Predsjednik HDZ-ova Odbora za zdravstvo Ante Ćorušić obratio se medijima zbog loše situacije u zdravstvenom sustavu te je upozorio kako se zdravstveni sustav nalazi pred kolapsom. 

Ćorušić je kazao kako je jedno od obećanja Kukuriku koalicije bilo smanjenje lista čekanja u polikliničko – konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti, a liste čekanja su se produljile, zatim je bilo dogovoreno da će se uvesti i timovi za posebnu skrb ženama na selu, ali ni to nije ostvareno, rekao je Ćorušić. 

„Rad u dnevnim bolnicama trebao se pojačati, što je i preporuka Europske komisije, a mi danas  od 22 158 bolesničkih postelja imamo svega 1154  za dnevne bolnice što je manje od 5 posto, a to je najefikasniji način korištenja zdravstvenih resursa“, kazao je Ćorušić. 

„Smanjenje limita u zdravstvu, smanjenje cijene rada, vi znate da su bolnički limiti smanjeni za od prilike 30 posto, da je cijena naših usluga smanjena na 30 posto u bolničkom radu, a ti limiti nisu uzeli u obzir smanjenje troškova, da je uveden PDV na lijekove i ostale medicinske proizvode od 5 posto i nije uvažena činjenica da je inflacija prošle godine bila 4,4 posto“, naglasio je Ćorušić. 

Ćorušić je upozorio kako se zdravstveni sustav nalazi pred kolapsom te je dodao kako smatra da se neće moći financirati listopad 2013. godine. Istaknuo je kako od 15 glavnih suradnika ministra zdravlja Rajka Ostojića pet je politologa te je dodao kako ne zna koliko politolozi znaju o zdravstvenom sustavu, ali politološka funkcija nikad nije spriječila rasulo u sustavu. 

„Osim toga, nakon izbornog debakla na lokalnim izborima ministar zdravlja Rajko Ostojić je postao ministar bez integriteta i bez političke funkcije u svojoj stranci, nisam siguran da on i njegovi suradnici  mogu izvući zdravstveni sustav iz krize“, zaključio je Ćorušić.