donijela oslobođenje najvećeg dijela okupiranih područja, što je elementarno i za nas najvažnije, ali je i spriječila potencijalni genocid u Bihaću i omogućila postizanje primirja u Bosni i Hercegovini i potpisivanje Daytonskih mirovnih sporazuma.

Kako ocjenjujete diplomaciju ministrice Vesne Pusić? Koji su njezini najveći uspjesi, a koje su joj najveće pogreške?

Pomozite i recite mi, molim vas, po čemu su se ministrica Pusić i ova Milanovićeva vlada dosad dokazali na vanjskopolitičkom planu. Možda diplomatskom pripremom mimohoda? Pitajte ljude u Hrvatskoj, ali pitajte i u Europi i svijetu. Hrvatska nije nikakav čimbenik u Europskoj uniji. To je nepobitna činjenica. Sve drugo su bajke.

Rusi su ovih dana ponudili svoj avion za gašenje požara. Ako
se pogleda povijest, vidi se da su Rusi oduvijek imali svoje interese u Hrvatskoj... Kakav je odnos Hrvatske prema Rusiji?

Hrvatska s Rusijom kao velikom nacijom može i mora graditi prijateljske odnose, na političkom, gospodarskom, kulturnom i znanstvenom planu. Međutim, mogućnosti suradnje su trenutačno ograničene sankcijama koje je Europska unija uvela Rusiji, i to zbog njezine uloge u ratu u Ukrajini.

Koliko je prema vama snažan utjecaj Rusije na zbivanja u regiji? Moglo bi se reći da samo vješto iskorištava nestabilnu opću društvenu situaciju u svim zemljama regije, počevši od Grčke do BiH, odnosno koristi prostor koji joj svojim neaktivnim angažmanom otvaraju EU i SAD?

Budućnost naših jugoistočnih susjeda vidimo nadasve u Europskoj uniji. To je realno i dugoročno ostvarivo. U HDZ-u nam je posebno stalo do susjedne Bosne i Hercegovine, u kojoj je hrvatski narod zajedno s druga dva naroda, prijateljima Bošnjacima i Srbima, konstitutivan. Tamošnji Hrvati kao ravnopravan narod i njihovi legitimni predstavnici najbolji su mogući motor europske integracije Bosne i Hercegovine. A Hrvatska kao zemlja članica Europske unije može i mora biti najbolja moguća aktivna podupirateljica Bosne i Hercegovine u njezinu približavanju Bruxellesu. Koliko je trenutačno aktivna Milanovićeva vlada? Koliko ste dosad sastanaka vidjeli između vodstava Hrvatske i Bosne i Hercegovine za vrijeme ove kukuriku vlade? Je li dosad uopće bilo i jedne zajedničke sjednice s jednom drugom vladom, na primjer iz susjedstva? Nije. HDZ-ove vlade imale su zajedničke sjednice sa slovenskom i mađarskom vladom. To je inače praksa u Europi.

Često čujemo da Hrvatska želi biti politički lider u jugoistočnoj Europi, čimbenik koji osmišljava i potiče integracijske procese u regiji? No na posljednjem sastanku ministara vanjskih poslova u Bruxellesu, prije tjedan dana, Slovačka je bila ta koja je postavila pitanje „Dodikova referenduma“. Nešto je prije jedna druga država članica bila najangažiranija oko nedavnih oružanih incidenata u BiH i Makedoniji. A da ne kažemo da se u glavnim gradovima zemalja regije redovito sastaje neformalna grupa država članica EU, koju redom čine diplomati „velikih“ članica. Hrvatske nema u tom društvu. Kakav je to onda Hrvatska lider u regiji?

Ovakva gospodarski neuspješna, na vanjskopolitičkom planu totalno neprepoznatljiva Hrvatska, koja ne zna poentirati proslavom 20. obljetnice Oluje, ne može biti i nije nikakav lider. Za to je potrebna vjerodostojnost. Pa ova je Vlada svojom nezgrapnošću, svojim manjkom diplomatičnosti, svojim neznanjem pothranila širenje vala povijesnog revizionizma u Srbiji. To je realnost, sve drugo je mazanje očiju javnosti dirigiranim prilozima iz medijske kuhinje u Banskim dvorima. Trebat će i vremena i truda da se obnovi potrebna vjerodostojnost naše zemlje, koju se u Europi sve više spominje u kontekstu Grčke i Cipra. Proći će i ljeto i turistička sezona pa će naši ljudi u zemlji toga postati svjesni.

Koliko je daleka budućnost zemalja regije u EU? Vidimo da sve redom proživljavaju duboke, sustavne političke ili gospodarske probleme ili bolje rečeno istodobno i jedne i druge. Kakva je perspektiva njihova članstva u EU s obzirom i na „umor“ unutar EU od daljnjeg proširenja članstva?

Sve zemlje zapadnog Balkana, to su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Srbija imaju perspektivu članstva u Europskoj uniji. Naš hrvatski interes mora biti da zapadni Balkan u smislu europske integracije ne bude crna rupa na zemljovidu Europe. Ali te se zemlje moraju same, mukotrpnim radom, reformama koje Europska unija od njih očekuje, kvalificirati za članstvo. Nema drugog puta. Muljanje ne prolazi, kriteriji su sve stroži. I tako mora biti ako želimo da Europska unija bude funkcionalna.

Ima li Hrvatska generalno
i ministarstvo vanjskih poslova kao pokretač regionalnih sveobuhvatnih inicijativa kapaciteta, kako ljudskih, tako i financijskih za takvu ulogu?

Trenutačno nema.

Smatrate li da bi hrvatska diplomacija u procesu promišljanja trebala više surađivati sa znanstvenom zajednicom, civilnim društvima, primijeniti holistički pristup vanjskopolitičkim pitanjima i tako optimalno iskoristiti resurse koje imamo na raspolaganju?

Apsolutno. U osmišljavanju i provedbi vanjske politike treba koristiti sve raspoložive resurse. Svi najpametniji i najiskusniji ljudi u Hrvatskoj, sve važne institucije i udruge moraju biti uključeni.

Najavljuju se otvaranja novih veleposlanstava, prije svega u izvaneuropskim zemljama? Koje bi zemlje, prema vašem mišljenju trebale biti prioritet, one koje se spominju poput Kuvajta ili Južne Koreje ili neke druge?

Kada su azijske i afričke zemlje u pitanju, treba se prije svega voditi gospodarskim kriterijima. Tamo gdje hrvatske tvrtke mogu uspješno poslovati, treba postojati i odgovarajuća hrvatska diplomatska infrastruktura.

Pretpostavimo da HDZ pobijedi na sljedećim izborima i vi preuzmete mjesto šefa diplomacije. Hoćete li i vi prve mjesece potrošiti na birokratski preustroj ministarstva i promjene imena ustrojstvenih jedinica, kao što se redovito događalo s promjenama vlasti u našoj kratkoj povijesti?

Hrvatska si ne može dopustiti luksuz i gubiti vrijeme. Nova vlada predvođena HDZ-om i Tomislavom Karamarkom morat će od prvog dana biti učinkovita u podizanju Hrvatske na noge i provođenju gospodarskih promjena. Hrvatski ljudi zaslužili su živjeti bolje. Tako će i biti. To je naš zavjet.