Hrvatski sabor još je u lipnju 2011. (Zakon o dopuni Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u RH - NN 74/11) 23. kolovoza proglasio službenim spomendanom, i to u skladu s Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu (iz travnja 2009.), kojom se osuđuju zločini SVIH totalitarnih režima, pa podjednako i komunizma. Tako se danas, u skladu s europskim i općecivilizacijskim standardima, s pijetetom prisjećamo SVIH žrtava. Sve žrtve imaju pravo na spomen, pravo na dostojanstveni pokop. I pravo na - istinu.

„Naši“ i „vaši“, počinitelji i žrtve

A što o tuđim, „njihovim“ žrtvama i povijesnoj istini misli aktualna vlast - kako na Markovu trgu, tako i na Pantovčaku - jasno je bila posvjedočila, a i svjedoči, protucivilizacijskim, protueuropskim ukidanjem saborskog pokroviteljstva nad komemoracijom u Bleiburgu, simbolu poslijeratnog stradanja hrvatskog naroda pod komunizmom. 

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-o-bleiburgu-sdp-ne-postuje-europske-vrijednosti

Za razliku od njih, HDZ ne dijeli žrtve, a ni počinitelje, na „vaše“ i „naše“. Osuđujemo sve zločine i sve totalitarne režime - i nacional-socijalizam, i fašizam, i komunizam.

Polaganja vijenaca, paljenja svijeća, komemorativni skupovi, tribine, svete mise zadušnice… svaki član vodstva HDZ-a, svaki naš županijski, svaki gradski, svaki općinski odbor danas će, 23. kolovoza, dostojno i dostojanstveno obilježiti - punim nazivom - Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Kao i prošle godine. Kao i pretprošle. Za razliku od nekih.

Komemoracija kod Mostara

Tako će predsjednik HDZ-a danas, s početkom u 12:00, sudjelovati na komemoraciji za sve žrtve Drugoga svjetskog rata i poraća te Domovinskog rata kod buduće kapelice na „Groblju mira“ na Bilima, hrvatskome nacionalnom i međunarodnom spomen-području (između Mostara i Širokog Brijega). 

http://hrsvijet.net/index.php?option=com_content&view=article&id=33423:obiljeavanje-europskog-dana-sjeanja-na-rtve-totalitarnih-reima-u-subotu-na-bilima&catid=24:bih-vijesti&Itemid=100

http://www.vecernji.hr/svijet/hrvati-grade-groblje-mira-najvece-groblje-u-europi-603517

Tomislav Karamarko uputit će pozdravni govor, a program komemoracije izravno će prenositi Radio Herceg-Bosne. Mnogobrojna izaslanstva neće kupovati i polagati vijence, već će uplatiti donacije za troškove liječenja u inozemstvu teško bolesnog dragovoljca Domovinskog rata Ive Krole, samohranog oca troje maloljetne djece.

http://www.maxportal.hr/umjesto-cvijeca-milijan-brkic-darovao-78-000-kuna-za-lijecenjen-tesko-bolesnog-ive-krole/

Tribina u Dubrovniku

Poslije podne, predsjednik Karamarko pohodit će Dubrovnik: predvodeći naše izaslanstvo, u 16:30 položit će vijence i odati počast žrtvama svih totalitarnih režima na otočiću Daksi, na kojem su partizani u listopadu 1944. likvidirali 53 istaknuta Hrvata, civila, bez ikakvog suđenja. Potom će se u 18:00 održati sveta misa u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije koju će služiti mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup. 

Navečer, od 20:00, Karamarko će sudjelovati na tribini pod nazivom „Europski spomendan na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima„ u Samostanu svete Klare (dvorana Pape Ivana Pavla II.) u Dubrovniku. Osim predsjednik HDZ-a, govorit će i prof. dr. sc. Ivo Banac, predsjednik Hrvatskoga helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak te predsjednik Udruge Daksa 1944./45 Mato Račević.

Visoko izaslanstvo u Jasenovcu

No Stranka ni ove godine, kao ni prošle i pretprošle, neće odati počast samo žrtvama komunističkog režima. I ne samo žrtvama hrvatske nacionalnosti. Tako će se (drugo) izaslanstvo nacionalnog vodstva HDZ-a (članovi Predsjedništva Josipa Rimac i Antun Vidaković te saborski zastupnik Jasen Mesić) pokloniti žrtvama u Jasenovcu. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/jasenovac-pocast-zrtvama-totalitarnog-rezima

Treće izaslanstvo - predvođeno članom Predsjedništva HDZ-a Olegom Butkovićem i potpredsjednikom Kluba zastupnika Ivanom Šukerom - položit će pak vijence na Golom otoku, u zloglasnome Titovu i titovskom logoru u kojem su skončali staljinisti, stvarni ili lažno optuženi, većinom Srbi i Crnogorci.

Žrtve crvenog terora

S druge strane, potpredsjednik HDZ-a Dražen Bošnjaković i član Predsjedništva Željko Turk pohodit će Jazovku, u kojoj su dosad otkriveni posmrtni ostaci oko 470 žrtava - razoružanih vojnika NDH, ranjenika, časnih sestara i medicinskog osoblja koji su odvedeni iz bolnica. Gradski odbor Grada Zagreba zapalit će pak svijeću na Mirogoju, na grobu Brune Bušića, žrtve Udbina atentata.

Diljem Hrvatske HDZ-ovi odbori polagat će vijence i paliti svijeće i ispred spomenika poginulim braniteljima Domovinskog rata. I krvava agresija na Hrvatsku bila je posljedica totalitarnog projekta, onoga velikosrpskog. Bez obzira tko sutra uime HDZ-a - od predsjednika Karamarka do članova temeljnih ogranaka - odavao počast, bez obzira kome i gdje, na vrpcama svih vijenaca stajat će jedna te ista posveta - U SPOMEN ŽRTVAMA SVIH TOTALITARNIH REŽIMA.

Počivali u miru. Bila im laka zemlja.